Tyxo.bg counter
 
Пневмонии

Резюме___________________________________________

Пневмониите  представляват  остро  възпаление  на белодробната  тъкан, при  което са  обхванати  алвеоли,  бронхиоли  и  бронхи.

Големината  на  засегнатия  участък е  различна.

Колкото  е  по-голяма, толкова повече е  нарушено  дишането  и  общото  състояние  на детето.

От  какво  се  причинява___________________________

Най-честите причинители на Пневмонията  са :

 • Вируси
 • Бактерии – Пневмокок,  Стафилокок, Хемофилус, Мораксела
 • Хламидии
 • Гъбички

Предразполагащи фактори  са  -  често  боледуващо дете,  посещение  на  детски ясли, наличие  на  трета  сливица,  дихателни  алергии

Какви  са  болестните  промени

При ръзвитието  на  пневмония  в  белия  дроб  се  наблюдава – оток  и  секрет  в  бронхиоли  и  алмеоли,  спазъм  и  оток в  бронхи.

Какви  са  симптомите_____________________________

Най-честият  симптом  е  кашллицата.

Пневмония в  детска възраст  без  кашлица  няма.

Тъйкато  болестта  засяга  целия  организъм  много  скоро след  кашлицата се  появява  температурата.

Детето  е  интоксикирано  и  отпуснато,  кожа  и  видими  лигавици  са  бледи.

Може  да  има  гадене  и  повръщане.

При  обширни  пневмонии  може  да имаме дихателна  недостатъчност.

Как  се поставя  диагнозата_________________________
Диагнозата  се  поставя  чрез:

 • Подробна  анамнеза – история  на  заболяването
 • Преглед  и  аускултация
 • Рентгенография  на  белия  дроб
 • Пълни  кръвни  изследвания – имаме  повишение  на  левкоцитите, ускорена  утайка  и  повишен с-реактивен  протеин

 

С  какво  може  да се  обърка

Пневмонията  трябва да я  отграничим с  :

 • Инфекции  на  дихателни  пътища
 • Бронхит
 • Астма
 • ларингит

Как  се  лекува____________________________________

Съвременното  лечение на пневмонията  и  комплексно.

То  включва – антибиотици,  отхрачващи  средства,  имуностимулация

Как  да  се  предпазим______________________________

Веднъж  преболедувало  детето  от  пневмония   ,  то става уязвимо от  боледува  често  от  инфекции.

6 коментара по “Пневмонии
 1. Svetlana Antova казва:

  Здравейте, д-р Марио! Имам две момчета – на 7 и на 2 години и 11 месеца. Големият ми син е първокласник и непрекъснато носи болести вкъщи. Наскоро беше на антибиотик – клеримед, защото му поставиха диагноза бронхопневмония в дясно. Спря да пие антибиотика, минаха три дена и отново се разкашля в понеделник. Два пъти го водя на преглед и лекарката казва, че дробовете са чисти – в трахеята е. Пие димекс.Давам и лимон с мед и ентеросан 57. Кашлицата постепенно се промени от суха на влажна, но ето че вече 6ти ден с димекс и продължава да кашля отхрачващо.При него има и някакъв постоянен проблем с носа – почти целогодишно му се запушва, особено нощем.Третата му сливица е извадена малко преди третия му рожден ден. За него – това е.
  Малкият ми син се разболя едновременно с големия, но при него нещата протекоха драматично – ларингитен спазъм, урбазон, кислород, настаняване в болница с диагноза, същата като при голямото ми дете – пневмония в дясно. Една седмица на инжекции и още три дни антибиотик вкъщи. Седмица здрав, От четвъртък започна да кашля отново сухо, качи температура. Вчера бяхме на преглед – отново се чуват хрипове в дясно и отнесе още един антибиотик – лекоклар. Лекарката му назначи и на него димекс. Сега пие лекоклар на 12 часа, димекс три пъти по 1/2 ч.л.ентеросан 57, лимон с мед. При него почти всяко разболяване протича с директно слизане в дробовете – рядко има хрема и запушен нос, най-често започва кихавица, леко подсмърчане и още същата нощ започва лаеща кашлица със или без спазъм. И на двамта сега правя инхалации със солен разтвор. Втори ден температурата е повишена, а кашлицата все още суха.
  Децата ми са непрекъснато навън, не са изнежени, не настиват, но пък от вируси и инфекции – спасение няма. Да добавя само, че досега винаги са изпивали по един до два антибиотика годишно – един есента и един пролетта, но никога не се е налагало два последователно, както сега при малкия ми син.
  Ще Ви бъда безкрайно признателна ако ми отговорите каква е подходящата схема за лечение и профилактика при единия и при другия!

 2. Mario Janakiev казва:

  Здравейте, след като и при двете деца инфекциите са започнали да се усложнавят -бързо се развиват пневмонии – то задължително е да направите профилактика и на двете деца с Бронховаксон.
  Като хомеопатия предлагам всеки ден да давате по една табл. Инфлуцид и 5 гранули Силицея 15 сн.

  • Светлана Антова казва:

   Здравейте д-р Янакиев! Работата е там, че след като преминаха през хриповете в дясно и двамата повториха инфекцията, но е в трахеята – големият ми син направи ларингитен спазъм, левкоцитите му бяха увеличени и започна да пие отново клеримед преди няколко дни, а малкият още не може да спре да пие лекоклар-а, като към това лекарката добави фликсотид спрей, който категорично отказвам да употребя, но много се притесних от коментара й, че кашлицата му се алергизира и ако продължава така щял да стане асматик!!! Цял месец вече с една седмица прекъсване са на антибиотик и двамата.Моля ви, посъветвайте ме да спра ли антибиотика? Да включа ли нещо по-щадящо противоалергично? Ще предприема профилактиката, която ми препоръчвате, но не съм сигурна, че става въпрос за пневмония, по-скоро за бронхит или… наистина не знам – в последните дни нито кашлят, нито нищо – от време на време чувам сухо прокашляне и от двамата. С толкова антибиотик мисля, че наистина ще се алергизират…

   • Mario Janakiev казва:

    Здравейте, Флексотида няма бърз ефект. Към него се прибягва, когато детето прави тежки бронхитни пристъпи – спазми, със затруднено дишане.
    Честата кашлица не е спазъм!!!
    Не може кашлицата да се алергизира.
    Може да давате на малкия нещо противоалргично, напр. Фенистил капки, но най-добре е лекар след преглед да го изпише.

 3. Георгиева казва:

  Здравейте Д-р Марио,следя с интерес вашите публикации.
  Синът ми е с пневмония-бактериална.Вече вече осем дни е в болница и вчера -вторник се оказа ,че не се е повлиял от антибиотиците,които му слагат ,назначиха му нови и чакаме резултат.Интересува ме може ли да започнем и лечение с хомеопатия?

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте, първо трябва да се овладее болестта с антибиотици и под контрол на изследванията. След това ще възстановим имунитета с хомеопатия. Не се притеснявайте!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>