Tyxo.bg counter
 
Пневмонии

Резюме___________________________________________

Пневмониите  представляват  остро  възпаление  на белодробната  тъкан, при  което са  обхванати  алвеоли,  бронхиоли  и  бронхи.

Големината  на  засегнатия  участък е  различна.

Колкото  е  по-голяма, толкова повече е  нарушено  дишането  и  общото  състояние  на детето.

От  какво  се  причинява___________________________

Най-честите причинители на Пневмонията  са :

 • Вируси
 • Бактерии – Пневмокок,  Стафилокок, Хемофилус, Мораксела
 • Хламидии
 • Гъбички

Предразполагащи фактори  са  -  често  боледуващо дете,  посещение  на  детски ясли, наличие  на  трета  сливица,  дихателни  алергии

Какви  са  болестните  промени

При ръзвитието  на  пневмония  в  белия  дроб  се  наблюдава – оток  и  секрет  в  бронхиоли  и  алмеоли,  спазъм  и  оток в  бронхи.

Какви  са  симптомите_____________________________

Най-честият  симптом  е  кашллицата.

Пневмония в  детска възраст  без  кашлица  няма.

Тъйкато  болестта  засяга  целия  организъм  много  скоро след  кашлицата се  появява  температурата.

Детето  е  интоксикирано  и  отпуснато,  кожа  и  видими  лигавици  са  бледи.

Може  да  има  гадене  и  повръщане.

При  обширни  пневмонии  може  да имаме дихателна  недостатъчност.

Как  се поставя  диагнозата_________________________
Диагнозата  се  поставя  чрез:

 • Подробна  анамнеза – история  на  заболяването
 • Преглед  и  аускултация
 • Рентгенография  на  белия  дроб
 • Пълни  кръвни  изследвания – имаме  повишение  на  левкоцитите, ускорена  утайка  и  повишен с-реактивен  протеин

 

С  какво  може  да се  обърка

Пневмонията  трябва да я  отграничим с  :

 • Инфекции  на  дихателни  пътища
 • Бронхит
 • Астма
 • ларингит

Как  се  лекува____________________________________

Съвременното  лечение на пневмонията  и  комплексно.

То  включва – антибиотици,  отхрачващи  средства,  имуностимулация

Как  да  се  предпазим______________________________

Веднъж  преболедувало  детето  от  пневмония   ,  то става уязвимо от  боледува  често  от  инфекции.

21 коментара по “Пневмонии
 1. Svetlana Antova казва:

  Здравейте, д-р Марио! Имам две момчета – на 7 и на 2 години и 11 месеца. Големият ми син е първокласник и непрекъснато носи болести вкъщи. Наскоро беше на антибиотик – клеримед, защото му поставиха диагноза бронхопневмония в дясно. Спря да пие антибиотика, минаха три дена и отново се разкашля в понеделник. Два пъти го водя на преглед и лекарката казва, че дробовете са чисти – в трахеята е. Пие димекс.Давам и лимон с мед и ентеросан 57. Кашлицата постепенно се промени от суха на влажна, но ето че вече 6ти ден с димекс и продължава да кашля отхрачващо.При него има и някакъв постоянен проблем с носа – почти целогодишно му се запушва, особено нощем.Третата му сливица е извадена малко преди третия му рожден ден. За него – това е.
  Малкият ми син се разболя едновременно с големия, но при него нещата протекоха драматично – ларингитен спазъм, урбазон, кислород, настаняване в болница с диагноза, същата като при голямото ми дете – пневмония в дясно. Една седмица на инжекции и още три дни антибиотик вкъщи. Седмица здрав, От четвъртък започна да кашля отново сухо, качи температура. Вчера бяхме на преглед – отново се чуват хрипове в дясно и отнесе още един антибиотик – лекоклар. Лекарката му назначи и на него димекс. Сега пие лекоклар на 12 часа, димекс три пъти по 1/2 ч.л.ентеросан 57, лимон с мед. При него почти всяко разболяване протича с директно слизане в дробовете – рядко има хрема и запушен нос, най-често започва кихавица, леко подсмърчане и още същата нощ започва лаеща кашлица със или без спазъм. И на двамта сега правя инхалации със солен разтвор. Втори ден температурата е повишена, а кашлицата все още суха.
  Децата ми са непрекъснато навън, не са изнежени, не настиват, но пък от вируси и инфекции – спасение няма. Да добавя само, че досега винаги са изпивали по един до два антибиотика годишно – един есента и един пролетта, но никога не се е налагало два последователно, както сега при малкия ми син.
  Ще Ви бъда безкрайно признателна ако ми отговорите каква е подходящата схема за лечение и профилактика при единия и при другия!

