Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

АКТУАЛНО: Алергичен ринит и хомеопатия (видео)

 

Алергичният ринит е познат още и под името „сенна хрема”. Представлява алергичен синдром със сезонен характер, който се отключва при генетично предразположени индивиди, когато са в контакт с дадени алергени /полени/.

През пролетта и лятото, които са период на цъфтеж, се наблюдава максимална концентрация на полени във въздуха. Това са най- критичните периоди на годината за чувствителни индивиди.

През първите месеци на годината също може да се наблюдава повишена концентрация на полени в атмосферата, защото тогава цъфтят дърветата с високи стъбла, кипариси, брястове, явори, брези и др.

През април, май, юни преобладават полените от житни растения и маслините. В края на пролетта и през лятото се увеличават полените от пелин и пелиноподобни растения.

Обикновено първите епизоди на сезонния алергичен ринит се появяват между 10 и 30 годишна възраст и много често това страдание се появява при генетично предразположени индивиди. Ако един от родителите има алергично заболяване, то вероятността детето да има алергичен ринит е 30%, а ако и двамата родители са алергични, то рискът се повишава на 80%.

СИМПТОМИТЕ на АЛЕРГИЧНИЯ РИНИТ

Поленът попада в организма с въздуха, който вдишваме, което обяснява защо симптомите при това заболяване сa предимно от страна на дихателната система. Първата проява е кихането – често залпово от 10 до 30 в серия. Имамаме еприятен сърбеж в носа и светли слузести секрети. Често към тези симптоми се прибавят и такива от страна на очите – т.нар. алергичен конюнктивит –

—обилно и дразнещо сълзене

—сърбеж

—усещане за парене

—зачервяване и оток на клепачите

—непоносимост към светлина.

ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ

Хомеопатията играе важна роля в борбата със сезонния алергичен ринит, както по отношение на лечението, така и за профилактиката на доста неприятните прояви по време на острата фаза.

Предимствата на хомеопатичните медикаменти е, че не причиняват сънливост или смущение в концентрацията, както и че могат да бъдат приемани дълго време, много пъти на ден без никакви противопоказания.

СЕМЕЙСТВАТА РАСТЕНИЯ, КОИТО НАЙ-ЧЕСТО ПРЕДИЗВИКВАТ ТОЗИ ВИД АЛЕРГИИ:

—земеделски житни култури, както и спонтанно растящи видове , които цъфтят от края на март до септември, като пикът на насищане с полени е през май и юни

—сложноцветни /пелин и др./ , при които цъфтежът трае през цялото лято и есента

—копривови, които цъфтят през лятото

—дървета – брези, лещници, бук, кипарис, маслини и др., които цъфтят през март и април.

През острата фаза хомеопатичните медикаменти трябва да бъдат подбирани съобразно характерните симптоми на алергията. Трябва да се открият лекарствата , чиято патогенеза /механизъм на действие/ е максимално близка до острите клинични прояви на болестта.

Добре би било след това пациентът да получи хомеопатични разреждания от полени и дори от растението, което е предизвикало алергията.

Allium cepa 9ch се предписва, когато ринита започне с кихане и се придружава с прозрачно и воднисто слузесто течение от носа. Често горната устна и ноздрите са напукани. Може да се появи лек конюнктивит , който се придружава от обилно сълзене и сърбеж в областта на очите. Нерядко тези симптоми се придружават и от спастична кашлица и усещане за сърбеж в ларинкса.

Euphrasia officinalis 9ch – е хомеопатичния медикамент, който най-добре облекчава симптомите на конюнктивита. Често пациентите се оплакват от неприятно усещане за наличие на чуждо тяло в окото, което пари и сърби. Също са налице усещания за замрежване на очите и фотофобия.

Sabadilla е великолепен медикамент за случаите на сезонен ринит, при който се появяват силни и чести кихавици, усещане за парене и запушен нос, придружено от неприятен сърбеж по лигавицата на носоглътката.

Histaminum се препоръчва в случаите на конюнктивит със зачервяване, силен сърбеж с чувство за парене по ръбовете на клепачите, усещане за чуждо тяло в очите и ринит със запушване на носа , без ринорея.

Sanginaria Canadensis е полезен медикамент, когато усещането за парене е локализирано, в основата на носа, устата и гърлото, също като, че ли е напукано. Състоянието се придружава от свръхчувствителност към миризми, най-вече мирисът на цветята.

Naphtalinum – се предписва при остър спастичен ринит с обилно воднисто и силно дразнещо течение от носа, придружено от кихавици. Конюнктивитът също е с обилна секреция. Може да се появи и дразнеща кашлица.

ПРОФИЛАКТИКАТА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ПОНЕ ДВА МЕСЕЦА ПРЕДИ ПОЯВАТА НА ИЗРАЗЕНИ СИМПТОМИ НА СЕЗОНЕН АЛЕРГИЧЕН РИНИТ.

През  последните  години  се  наложи  и  терапията  с  Шуслерови  соли.  Тя  също  е  безопасна  е  ефективна.

Две  са  солите, които  са  фаворити  в  борбата  с  алергичния  ринит – Шуслерова  сол  № 3 – Ферум фосфорикум  и  Шуслерова  сол  № 8 – Натриум  хлоратум.

А  най-интересното  е ,че  може  да  се  приготвят  и  капки  за  локално  приложение.

Как ? – като разтворите 2 таблетки Шуслерова сол 8 Natrium chloratum в 50мл физиологичен разтвор. Поставяйте 4 пъти по 4 капки в носа.

 

Прочетете  повече  за  алергиите  при  децата

 1. Лидия Петрова

  Благодаря за бързият отговор! Къде бихте препоръчали да отидем, защото в нашият град няма къде и кой да го прегледа. Водих го, смениха доста лекарства и когато накрая изписаха инжекции, спрях да го водя 🙁

 2. Валентина Николова

  Здравейте,дъщеря ми е на 7г.и е с доказана алергия към дом .прах и акари.Доста време приема противоалергични капки,кортикостероиди капки за нос,и Ефира. Но Ви моля да ми препоръчате и хомеопатия с която да лекувам.
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Валентина, Добре е да прегледамдетето.
   За да направим най-добрата профилакика.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 3. Румяна

  Здравейте на 28години съм. Дълго време се бори с диагноза синузит. Симптомите ми са болки в синусите, очите и челото, заглъхванне на ушите и запушен нос. Секрет има отврвме навреме бял и много гъст. Ходих на уши нос гърло и той установи, че диагнозата ми е объркана и че имам алергичен ринит. След употребата на едестад и спрей за нос Насонекс ми беше минало но от по важното и студено време симптомите пак се появяват. Направих още един курс с едестад и Насонекс , докато ги употребява всичко е наред, но ми се иска да пробвам с хомеопатия.. Бихте ли ми препоръчали нещо? Благодаря ви предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Румяна, Започнете тази схема, която в началото ще трябва да увеличи секретите и д тяхното дрениране:
   – Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   – Лахезис 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
   – геломиртол форте – 3 пъти по 1 табл.
   Сироп ИмуноБуст – по 10 мл. на ден, разтворен с 10 мл. вода.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 4. Здравейте, синът ми е на 7г. 22 кг. Любвеобилно и добро дете, чувствително. Има хранителни алергии, непоносимости и алергия към тревни и житни. Вече целогодишно е с алергични прояви – кихане след събуждане или по друго време. Започва сърбеж в Носа и очите. Има и алергична астма, но сега няма пристъпи. Какво бихте ми препоръчали да давам, вместо антихистамини всеки ден?
  Благодаря.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Вая, Започнете да давате:
   – сутрин поумон хистамин 15 сн – по 5 гран
   -вечер Калкарея фосфорика 30 сн – по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 5. Здравейте д-р Марио,
  дъщеря ми е на 15 г. От около 5 г. вечно е със запушен или течащ нос ,има затруднено носно дишане – постоянно диша през устата.
  Сутрин като стане започва да киха многократно , но това е така на периоди и изтича прозрачен или жълтеникав секрет, докато се издуха и отново носът и е напълнен, сякаш нямат свършване . Почти е забравила как се диша през носа
  Вечер спи с отворена уста и от време на време прескърцва със зъби
  Трудно ходи по голяма нужда и не всеки ден
  Кожата и загрубява през зимата дори се пука до кръв
  Направихме снимка докторите казаха , че не е синузит, носната и лигавица е възпалена и има леко изкривяване на едната носна преграда, дори мисля , че носът и е подпухнал и отекъл .
  Не боледува , за пет години е вземала 2 пъти антибиотик , но главно я лекуваме с
  хомеопатия.
  Януари бяхме в болница 3 дни с стрептококова инфекция тип А
  Направихме и тест за алергии – оказа се алергична само към котки, но няма контакт с котки . В къщи от 6 години имаме куче
  Може ли да ми препоръчате лекарства за нейният проблем
  От години не може да диша през носа , вечно или тече или е запушен
  Преди 1 г. и изписаха кортикостероидни лекарства оправи се докато ги пиеше около 3 месеца и след като ги спря проблема се върна още по сложен от преди
  Дори напълня с 10 кг
  Хубав ден
  Ива

  1. Mario Janakiev

   Здравейте ,
   Моля повторете въпроса за да получите профилактина схема в рубриката коментари тук – Bit.ly/СхемаЗаВас


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up