 2. Mario Janakiev казва:

  Здравейте, след като и при двете деца инфекциите са започнали да се усложнавят -бързо се развиват пневмонии – то задължително е да направите профилактика и на двете деца с Бронховаксон.
  Като хомеопатия предлагам всеки ден да давате по една табл. Инфлуцид и 5 гранули Силицея 15 сн.

  • Светлана Антова казва:

   Здравейте д-р Янакиев! Работата е там, че след като преминаха през хриповете в дясно и двамата повториха инфекцията, но е в трахеята – големият ми син направи ларингитен спазъм, левкоцитите му бяха увеличени и започна да пие отново клеримед преди няколко дни, а малкият още не може да спре да пие лекоклар-а, като към това лекарката добави фликсотид спрей, който категорично отказвам да употребя, но много се притесних от коментара й, че кашлицата му се алергизира и ако продължава така щял да стане асматик!!! Цял месец вече с една седмица прекъсване са на антибиотик и двамата.Моля ви, посъветвайте ме да спра ли антибиотика? Да включа ли нещо по-щадящо противоалергично? Ще предприема профилактиката, която ми препоръчвате, но не съм сигурна, че става въпрос за пневмония, по-скоро за бронхит или… наистина не знам – в последните дни нито кашлят, нито нищо – от време на време чувам сухо прокашляне и от двамата. С толкова антибиотик мисля, че наистина ще се алергизират…

   • Mario Janakiev казва:

    Здравейте, Флексотида няма бърз ефект. Към него се прибягва, когато детето прави тежки бронхитни пристъпи – спазми, със затруднено дишане.
    Честата кашлица не е спазъм!!!
    Не може кашлицата да се алергизира.
    Може да давате на малкия нещо противоалргично, напр. Фенистил капки, но най-добре е лекар след преглед да го изпише.

 3. Георгиева казва:

  Здравейте Д-р Марио,следя с интерес вашите публикации.
  Синът ми е с пневмония-бактериална.Вече вече осем дни е в болница и вчера -вторник се оказа ,че не се е повлиял от антибиотиците,които му слагат ,назначиха му нови и чакаме резултат.Интересува ме може ли да започнем и лечение с хомеопатия?

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте, първо трябва да се овладее болестта с антибиотици и под контрол на изследванията. След това ще възстановим имунитета с хомеопатия. Не се притеснявайте!

 4. Ирена Махмуд казва:

  Здравейте,д-р Марио,
  Моето момиченце-на 2г.и6м. Преди около 20 дни се разболя -температура, кашлица личната ни изписа АБ Клацид,на 4-тия ден вдигна Температура и се влоши и постъпихме в болница с диагноза двустранна пневмония. Там бяхме на венозен АБ 5 дни. Изписаха ни и продължихме с Аугментин-7 дни и инхалации с вентолин и пулмикорт. Два дни след като изпи антибиотика вдигна 38,4 температура и започна да кашля отново. Прегледа я доктор и каза,че най-вероятно е някакъв нов вирус. Изписа изопринозин.
  Моля Ви за съвет за подсилване на имунната система и възстановяване на организма.
  Благодаря Ви предварително!

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ирена ,в действителност сте боледували по – тежко. Нуждаете се от бърза и ефективна имуностимулация . Предлагам да продължите Изопренозина, добавете Имуномикс – по 5 мл. на ден, и двата хомеотични медикамента – Силицея 30 сн – 5 гран. сутрин и Арсеникум албум 30 сн – 5 гран. вечер. Цялата терапия за 2 месеца.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

   • Ирена Махмуд казва:

    Здравейте, д-р Марио,
    Много Ви благодаря за своевременния и изчерпателен отговор!
    Бъдете жив и здрав все така да помагате!

 5. Веселина Сариева казва:

  Здравейте, д-р Марио!Имам двама сина които много често боледуват от септември месец та до момента.И двамата се родиха преждевременно чрез цезарово сечение .Големия и малкия когато бяха на 3 месеца лежаха със спазми в болницата.Големият много чест ни боледува той е на 6 години,а малкият започна да боледува след годинката ,когато спрях да го кърмя в момента той е на 2 години.Септември и двамата ми направиха спазъм и след два дена пневмония постъпихме в болница,като големия беше 15 дена на инжекции,а малкият 9 дена.След като ни изписаха от болницата малкият след два дена отново започна да прави спазми през седмица. 40 дена след изписването ни от болницата с малкият отново влязох ме със спазъм за 5 дена.В промеждутъка в който не сме били в болница малкият беше на антибиотици ту на Клацид,ту на Аугоментин .Изписаха ни отново здрави,но това не продължи за дълго време месец след това отново сме болни една седмица на Клацид 2 дена добре и сега личната казва,че сме със спазам,прегледа ни и друг лекар на който имам голямо доверие и ни каза,че има влажни хрипове и лек спазъм.В момента съм спряла всички лекарства и приемаме хомеопатия,но 3 ден повишаваме температурата.Какво ще ме посъветвате вие?!Това може ли да е някаква алергия ?Ккаво да започнем да приемаме за да повишим имунитета?Благодаря ви предварително!

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Веселина , щом като в момента има температура и е съчетана с кашлица то трябва да се следи състоянието от детски лекар, защото има риск от пневмония.
   Що се отнася до прохилактиката – да смятам ,че имате алергична предиспозиция. За това , след като оздравеете започнете и за двете сеца – Имуномикс . 5 мл на ден за малкия и 7,5 мл за големия. Двамата да приемат и Пуомон хистамин 15 сн – 5 гран. на ден и Арсеникум албум 15 сн – 5 гран. на ден за 2 месеца.
   Когато се обострят състоянието – лекар!

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

 6. Веселина Сариева казва:

  Благодаря ви за бързият отговор д-р Янакиев.Наистина предпочитам хомеопатият пред всички други лекарства и съм доволна,защото в няколко случая ми помогнаха.Ние ходихме на частен преглед и ни назначиха Алергопревент и Рибомил и други естественно.Благодаря ви за отговора

 7. Lora Stoyanova казва:

  Здравейте,
  Имам син на 5г и 9 м. год. Доста боледуващо дете, но от март тази година не така и не може да се оправи напълно. От месец март до днешна дата всяка сутрин кашля, тази кашлица през определени периоди се засилва и от сухапремивам във влажна. От март до сега е боледувал три пъти от бронхит, а този месец след като пи антибиотик за бронхит, тридена след спиране на антибиотика отново 39 температура, кашлица и дизагноза пневмония. Не се постъпвали в болница, лекувахме вкъщи 12 панцеф. Детето принцино се пооправи, но тази сутришна кашлица остана, а от днес ми се струва, че кашля повече и даже по -лошо. Носът му постоянно е или със секрети или запушен. Има увеличена трета сливица и даже леко намаление на слуха. Отблизо два месеца не е ходил на градина, изпи литри антибиотици и все същото. Непрекъсното изолира и бактерии в носа и гърлото- редуват се стрептокок пн., мораксела, а последно беше стафилокок ауреус. Не знам от какво, но непрекъснато издадва звук от гърлото, като че ли нещо го дращи. Обикновено първо започвада издава този звук и така и постепенно се влошава. Моля да ме насочите за хомеопатична схема, по която да стбилизирам детето. Сега почнахме физотерапия и лекарката му изписа бронховаксом, но азмалко се притеснявам дали да го дам при положение, че не е съвсем здрав. Благодаря предварително!

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Лора , Бронховаксома е добър. След като оздравее го започнете. Добавете Хепар сулфур 30 сн – 5 гран. всяка сутрин и Силицея 30 сн – 5 гран. всяка вечер . Приемайте ги 2 месеца.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

   • Lora Stoyanova казва:

    Благодаря за бързия отговор! За да започна бронховаксома напълно ли трябва да е здрав, защото той от месеци е със сополи и кашлица, която е само сутрин, след като се събуди, т.е. в такова състояние може ли да се започне бронховаксом?

 8. Ваня казва:

  Здравейте,пиша ви за съвет относно малката ми дъщеря.Тя е на 1.9г.,изключително кърмено дете(все още вечер),здрава до преди няколко месеца.Август месец започна кашлица,която си докарахме от Англия.Без температура ,без нищо.Само силна влажна кашлица.На слушалка нищо не се чуваше,правихме снимка -пак нищо.Посетихме пулмолог,изписа ни антибиотик,но се обринахме(Клацид беше)и го спряхме.Кашлицата отшумя,след седмица,две пак започна,този път с темп.Направихме секрет – в нос и гърло стрептокок.Лекувахме 10дни сAugmentin.Всичко беше наред до вчера.Пак започна кашлицата,дави се от нея.Няма темп.засега.Какво мога да давам?Направих и чай с орехи, индрише и босилек,но още кашля.Моля ви за съвет.Извинявам се,ако съм допуснала грешки но пиша от телефона,а малката е в ръцете ми.

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ваня, когато лекуваме кашлица трябва да знаем точната диагноза.
   Ако дишането е чисто, и няма бронхит или пневмония, то лекарствата трябва да изчистят секретите от носа и торните дихателни пътища. Една кашлица на дете в тази възраст трябва да се следи от лекар през 2-3 дни.
   И така препоръчвам – Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и Хидрастис 9 сн – 3 пъти по 5 гран.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

 9. Веселина Савова казва:

  Здравейте, д-р Янакиев,допълнение към горният коментар без да искам съм го публикувала недовършено.Имам детенце на 2 години, инвитро е.До година и два месеца беше на пълно здравичка и после като се почна почти всеки месец или през месец бронхиолит, като май 2014 направи и пневмония.Лечението за нея беше, вентолин, антибиотик-Клацид, тъй като към зинат е алергична и пулмикорт, всеки път едно и също, ние сме провинциално градче, и затова преди три месеца я заведох при специалист в София, от 5 месеца пие и Сингулер а в последстви фликсотид-трети месец вече, но ефект не виждам за тези месеци имаме отново два-три пъти боледуване, като последният месец на 06. декември и на 25 декември като тогава се наложи и урбазон.Искам вашето мнение като специалист, дали трябва да спра Флексотида тъй като, аз не виждам ефект от него, дори и с натрупване и каква е схемата за спирането му и това което най-много ме разтревожи е че оказва влияние върху ръста на детето, като незнам дали си въобразявам, но мисля че е повлиял на детето ми, като досега на три месеца тя растеше с по по 1 см. на месец т.е за три месеца-три см, а за последните три месеца е пораснала само 1 см.Само още нещо да добавя, всяка сутрин киха и изкарва прозрачни сополки,вече незнам кои месец подред, но викат че нищо и няма, само два месеца се наложи да и слагам кузихром капки. Благодаря ви предварително.

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Веселина, в действителност за да бъдем напълно от полза детето трябва да бъде прегледано и тогава да бъде предложена най-правилната схема.
   Това ,че детето е инвитро не предопределя бъдещото му развитие и боледуване. Зависи кога се е родило спрямо термина и колко килограма.
   Не смятам ,че Флексотида влияе върху темпа на растеж на детето.
   Ето какво препоръчвам :
   —ограничаване на контактите и никаква ясла
   —приемете профилактичната схема Силицея 30 сн – 5 гран. на ден сутрин и Поумон хистамин 15 сн – 5 гран. вечер.
   —лекарствата се дават успоредно с Флексотида и ако минат поне 3-4 месеца без болест и спазъм , тогава може да се мисли първо за намаляване на дозата и после за спиране.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

 10. Лора Станчева казва:

  Здравейте д-р Янакиев. Имам син на 15 години, който преболедува пневмония неустановена. Беше една седмица в болница на венозен антибиотик, вентолин, урбазон и класид и от 5 дни е в къщи на бисептол, който спираме от днес. Оплаква се от болки в колената, глезените и стъпалата след движение. Това може ли да има връзка с болестта или лечението? Какво ще препоръчате за възстановяване и укрепване на имунитета? Той тренира активно волейбол. Кога може да почне пак да играе? Благодаря предварително за отговора.

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Лора, болките по ставите и мускулите свързвам с вируса, , но са преходни и ще отшуми.
   Трябва бързо възстановяване след болестта – Препоръчвам за един месец – Сутрин Силицея 30 сн – 5 гран. и вечер Калкарея флуорика 15 сн – 5 гран. Ще може да спортува след месец.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

   зА ПОНЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ – КОНТАКТИ

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook