Tyxo.bg counter
 
Пневмонии

Резюме___________________________________________

Пневмониите  представляват  остро  възпаление  на белодробната  тъкан, при  което са  обхванати  алвеоли,  бронхиоли  и  бронхи.

Големината  на  засегнатия  участък е  различна.

Колкото  е  по-голяма, толкова повече е  нарушено  дишането  и  общото  състояние  на детето.

От  какво  се  причинява___________________________

Най-честите причинители на Пневмонията  са :

 • Вируси
 • Бактерии – Пневмокок,  Стафилокок, Хемофилус, Мораксела
 • Хламидии
 • Гъбички

Предразполагащи фактори  са  –  често  боледуващо дете,  посещение  на  детски ясли, наличие  на  трета  сливица,  дихателни  алергии

Какви  са  болестните  промени

При ръзвитието  на  пневмония  в  белия  дроб  се  наблюдава – оток  и  секрет  в  бронхиоли  и  алмеоли,  спазъм  и  оток в  бронхи.

Какви  са  симптомите_____________________________

Най-честият  симптом  е  кашллицата.

Пневмония в  детска възраст  без  кашлица  няма.

Тъйкато  болестта  засяга  целия  организъм  много  скоро след  кашлицата се  появява  температурата.

Детето  е  интоксикирано  и  отпуснато,  кожа  и  видими  лигавици  са  бледи.

Може  да  има  гадене  и  повръщане.

При  обширни  пневмонии  може  да имаме дихателна  недостатъчност.

Как  се поставя  диагнозата_________________________
Диагнозата  се  поставя  чрез:

 • Подробна  анамнеза – история  на  заболяването
 • Преглед  и  аускултация
 • Рентгенография  на  белия  дроб
 • Пълни  кръвни  изследвания – имаме  повишение  на  левкоцитите, ускорена  утайка  и  повишен с-реактивен  протеин

 

С  какво  може  да се  обърка

Пневмонията  трябва да я  отграничим с  :

 • Инфекции  на  дихателни  пътища
 • Бронхит
 • Астма
 • ларингит

Как  се  лекува____________________________________

Съвременното  лечение на пневмонията  и  комплексно.

То  включва – антибиотици,  отхрачващи  средства,  имуностимулация

Как  да  се  предпазим______________________________

Веднъж  преболедувало  детето  от  пневмония   ,  то става уязвимо от  боледува  често  от  инфекции.

184 коментара по “Пневмонии
 1. Svetlana Antova казва:

  Здравейте, д-р Марио! Имам две момчета – на 7 и на 2 години и 11 месеца. Големият ми син е първокласник и непрекъснато носи болести вкъщи. Наскоро беше на антибиотик – клеримед, защото му поставиха диагноза бронхопневмония в дясно. Спря да пие антибиотика, минаха три дена и отново се разкашля в понеделник. Два пъти го водя на преглед и лекарката казва, че дробовете са чисти – в трахеята е. Пие димекс.Давам и лимон с мед и ентеросан 57. Кашлицата постепенно се промени от суха на влажна, но ето че вече 6ти ден с димекс и продължава да кашля отхрачващо.При него има и някакъв постоянен проблем с носа – почти целогодишно му се запушва, особено нощем.Третата му сливица е извадена малко преди третия му рожден ден. За него – това е.
  Малкият ми син се разболя едновременно с големия, но при него нещата протекоха драматично – ларингитен спазъм, урбазон, кислород, настаняване в болница с диагноза, същата като при голямото ми дете – пневмония в дясно. Една седмица на инжекции и още три дни антибиотик вкъщи. Седмица здрав, От четвъртък започна да кашля отново сухо, качи температура. Вчера бяхме на преглед – отново се чуват хрипове в дясно и отнесе още един антибиотик – лекоклар. Лекарката му назначи и на него димекс. Сега пие лекоклар на 12 часа, димекс три пъти по 1/2 ч.л.ентеросан 57, лимон с мед. При него почти всяко разболяване протича с директно слизане в дробовете – рядко има хрема и запушен нос, най-често започва кихавица, леко подсмърчане и още същата нощ започва лаеща кашлица със или без спазъм. И на двамта сега правя инхалации със солен разтвор. Втори ден температурата е повишена, а кашлицата все още суха.
  Децата ми са непрекъснато навън, не са изнежени, не настиват, но пък от вируси и инфекции – спасение няма. Да добавя само, че досега винаги са изпивали по един до два антибиотика годишно – един есента и един пролетта, но никога не се е налагало два последователно, както сега при малкия ми син.
  Ще Ви бъда безкрайно признателна ако ми отговорите каква е подходящата схема за лечение и профилактика при единия и при другия!

 2. Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

  Здравейте, след като и при двете деца инфекциите са започнали да се усложнавят -бързо се развиват пневмонии – то задължително е да направите профилактика и на двете деца с Бронховаксон.
  Като хомеопатия предлагам всеки ден да давате по една табл. Инфлуцид и 5 гранули Силицея 15 сн.


  Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  • Светлана Антова казва:

   Здравейте д-р Янакиев! Работата е там, че след като преминаха през хриповете в дясно и двамата повториха инфекцията, но е в трахеята – големият ми син направи ларингитен спазъм, левкоцитите му бяха увеличени и започна да пие отново клеримед преди няколко дни, а малкият още не може да спре да пие лекоклар-а, като към това лекарката добави фликсотид спрей, който категорично отказвам да употребя, но много се притесних от коментара й, че кашлицата му се алергизира и ако продължава така щял да стане асматик!!! Цял месец вече с една седмица прекъсване са на антибиотик и двамата.Моля ви, посъветвайте ме да спра ли антибиотика? Да включа ли нещо по-щадящо противоалергично? Ще предприема профилактиката, която ми препоръчвате, но не съм сигурна, че става въпрос за пневмония, по-скоро за бронхит или… наистина не знам – в последните дни нито кашлят, нито нищо – от време на време чувам сухо прокашляне и от двамата. С толкова антибиотик мисля, че наистина ще се алергизират…

   • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

    Здравейте, Флексотида няма бърз ефект. Към него се прибягва, когато детето прави тежки бронхитни пристъпи – спазми, със затруднено дишане.
    Честата кашлица не е спазъм!!!
    Не може кашлицата да се алергизира.
    Може да давате на малкия нещо противоалргично, напр. Фенистил капки, но най-добре е лекар след преглед да го изпише.


    Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Георгиева казва:

  Здравейте Д-р Марио,следя с интерес вашите публикации.
  Синът ми е с пневмония-бактериална.Вече вече осем дни е в болница и вчера -вторник се оказа ,че не се е повлиял от антибиотиците,които му слагат ,назначиха му нови и чакаме резултат.Интересува ме може ли да започнем и лечение с хомеопатия?

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте, първо трябва да се овладее болестта с антибиотици и под контрол на изследванията. След това ще възстановим имунитета с хомеопатия. Не се притеснявайте!


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Ирена Махмуд казва:

  Здравейте,д-р Марио,
  Моето момиченце-на 2г.и6м. Преди около 20 дни се разболя -температура, кашлица личната ни изписа АБ Клацид,на 4-тия ден вдигна Температура и се влоши и постъпихме в болница с диагноза двустранна пневмония. Там бяхме на венозен АБ 5 дни. Изписаха ни и продължихме с Аугментин-7 дни и инхалации с вентолин и пулмикорт. Два дни след като изпи антибиотика вдигна 38,4 температура и започна да кашля отново. Прегледа я доктор и каза,че най-вероятно е някакъв нов вирус. Изписа изопринозин.
  Моля Ви за съвет за подсилване на имунната система и възстановяване на организма.
  Благодаря Ви предварително!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ирена ,в действителност сте боледували по – тежко. Нуждаете се от бърза и ефективна имуностимулация . Предлагам да продължите Изопренозина, добавете Имуномикс – по 5 мл. на ден, и двата хомеотични медикамента – Силицея 30 сн – 5 гран. сутрин и Арсеникум албум 30 сн – 5 гран. вечер. Цялата терапия за 2 месеца.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Ирена Махмуд казва:

    Здравейте, д-р Марио,
    Много Ви благодаря за своевременния и изчерпателен отговор!
    Бъдете жив и здрав все така да помагате!

 5. Веселина Сариева казва:

  Здравейте, д-р Марио!Имам двама сина които много често боледуват от септември месец та до момента.И двамата се родиха преждевременно чрез цезарово сечение .Големия и малкия когато бяха на 3 месеца лежаха със спазми в болницата.Големият много чест ни боледува той е на 6 години,а малкият започна да боледува след годинката ,когато спрях да го кърмя в момента той е на 2 години.Септември и двамата ми направиха спазъм и след два дена пневмония постъпихме в болница,като големия беше 15 дена на инжекции,а малкият 9 дена.След като ни изписаха от болницата малкият след два дена отново започна да прави спазми през седмица. 40 дена след изписването ни от болницата с малкият отново влязох ме със спазъм за 5 дена.В промеждутъка в който не сме били в болница малкият беше на антибиотици ту на Клацид,ту на Аугоментин .Изписаха ни отново здрави,но това не продължи за дълго време месец след това отново сме болни една седмица на Клацид 2 дена добре и сега личната казва,че сме със спазам,прегледа ни и друг лекар на който имам голямо доверие и ни каза,че има влажни хрипове и лек спазъм.В момента съм спряла всички лекарства и приемаме хомеопатия,но 3 ден повишаваме температурата.Какво ще ме посъветвате вие?!Това може ли да е някаква алергия ?Ккаво да започнем да приемаме за да повишим имунитета?Благодаря ви предварително!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Веселина , щом като в момента има температура и е съчетана с кашлица то трябва да се следи състоянието от детски лекар, защото има риск от пневмония.
   Що се отнася до прохилактиката – да смятам ,че имате алергична предиспозиция. За това , след като оздравеете започнете и за двете сеца – Имуномикс . 5 мл на ден за малкия и 7,5 мл за големия. Двамата да приемат и Пуомон хистамин 15 сн – 5 гран. на ден и Арсеникум албум 15 сн – 5 гран. на ден за 2 месеца.
   Когато се обострят състоянието – лекар!

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Веселина Сариева казва:

  Благодаря ви за бързият отговор д-р Янакиев.Наистина предпочитам хомеопатият пред всички други лекарства и съм доволна,защото в няколко случая ми помогнаха.Ние ходихме на частен преглед и ни назначиха Алергопревент и Рибомил и други естественно.Благодаря ви за отговора

 7. Lora Stoyanova казва:

  Здравейте,
  Имам син на 5г и 9 м. год. Доста боледуващо дете, но от март тази година не така и не може да се оправи напълно. От месец март до днешна дата всяка сутрин кашля, тази кашлица през определени периоди се засилва и от сухапремивам във влажна. От март до сега е боледувал три пъти от бронхит, а този месец след като пи антибиотик за бронхит, тридена след спиране на антибиотика отново 39 температура, кашлица и дизагноза пневмония. Не се постъпвали в болница, лекувахме вкъщи 12 панцеф. Детето принцино се пооправи, но тази сутришна кашлица остана, а от днес ми се струва, че кашля повече и даже по -лошо. Носът му постоянно е или със секрети или запушен. Има увеличена трета сливица и даже леко намаление на слуха. Отблизо два месеца не е ходил на градина, изпи литри антибиотици и все същото. Непрекъсното изолира и бактерии в носа и гърлото- редуват се стрептокок пн., мораксела, а последно беше стафилокок ауреус. Не знам от какво, но непрекъснато издадва звук от гърлото, като че ли нещо го дращи. Обикновено първо започвада издава този звук и така и постепенно се влошава. Моля да ме насочите за хомеопатична схема, по която да стбилизирам детето. Сега почнахме физотерапия и лекарката му изписа бронховаксом, но азмалко се притеснявам дали да го дам при положение, че не е съвсем здрав. Благодаря предварително!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Лора , Бронховаксома е добър. След като оздравее го започнете. Добавете Хепар сулфур 30 сн – 5 гран. всяка сутрин и Силицея 30 сн – 5 гран. всяка вечер . Приемайте ги 2 месеца.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Lora Stoyanova казва:

    Благодаря за бързия отговор! За да започна бронховаксома напълно ли трябва да е здрав, защото той от месеци е със сополи и кашлица, която е само сутрин, след като се събуди, т.е. в такова състояние може ли да се започне бронховаксом?

 8. Ваня казва:

  Здравейте,пиша ви за съвет относно малката ми дъщеря.Тя е на 1.9г.,изключително кърмено дете(все още вечер),здрава до преди няколко месеца.Август месец започна кашлица,която си докарахме от Англия.Без температура ,без нищо.Само силна влажна кашлица.На слушалка нищо не се чуваше,правихме снимка -пак нищо.Посетихме пулмолог,изписа ни антибиотик,но се обринахме(Клацид беше)и го спряхме.Кашлицата отшумя,след седмица,две пак започна,този път с темп.Направихме секрет – в нос и гърло стрептокок.Лекувахме 10дни сAugmentin.Всичко беше наред до вчера.Пак започна кашлицата,дави се от нея.Няма темп.засега.Какво мога да давам?Направих и чай с орехи, индрише и босилек,но още кашля.Моля ви за съвет.Извинявам се,ако съм допуснала грешки но пиша от телефона,а малката е в ръцете ми.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ваня, когато лекуваме кашлица трябва да знаем точната диагноза.
   Ако дишането е чисто, и няма бронхит или пневмония, то лекарствата трябва да изчистят секретите от носа и торните дихателни пътища. Една кашлица на дете в тази възраст трябва да се следи от лекар през 2-3 дни.
   И така препоръчвам – Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и Хидрастис 9 сн – 3 пъти по 5 гран.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. Веселина Савова казва:

  Здравейте, д-р Янакиев,допълнение към горният коментар без да искам съм го публикувала недовършено.Имам детенце на 2 години, инвитро е.До година и два месеца беше на пълно здравичка и после като се почна почти всеки месец или през месец бронхиолит, като май 2014 направи и пневмония.Лечението за нея беше, вентолин, антибиотик-Клацид, тъй като към зинат е алергична и пулмикорт, всеки път едно и също, ние сме провинциално градче, и затова преди три месеца я заведох при специалист в София, от 5 месеца пие и Сингулер а в последстви фликсотид-трети месец вече, но ефект не виждам за тези месеци имаме отново два-три пъти боледуване, като последният месец на 06. декември и на 25 декември като тогава се наложи и урбазон.Искам вашето мнение като специалист, дали трябва да спра Флексотида тъй като, аз не виждам ефект от него, дори и с натрупване и каква е схемата за спирането му и това което най-много ме разтревожи е че оказва влияние върху ръста на детето, като незнам дали си въобразявам, но мисля че е повлиял на детето ми, като досега на три месеца тя растеше с по по 1 см. на месец т.е за три месеца-три см, а за последните три месеца е пораснала само 1 см.Само още нещо да добавя, всяка сутрин киха и изкарва прозрачни сополки,вече незнам кои месец подред, но викат че нищо и няма, само два месеца се наложи да и слагам кузихром капки. Благодаря ви предварително.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Веселина, в действителност за да бъдем напълно от полза детето трябва да бъде прегледано и тогава да бъде предложена най-правилната схема.
   Това ,че детето е инвитро не предопределя бъдещото му развитие и боледуване. Зависи кога се е родило спрямо термина и колко килограма.
   Не смятам ,че Флексотида влияе върху темпа на растеж на детето.
   Ето какво препоръчвам :
   –ограничаване на контактите и никаква ясла
   –приемете профилактичната схема Силицея 30 сн – 5 гран. на ден сутрин и Поумон хистамин 15 сн – 5 гран. вечер.
   –лекарствата се дават успоредно с Флексотида и ако минат поне 3-4 месеца без болест и спазъм , тогава може да се мисли първо за намаляване на дозата и после за спиране.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Лора Станчева казва:

  Здравейте д-р Янакиев. Имам син на 15 години, който преболедува пневмония неустановена. Беше една седмица в болница на венозен антибиотик, вентолин, урбазон и класид и от 5 дни е в къщи на бисептол, който спираме от днес. Оплаква се от болки в колената, глезените и стъпалата след движение. Това може ли да има връзка с болестта или лечението? Какво ще препоръчате за възстановяване и укрепване на имунитета? Той тренира активно волейбол. Кога може да почне пак да играе? Благодаря предварително за отговора.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Лора, болките по ставите и мускулите свързвам с вируса, , но са преходни и ще отшуми.
   Трябва бързо възстановяване след болестта – Препоръчвам за един месец – Сутрин Силицея 30 сн – 5 гран. и вечер Калкарея флуорика 15 сн – 5 гран. Ще може да спортува след месец.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

   зА ПОНЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ – КОНТАКТИ


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • десислава казва:

    здравейте, имам бебе на 1г. Ноември изкара вирусна пневмония, лекуван в болницата. Преди окло 3 седмици започна да прокашля и да му свирят гърдите, Личната изписа панцеф и биокс комплекс,10 дни без рузултат. Заведох го при лекуващият го педиатър от болницата, който каза, че си го спомня , че и тогава трудно му минали хриповете, но сега няма нужда от снимка да го облъчват пък и няма температура весел игрив. Започнахме вентолин, калциев глугонат и флудитекс 4 дни без промяна, после променихме само вентолин и еуреспал няколко дни и от два дни вече е ериус и нофилин. В сряда пак ще го водим и незнам вече, какво,каза , че сме на път за астма да развием. Неговият дядо, и първият му братовчед имат, моят дядо също имаше астма. Той е бял и рус със сини очи, кърмя го още и вече се храним на кухня. Пие също и адаптирано мляко. Кисело и прясно не е пил досега. Посъветвайте ни да пием ли нещо какво да го правим, още е малък за тест за алергия. От ст загора сме,Благодаря

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Здравейте Десислава,
     Искрено искам да ви помогна ,но детето е малко и неговата патология изисква по-специално внимание и преглед.
     Ако искате може да уточним преглед.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     • десислава казва:

      благодаря ви, ще изчакаме да мине и този преглед да видим какво ще стане и тогава ще преценим как да го лекуваме

 11. Стела Георгиева казва:

  Здравейте, д-р Янакиев.Имам дъщеря на 5 и половина ,която много често боледува.Ако се върна 3 години назад то нашите пневмонии са безкрайни.През август 2014 – отново пневмония,антибиотици,лекарства – домашно лечение месец и половина.Върнахме се на градина,след няколко дена отново болни-диагноза-отново пневмония,пак антибиотици.Така я спрях от градина до 20 януари 2015.Точно след седмица-пневмония,но с много висока t която не се повлияваше от нищо 39.00 – 39.5t.Всичко отмина но неможе до безкрай да отсъства от градина и да седи вкъщи-това не е решение,а знам че отиде ли на градина след няколко дена отново ще се повтори всичко.Тук да добавя освен всичко сме с алергия към домашен прах,акари,микрокърлежи,полени,мухъл,плесен,влага-постоянно сме на Ксезал капки и Ефира таблети(правим тест за алергии от 3 години,като 2014 резултатите и са най лоши от предните).Как да помогна на детето си и на имунната му система,за да може да води нормален начин на живот и да възстанови социалните си контакти с децата в градината и околните.Вече съм безпомощна.Предварително ви благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Стела, най-вероятно детето ви е с силно намален имунитет. Ато вече е голямо и трябва да посещава детско заведение, защото догодина предучилищната е задължителна.
   Явно лесно е възприемчива към вирусите и веднага заболява. По интересното е ,че почти винаги инфекциите слизат надолу. Не разбрах повода за тестуването за алергии бронхиални спазми ли са или нещо друго ?
   Препоръчвам : стимулираща терапия с медикамент от традиционната медицина Бронховаксон-
   Като допълнение – Силицея 30 сн – 5 гран. сутрин и Арсеникум албум 30 сн – 5 гран. вечер
   Цялата профилактична схема се приема 3 месеца.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Стела Георгиева казва:

    Благодаря за отговора д-р Янакиев.Теста направихме по препоръка на педиатъра заради целогодишната постоянна кашлица,която отшумяваше след прием на противоалергични лекарства.Последно правихме тестове през ноември 2014,като според алерголожката резултатите са по лоши от предните и е добре да започнем Имунотерапия – да изберем българската която е на инжекции или вносната под формата спрей.Според нея честите заболявания са продиктувани именно от алергията.Ние все още не можем да вземем решение дали да започнем имунотерията и под каква форма – инжекции или спрей.
    Благодарим Ви!
    гр.Бургас

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Здравейте Стела, както ми описвате проявите на вашето дете не смятам ,че е много алергично. Препоръчвам моята профилактична програма. След месец ще я надграждаме.
     Ако въпреки това се чудете каква имунотерапия да приложите аз съм за спрея.
     Тя е съвместима с хомеопатията.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 12. Костова казва:

  Здравейте, д-р Янакиев!
  Имам две дечица – на 1,5г и на 3,4г. Преди месец каката донесе вирус от детската, като беше болна само тя – кашлица и сополи, леко червено гърло, пи Хустажил, инхалации, черен бъз,Изопринозин и след като минаха 14 дни без никакво подобрение или влошение ми направи остър бронхит – пи 7 дена Клацид (гърлен секрет – чист, ПКК и СУЕ без отклонения). 3 дена беше здрава и пак се започнаха сополи и кашлица с червено гърло. Пие 3ти ден Меркуриус 9 – 3х5, Пирогения 2х5 и Хепар Сулфур 2х5, като аз на своя глава давам вечер и Пумон Хистамин 15 на всички по 5зрънца. Сополите се увеличават и кашля след сън и по време на обедния сън много… Давам й и опашката на д-р Михайлов след АБ.
  След 4 дена се разболяхме аз и малкия. Още 14 дена се лекувахме с чайове, Хустажил, витамин Ц, Изопринозин, сок от черна ряпа, кола с лукчета, Алиум Цепа в началото и същата работа, ни подобрение, ни влошение, само кашлица и сополи – при него са бели и гъсти. В момента той е на Бисептол и Левофлоксан – капки, вчера през нощта кашляше и док. включи инхалации с Пулмикорт – на 12ч. Тази нощ спа спокойно.
  Аз от вчера съм с двустранна пневмония, имам ужасна болка при кашляне и движение под лявата ръка и гърда и отзад на гърба при белия дроб (в дясно долу). Аз съм на Авелокс, Биозин, Амбрекс, Невробекс и Микомакс, но имам ужасна хрема (от 15 дена – запушен нос, ако успея да се издухам дишам за кратко, а секретите са много гъсти и зелени). Тези лекарства, ако не подействат до 3 дни щели да ме хоспитализират, но няма на кой да оставя децата!
  Докторе, кажете си мнението за това лечение, което ни е предписано, нещо допълнително? Трябва да се вдигна на крака, не мога да си гледам децата така :( Моля ви, кажете нещо хомеопатично или бабино или знам ли…

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте г-жа Костова, историята ви е много дълга. Ще ви дам само насочващи симптоми. Пневмонията се лекува само с антибиотик и под наблюдението на лекар. Хомеопатията може да подпомогне оздравяването. Препоръчвам да приемате Фосфорус 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и Бриония 15 сн – 2 пъти по 5 гран.


   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 13. Aли казва:

  Здравейте д-р Янакиев . Имам дъщеря на 12г, която до тази годишна възраст не беше боледувала сериозно. Но от 05,01,2015г изкара пневмония. Вливаха и цевтриаксон 10 дни след това и домашно лечение с клацид така до 31,01,2015. Сега детето е добре но все още няма сили , вие и се свят от време на време , чувства се изморена, задъхва се,има храчки и аз се притеснявам да не се повтори.Въпросът ми е какви средства да и давам за по- бързо възстановяване и изчистване на организма? Лекаря не ми изписа нищо , но аз и давам Зелена енергия и Коластра на Аква сорс.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Али,
   Към тези препарати добавете Пулсатила 15 сн – 5 гран. сутрин и Силицея 30 сн – 5 гран. вечер. И така цялата схема да бъде за 2 месеца.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 14. Elena Dimitrova казва:

  Здравейте д-р Янакиев,
  Синът ми е на 4 години и доста често боледува. Миналата есен е изпил 3 антибиотика. Много се изпотява, а не е пълен, даже е слабичък. Започна да кашля преди повече от месец. Първоначално педиатърката му предписа сироп Гринтус и спрей Имунотрофина, имаше и хрема за която слагахме Виброцил. След 1 седмица вдигна температура и изпи 1 Аугументин, след което кашлицата на спря и продължихме с Бисептол и сироп Алтеа, а за носа Коларгол. Тъй като кашлицата не спираше сменихме педиатъра и се оказа, че е с пневмония, започнахме с Панцеф, Салбутамол и Амбрекс и капки за нос Отривин. Пие Саностол по 5 мл на ден. Тъй като приклчючваме с антибиотика бихме искали да ни посъветвате с какво да продължим за укрепване и възстановяване. Благодаря предварително.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Елена , вярно е ,че детето често боледува. Като начало спрете детето от детска градина до месец март. Продължете Санастола и добавете Силицея 15 сн – 5 гран. на ден и Туберкулинум 15 сн – два пъти месечно по 5 гран. – на 1 во и 15 о число. Явно имате и трета сливица, но за нея по-късно.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 15. Стела казва:

  Здравейте,
  бих искала да попитам при наличие на бактерии в носа и гърлото, в случая с моето дете първо беше Стафилококи, след проведено лечение с локален антибиотик по антибиограма, стана Мораксела и след проведено отново лечение с локален антибиотик (капки за очи), бактерията Мораксела си остана налична, какво е правилното лечение? Педиатърът твърди, че без наличие на сериозни симптоми ( кашлица, температура, ангина и т.н), няма как детето да се лекува с орален антибиотик. Но мен ме притеснява наличието на тези патогенни бактерии, все пак детето е на 4 години и незнам до какво може да доведе тяхното нелекуване.
  Благодаря ви!
  Стела

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Стела, наличието на патологични бактерии не налагат лечение. Само при наличие на симптоми може да се предпише хомеопатично лечение.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 16. viki казва:

  Здравейтя д-р Янакиев!Моя син е на 3,5 години досега не е боледувал сериозно само един пъти е пил антибиотик.Тръгна на детска градина септември месец добре беше от време на време имаше суполи и даже без капки му е минавало защото е много лош не дава да му слагам и сиропи трудно пие.Преди 2 месеца почна с бистри суполи и лаещта кашлица почнах да му давам корозалия през 1 час и инфлуцит,но на сутринта почна да се влушава да кашля по дълбоко и да му хъркат гърдите даже като се прозееше не може да си вземе хубаво въздух,следобяд дигна тем.37.9.доктора каза че му няма нищо ще видим утре и на другия ден го прегледа каза че има хрипове и почнахме антибиотици венозно два дена и после 5 дена сумамед,изопринозин пи 8 дена и му мина ,но след 1,5 месец пак почна с бистри суполи и лаеща кашлица ведага отидох при личната тя каза че не е за антибиотик да пие корозалията и инфлуцита,ако вдигне тем. тогава и на обяд имаше 37.1 и от страх му дадох пак сумамед,вечерта пак почна да кашля лошо и да му свирят гърдите на другия ден отидох ме при друг доктор прегледа го и каза че гърдите са чисти всичко идва от носа и така мина.и сега искам да го пускам на градина вече два месеца не е ходил давам имунобор кидц.Притеснявам се да не е нещо хронично или астма да стане да ми кажете какво да му дам още да пие и ако стане пак така какво да правя?

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Вики , явно ,че тези болести не са астма а често възпаление на гърлото. Препоръчвам ти Ад ликвид фор кидс – сироп по 5 мл. на ден. Добави и Силицея 15 сн – 5 гран. наден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 17. Мария Николова казва:

  Здравейте д-р Янакиев!И моята история е като предните- до 3 години сина ми не е боледувал,поне не се е налагало да давам антибиотик и ето че септември започна градина и от ноември до сега – 4 антибиотика.Състоянията са му все предбронхитни – сополи се почват и кашлица естествено,температура.Имаше съмнения за проблем с третата сливица,бяхме на УНГ-оказа се от 1-ва към 2-ра степен,нищо тревожно,засега.Антибиотиците бяха- Ксимебак,след две седмици болен – Клацид,на 3-тия прием се обрина-спряхме го,след две седмици- температура,сополи,кашлици – Цефиксим,изследване за бактерия-имаше,трябваше да се е повлияла от цефиксима,но не.Януари си беше в нас – не боледува,един ден на градина,пак същата история-Зинат,снимка на бял дроб след 7 дни,оказа се че има неизлекувана инфекция и до днес беше на Ксимебак-10 дни отново.
  Педиатърката ми препоръча Бронховаксом,прочетох че и вие го препоръчвате някъде.Но сега ще почваме да пием – Самбукус,после ми казаха да сменя със сироп от кръвен здравец,лимфомиозот – още 1 месец,пробиотици-10 дни биогая,10 дни -ентеросан.Последните неща са ми препоръчани от хомеопат,с който за съжеление сега не мога да се свържа.
  Въпроса ми е -не са ли много за едно дете на 3.5 години и дали бронховаксома може да се пие с всичките тези неща?
  Благодаря Ви!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Мария , Разбира се , че са много тези препарати. Понякога родителите и лекарите в стремежа си да профилактират детето претрупват го с медикаменти. Арезултатът е спорен.
   Препоръчвам – Ад ликвид фор кидс – 5 мл. на ден , Силицея 30 сн – 5 гран. на ден и Лимфомиозот – 3 пъти по 10 капки – цялата схема за 2 месеца.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 18. Милена Николова казва:

  Здравейте д-р Янакиев, Детенцето ми е на 5 годинки и днес ни казаха бронхит, потвърдена диагнозата с ренгенография.Може ли с хомеопатия само да се лекува и какви лекарства са нужни?Доста съм притеснена и бих се радвала на бърз отговор от ваша страна.Симптомите са кашлица от доста време, зачервено гърло, а вчера и болки в едното ушенце.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Милена , не е проблем да се лекува с хомеопатия , но трябва да се следи от лекар.
   Препоръчвам – Хепар сулфур 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и Арсеникум албум 15 сн – 2 пъти по 5 гран. Приемайте и сиропите за кашлица , които са ви предписани.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 19. Дарина Чанева казва:

  Здравейте! Много съм притеснена за детето си и бих искала да се посъветвам и с Вас. Той е на 4 год и 8 мес. От преди 2 години е на Ефира, всяка вечер по 1 табл. Това лечение беше назначено от лекар-пулмолог, който му постави диагноза Астма. Боледуващо дете е определено,особено откакто посещава детска градина. В последните няколко месеца всичко,което пипнеше като вирус минаваше леко и безпроблемно. Спазъм не е имал отдавна. Но сега положението стана серизно. Преди около 2 седмици започна с влажна кашлица,без температура. В следващите дни се появи и хрема- отзвуча след няколко дни с Цинабсин и Виброцил,както и промиване на нослето с Куикс. Назначавани бяха различни сиропи – Муколизин в началото, после Апимед Бронхо и Вентолин. Приемаше и Кларитин вечер, както и Инлуцид,Цинабсин и Изорекс. След седмица лечение, ефекта беше почти минимален,а детето не спираше да кашля. Пи 5 дни Ксимебак 100 мг. на 12 часа. Ефекет -никакъв. Направихме графия на бял дроб – абсолютно чиста,но в кръвните изследвания – повишени левкоцити(13) и неутрофили. Пулмологът назначи Фликсотид 2х2 впръсквания, Екозал – при нужда и обостряне, Деслоратадин вечер, Проспан. Детето не спира да кашля. Какво ще ме посъветвата? Кога най-сетне ще настъпи така желания ефект ?!?

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Дарина , Не се притеснявайте. Най-вероятно детето ви няма астма а поредица от чести инфекции.
   За да има астма то трябва да е направил поне 3 спазъма – под спазъм разбирам не честа кашлица а трудно и тежки дишане. Най-вероятно колегата е чул бронхит на слушалка.
   И така – най-добрата комбинация за предотвратяване на астма е – Арсеникум албум – 15 сн – 2 пъти по 5 гран. , Поумон хистамин 30 сн – 5 гран. на ден и Блата ориенталис 15 сн – 5 гран. на седмица . Тази схема се приема 2 месеца.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 20. Дарина Чанева казва:

  Извинявам се за това,че публикувах въпроса си тук – в темата за пневмониите,а той е за тази,в която говорите за астмата. Надявам се това да не е проблем. Просто търся начин да помогна на детето си, да спре това мъчение. Сигурно ще е важно за вас, да знаете,че той е висок 120 см. и тежи 20 кг. Моля ви за съвет и предложение за алтернативни начини да се оправи детенцето ми!

 21. Дарина Чанева казва:

  Благодаря за отговорът ви,д-р Янакиев! До сега детето има 3 спазъма със сигурност,пръснати във времето (поне така ги е наричал пулмологът). От вчера обаче му е назначил и два инхалатора,което ме притесни много – Фликсотид и Екозал. Те не се ли назначават при астма? Въпреки,че спа спокойно през нощта, сега още със събуждането започна отново да кашля зверски…..и не спира…. Ще взема тези лекарства,които препоръчвате. Те вървят заедно с останалите,нали така? Първоначално след ставане от сън, кашлицата е влажна,а в течение на деня се променя и става по-скоро суха. А това последното,което препоръчвате да се взима веднъж седмично – как точно се дава – в един и същ ден от седмицата ли?

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Дарина , започнете да давате всичко което е препоръчал вашия лекар и хомеопатията. В последствие ще се намали традиционната медицина. Това , което е веднъж седмично се дава в един и същ ден на седмицата.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 22. Милена Димитрова казва:

  Здравейте д-р Янакиев!Момиченцето ми е на 2г и 2м.Родена е 5 дена преди термин/естествено р/.Кърмена е до 1г и 6м.Септември се разболя от скарлатина=антибиотик, и от тогава поврат във здравословното и състояние.Края на октомври започна ясла, и от там върволица от болести,които завършваха с антибиотици-Клацид, Панцеф, Зинат-2 пъти,Аугментин и др….Сценария е един и същ -хрема-кашлица-зачервено гърло-температура-АБ.
  Всеки път започвам с алтернативни начини на лечение ,Шуслер соли,инхалации.Какви ли не бабешки методи не съм опитвала …,но уви състоянието и не се овладява и все се стига до АНТИБИОТИК!!! Оздравява,започва ясла,кара 3-5 дена и пак е „готова“!
  Февруари в продължение на 2 седмици беше с хрема,хъркащо носле и постоянна кашлица-на слушалки нищо.Направиха снимка .Резултата ,написан на изследването-„бронхопневмония, интерстициалис декстра-усилен участък вдясно хилусен и перихилерно и паракардиално съдовобронхиален рисунък.Липсва пневмонично огнище.“ Има и възпалена трета сливица.Пи Зинат-10 дена,Еуроспал,Ериус,тонзилотрен ,за хремата и беше назначено:олинт ,гентазон.
  На 9.03 започна ясла, и в сряда отново е болна.Днес бяхме при педиатърката ,назначи ни Вентолин сироп,продължаваме ериус-а и еуроспал-а от февруари.Сутринта имаше 37,5 темп.Преди да легне 37,7.Кашлицата е влажна,основно когато е легнала.Чувам като пъшкане,когато е будна.Сутринта казваше , че и се гади.Сега ,докато спи ,чувам как хърка.Почти не се храни днес,/принципно няма проблем с апетита/.Л.Л каза ,че е с зачервено гърлото, и ако се влоши състоянието и,ще пие АБ.В стремежа си този път да избегна това,съм нясно ,че прекалявам с препаратите:Виброцил,коризалия,цитросепт,спрей морска вода за носа.Ериус,Еуроспал,хустагил,гръден чай,масло с мед и ванилия за кашлицата.Тонзилотрен,комреси за гърлото-ракия черен пипер,Тантум Верде,инхалации,Вит.С,Имунокинд,Шуслер соли 3,8,4.
  Момиченцето расте сравнително по-едра,много темпераментна,има силен дух и е упорита.Когато е болна е по-чувствителна от всякога,и ако не постигне нещо,лесно избухва..
  Извинявам се дългия пост!
  ОТЧАЯНА СЪМ И СЕ ЧУВСТВАМ БЕЗСИЛНА!! МОЛЯ, ЗА СЪВЕТ!!!!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Милена , просот сте направили вие фатална грешка ,след като детето на тази малка възраст е прекарало Скарлатина и сте годали на ясла.
   Пръвото лечение е – спиране на ясла до 1 година.
   Второ – детето ви често боледува от запушен нос и секрети , но и лекарите са ви прихванали бронхитен спазъм.
   Започнете да давате сутрин Силицея 15 сн – 5 гран. и вечер Сулфур 30 сн – 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Милена Димитрова казва:

    Здравейте д-р Янакиев ,
    пиша ви отново с молба за съвет(на 13.03 ви писах веднъж).
    Детето ми от около 4м. не посещава ясла. За това време имаше неколкократни хреми,
    които преборихме само с Коризалия,промивки,инхалации.Като цяло е по-здрава ,живеем без
    АБ!Но си остана това къркане в нослето,дишане през устата,лош дъх и нощна кашлица,стигаща често до повръщане.УНГ специалисти-казаха, че има 3-та сливица 2ра степен,която отделя секрет,но не е за вадене.Въпроса ми е :
    -Може ли вашето предписание „Силицея 15 сн – 5 гран. и вечер Сулфур 30 сн – 5 гран.“,да повлият за пресушаването на секретите и свиването на сливиците
    -Сулфур 30 сн,или Хепар сулфур сн да давам.
    -Колко време да ги приема
    апропо сега преболедува херпангина.

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Здравейте Милена , да може да давате 2 месеца Силицея и Сулфур в посочената доза. За свиване на третата сливица ви препоръчвам Аграфис 5 сн – 5 гран. на ден. Септември трябва да се промени схемата.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     • Милена Димитрова казва:

      Здравейте, отново !
      Преди всичко -БЛАГОДАРЯ за вашите съвети!
      Възхитена съм от положителния ефект на вашата схема.Съчетахме подсилване на имунитета с море-планина.Цял септември детето ми посещаваше детска,без боледуване,без хъркащ нос.Но с влошаване на времето,се започна-миналата седмица вдигна темп.
      От вчера е с водниста хрема-давах Коризалия,
      днес секрета е гъст,жълтеникав и сливицата пак се е активирала,диша през устата тежко.Не знам какво да и давам,правя промивки,спрях Коризалията .
      Давам в момента-
      Аграфис 5 сн,Силицея 15 сн,Сулфур 30 сн. x5 гр. на ден. Какво ще ме посъветвате?

      Сещам се за нещо ,което няма връзка със сегашното състояние и писмо.Може да е налудничаво.
      Момиченцето ми мноого обича шоколад, а аз ограничавам такива покупки.Имам усещане ,че пречи на третата сливица …

     • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

      Здравейте Милена ,
      Започнете да давате Калиум сулфурикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и е добре да започнете да правите инхалации с физиологичен разтвор.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 23. viki казва:

  Здравейте д-р Янакиев,става въпрос за сина ми който е на 3години и седем месеца.искам да ми дадете съвет ако може.От септември детето ходи на градина не е боледувал сериозно но от декември се разболя почна хрема лаешта кашлица и на 3 ден вдигна температура преди това слагах коваргол капки но нищо казаха че има хрипове и почнаха венозно антибиотик 2 дена после сумамед 5 дена,изопринозин 8 дена и се оправи след 1 месец пак почна с бистри суполи и кашлица аз се изплаших личната каза че не е за антибиотик, но аз му дадох пак сумамед и понеже почва да сумти осебено с носа и като се прозееше не може сигорно полуцхава като спазам ли незнам му давах фенистил капки да пие и забелязох че като дам капките фенистила веднага спира хремата а от там и кашлицата.след 1 месец пак почна с тази хрема и аз веднага дадох фенистила и за 2-3 дена минава без нищто друго почнах да си мисля че даже са били излишни тези антибиотици.сега този месец пак почна с хрема и да кашля дадох фенистил и 3 дена изопринозин и се оправи.според вас трябва ли да отида да му вземат секрет от носа за бактерии или е алергия немога да разбера какво да правя искам ако може с хомеопатия само но вазможно ли е?

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Вики, първо искам да ви кажа , че не трябва да си правите експерименти и винаги да водите детето на лекар , а не да назначавате терапия. Това , че кашлицата се повлиява от Фенистил , не означава ,че детето ви е алергично , а просто се подсушават секретите от третата сливица.
   Да детео ви има трета сливица и при всяко възпаление започва тази кашлица от стичащи се секрети.
   Препоръчвам – временно спиране от градина, сутрин – Силицея -5 гран и вечер Аграфис 5 сн – 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 24. viki казва:

  Само да допълня че когато почне хремата много бързо му слиза на долу и започва да диша по особенно и носа му ври доктора казва че всичко идва от носа.

 25. viki казва:

  Благодаря ви,д-р Янакиев.Само да ми кажете колко време да ги давам?

 26. desislava казва:

  Zdraveite doktore.moqt sly4ai e sledniq malkoto mi dete e na 6meseca no ot 3mesec ima edna ka6lica koqto v ba4aloto be6e po syxa vposledstvie az q oprilu4avam kato vlajna I taka celi tri meseca pri li4bata lekarka ni6to xodix na 4asten pediatur kaza 4isti drobove no za va6e yspokoenie mohe da davate prospan 3x 2,5ml.davax go 5dni na sledva6tata kinsyltaciq li4nata kaza da vkly4im 7dni symetrolim I taka zapo4naxme go I pak su6tata ka6lica si produlji bez ni6to drygonito temp.nito razstroistvo nito pivru6tane I da fopulba izcqlo na kurma do 5mesec.na 24.04 otivam ba konsyltaciq kazva 4e iname po grybo di6ane I da vkly4im 7dni pancef po 3ml.na 24h ytre ni e posledniq priem namalqla e no vse o6te q ima zaedno s antibiotika davam stydal I vit.c ampyla.6te vi buda blahodarna ako mi dadete bqkakuv suvet kazvat 4e o6te ne sa im dorazviti xranoprovodite predstoi ki dt.nesec da my cepim ezi4eto

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Пишете ако обичате на кирилица.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 27. ralitsa казва:

  Здравейте, дъщеря ми е на 4 и половина. В началото на април се разболя- вдигна т-ра 39 и и назначиха Клацид. Пи го 6 дни. Кашлицата обаче не спря. Продължи като ту ставаше по-влажна, ту суха и дразнеща. Назначиха инхалации с вентолин, кетотифен вечер и табл. Ефира и фликсотид-спрей. На 21 април вдигна отново 39 градуса. направиха снимка, която установи- пневмония в дясно. Лекуваме се в болница на венозен антибиотик плюс горе изброените…и урбазон сутрин. Все още (6 ден) не е изчистена напълно и лечението продължава. От снощи започна силно дразнеща по-скоро суха кашлица…незнайно от какво..,никой не може да каже от какво е, при условие че пие хиляди противоалергични. Моля за коментар и препоръки.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ралица ,предполагам ,че това е остатъчна кашлица на фона на продължителното боледуване.
   Предлагам Пулсатила 15 сн – 5 гран. и Сулфур йодатум 15 сн – 5 гран. по един път на ден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 28. ralitsa казва:

  Извинете, но нямах достъп до интернет за няколко дни. Оказа се че тази кашлица, не е свързана с пневмонията,или пък е някакво усложнение- по-скоро някаква алергична реакция. Смениха антибиотика с по-силен, заедно с урбазон и алергозан- мускулно. Днес 10-ти ден ни изписаха. Естествено детето продължава да кашля, вече отхрачващо…
  Да продължа ли с Пулсатила 15 сн – 5 гран. и Сулфур йодатум 15 сн – 5 гран., които сте ми препоръчал ?
  Благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ралица ,продължете с тази комбинация още 15 дни.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 29. desislava казва:

  Здр.докторе.накратко моят син е на 6м.от 3м.кашля първо суха после влажна.пихме суметролим 7дни със проспаннпак си остана.после панцеф от маките мл.на 24ч.заедно със стодал.през цялото време почти не кашляше и 1ден след спирането започна пак но много дълбока.отидохме направихме снимка и заключението е бронхитни изменения.изписаха ни фромилид 125 на 12ч и проспан 3х 2.5мл.незнам от какво.но кашлицата е ужасна неможе да спи и неможе да се изкашля хубаво мн.се мъчи и неможе да отхрачи.дайте съвет много съм объркана и притеснена.благодаря

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Десислава ,детето е малко и за да се повлияе кашлицата изисква се по-задълбочен преглед.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 30. desislava казва:

  Забравих да.кажа на кърма до 5м сега пюре и каша.и да ви кажа езичето ни е вързано и ще го цепим дали може да събира слюнка и да кашля

 31. Ивелина казва:

  Здравейте д-р Янакиев, пиша ви с молба за съвет за моята дъщеря която е на 6 г. и от един месец вече кашля. Първоначално рядко и суха кашлица а последноте 2 седмици вшажна, като се закашля и кашля по 20-30 мин.Температура не е вдигала, хрема е нямала, само въпросната кашлица. От 2 седмоци сме постоянно по лекари, взеха курлен и носов сеирет има бактерия стафилокок аурелис.Гърдите през цялото време са и били чисти, пи Умкалор, Синекод, смука Исла, сега последно заради бактерияра пи 7 дни Азатрил, съчетан с пробиотик. Инхалации и правих по 3 пъти на ден с физ. разтвор и никакъв ефект, кашлицата си стои една и съща и не помръдва. Само да спомена че принципно тя не е боледуващо дете, в живота и това и е 3-тия Аб, като единия беше пак заради баотерия /клебсиела/ на 2 г.беше и като го почна на врория ден кашлицата и спря.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ивелина,
   Не се притеснявайте. Бактерия не е причина за тази кашлица.
   Препоръчвам –сутрин Пулсатила 15 сн – 5 гран. и
   –вечер Сулфур йодатум 15 сн – 5 гран.
   Тази схема се приема 2 седмици.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Ивелина казва:

    Здравейте д-р Янакиев, първо благодаря много за бързия отговор. Може ли да ви попитам, щом кашлицата не е причинена от въпросната бактерия, от какво е тогава и в този случай е пила антибиотика напразно ли?

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Здравейте Ивелина.Не е пила напразно. Трябва да се определи точната диагноза – Синузит, Бронхит или нещо друго ?


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     • Ивелина казва:

      Здравейте отново д-р Янакиев. Извинявам се че пак ви безпокоя, но съм изключително притеснена и не знам към кого да се обърна. Както казахте кашлицата и не се оказа от бактерията.Днес взехме резултатите от IgE изследване и стойността и е 115, при което лекарката отсече диагноза астма и ни изписа инхалации с пулмикорт инхалер 2 пъти на ден по едно впръскване в продължение на 3 месеца. Шокира ме тази диагноза тъй като тя никога не е карала бронхит или дори ларингит, не е имала никакви алергии и изведнъж тази кашлица. Аз пристъп незнам какво е но като кашля не е да не може да си поеме въздух. Незнам не мога да проумея или по скоро не мо се иска да има тази диагноза. Въпроса е, да започвам ли инхалациите или да търся второ мнение или мога да пробвам с хомеопатична програма. Детето тежи 20 кг. ръст 115 см. Много чивствителна, привързана към нас, със страх да не остане сама, трудно заспиваща и много неспокоен сън.Благодаря Ви много за отделеното време!

     • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

      Здравейте Ивелина ,
      Първо не се притеснявайте.
      Диагнозата Астма не се поставя по изследвания а по клинична картина – когато детето три пъти в годината има тежки бронхитни спазми. Под спазъм разбирам – ТЕЖКО ДИШАНЕ А НЕ КАШЛИЦА.
      Започнете инхалации с Пулмикорт за да овладеем кашлицата. Вижте как –
      Укпоредно с това започнете хомеопатичната терапия – Поумон хистамин 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и Пулсатила 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
      Повишеното Иг Е показва ,че детето е предразположено към алергия.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 32. иванка казва:

  Здравейте д-р Янакиев исксм да ви помоля да ми кажете как да подсиля имунитета на дете на 3г.след изкаранс бронхоплевмония. Благодаря

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Иванка ,
   Кажете повече за детето – момче или момиче , колко тежи, характер ?


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 33. иванка казва:

  Момиче 3год.ще прави ,тежи 13 кг. Игриво ,контактно дете . От както тръгна на градина ,започна всеки месец да боледува и да пие АБ ,и ви моля да ми кажете как да и подсиля имунитета ,и пневмония изкара

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Иванка , Започнете с Ликоподиум 5 сн – 5 гран. сутрин и вечер Силицея 30 сн – 5 гран. След един месец ми пишете.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 34. иванка казва:

  Благодаря Ви много докторе, значи един месен да и ги давам , и да ви попитам къде мога да ги намеря лекарствата , питах в няколко аптеки и ги няма.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Иванка, ако ги няма във вашата аптека , то ги поръчайте. По принцип не е проблем за снабдяване.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 35. Desislava казва:

  Здравейте,д-р Янакиев.Синът ми е на 3г.4м. Когато беще на 1г.8м направи пневмония,лекуваха го с Аугментин и Зинат.2 мес лечение.сега от 5 януари вдигна темпер 39 градуса пак аугментин направи уртикария и го спряха.Почнаха кашлица и сополи. до средата на февруари и оздравя.През това време хъркаше много ,докато спеше.Тръгна на градина и пак се почна от 1.04 сополи,от 1.05 вече и кащлица с храчки и темп,свиркащи гърди,носен секрет-масово стрептококи пневм. и стафилококи ауреус.червено гърло слагахме левофлоксан и пак направи алергия-силна кашлица с течни сополи.спряхме ги.почнахме инхалации с пулмикорт от 1.06 и за 1 седмица се изчистиха храчките остана обаче и до сега едно постоянно подкашляне по цял ден,само докато спи-не.правихме снимка и казаха остатаъчна пневмония.Утре сме при пулмолог.Има ли начин да се изчисти тази пневмония с хомеопатия.Той е доста умно и палаво дете,много се поти ,особено докато спи и напоследък стана голям мърморко ,спи неспокойно и скърца сас зъби. Ще чакам отговорът Ви .Благодаря и приятен ден.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Десислава , Да има възможност да се изчисти тази пневмония , но трябва да преосмислите посещението на детската градина. Това не е неизлекувана една болест а серия от разболявания.
   Препоръчвам Силицея 30 сн – 5 гран. и Сулфур йодатум 15 сн . 2 пъти по 5 гран. Пожелавам ви леко лято и задължително 10 дни на море и 10 дни на планина. През септември ме потърсете за да направим по – сериозна схема , защото зимата пак ще ви боледува детето.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Desislava казва:

    Благодаря Ви много,
    приятно лято и на Вас.Почваме лечението.Колко трябва да продължи ?

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Здравей Деси , един месец


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 36. Desislava казва:

  Благодаря Ви ,д-р Янакиев
  вчера пулмоложката ни изписа клацит заради червено гърло,каза че има недоизлекувани бактерии и 10 дни АБ.Не ми се иска да пие антибиотик.Само с това, което ми казахте да му давам ще му помогне ли за гърлото?
  Приятна вечер

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Десислава , не мога да бъда прецизен без преглед.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 37. Деси казва:

  Здравейте,доктор Янакиев.Синът ми е на четири месеца. Роди се в 37 седмица.Родих с цезарово сечение и пълна упойка. Наложи се аспирация и обдишване с ambu на детето. В епикризата пише още: порозовя бързо,остана сънливо, с минимални прояви на дихателна недостатъчност-пристъпна тахипнея, периодично ескпираторна диспнея. Жизнените показатели останаха станилни,лабораторните изследвания в референтни граници и без данни за възпалителни процеси. Въпросът ми дали това му състояние при раждането ще повлияе на физическото му състояние за напред?
  На 49 ден постъпихме в болница с диагноза бронхопневмония причинена от клебсиела пневмоние. Два дни преди диагностицирането той запона да кашля сякаш се дави и то предимно нощем по два- три пъти . Така два дни и на третия като се запона едно плакане, часове наред без спиране, заспа много трудно и през нощта вдигна температура 37,4. В болницата също вдигна температура веднъж със същите показатели. Лекуваха ни 9 дни венозно с цефтриаксон и инхалации с физиологичен разтвор. За вкъщи ни изписаха зинат за още пет дни. След месец повторихме гърления секрет- всичко беше чисто.
  Притеснението ми е в това, че постоянно има хрипащи звуци идващи от носа и понякога чуващи се в белите дробове има и давеща кашлица понякога. Водя го на лекар и казват, че това е заден ринит, а пък хриптенето е заради тесни носни пътища. Тази нощ отново кашля няколко пъти и диша така, сякаш нещо го дави. Ще отидем отново на лекар, но ме притеснява факта, че така не мога да разбера кога има нещо по- сериозно, за да не посещаваме все лекарските кабинети. Благодаря ви предварително за отговора. Хубав ден :)

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Деси ,
   Не се притеснявайте. Има ли сте проблем при раждането – т.нар. транзиторна тахипнея , но тя бързо е компенсирана . Няма да останат последствия в бъдещото развитие.
   Най – вероятно детето е направило контакт с болен и е развила тази пневмония , която правилно сте лекували в болница с венозен антибиотик.
   Това остатъчно хърчене се дължи действително на заден ринит – трябва да направите носен секрет , може да ползвате капки за нос.
   Как да познаете усложненията – детето кашля по – дълбоко ,вдига температура и най – важното – тежки диша .


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 38. Силвия казва:

  Здравейте д-р Михайлов,
  Седмица след 18 дневно антибиотично лечение на пневмония отново имам болки в междуребрието. Препоръчайте ми нещо хомеопатично, четох за бриония, но не знам 9, 15..
  Благодаря предварително!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Силвия ,
   Препоръчвам :
   –Туя 15 сн – 5 гран.
   –Бриония 9сн – 2 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 39. иванка казва:

  здр докторе аз преди близо 2 мес ви писах , за дете на 3 год. юни мес беще болна от пневмония ,излекува се и започнахме по ваша схема Ликоподиум 5 сн – 5 гран. сутрин и вечер Силицея 30 сн – 5 гран
  сега започна да кашля (лаеща кашлица) сутрин и вечер повече , за сега е без темперетура ,какво мога да и давам , започнах и също бронхо ваксон – прахчета ,какво мога да и давам за кашлица – на 3 год 13,5 кг е . БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Иванка , Препоръчвам Грийнтус – 3 пъти по 5 мл. и Ксезал – 2 пъти по 5 капки .


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 40. Галина казва:

  Здравейте.Синът ми е на 6 години. От 7-8 месеца е с постоянно запушен нос, дори и през нощта и не диша през него.Правихме изследвания секрет и той показа наличие на Стафилококи Ауреус.Киха много често, с честа хрема, която завършва винаги с кашлица и бронхоспазми. Тази пролет направи и вирусна пневмония. Миналата година го лекува ха отново от Стафилококи с Бактробан. Моля за Вашето мнение . Благодаря.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Галина , Препоръчвам Стафилококцинам 15 сн – 5 гран. в събота и Стикта пулмонария 9 сн – 2 пъти по 5 гран. всеки ден .


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Галина казва:

    Благодаря Ви за отговора.А колко време да давам тази схема?

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Здравейте Галина , Поне 1 месец.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 41. Дарина казва:

  Здравейте,д-р Янакиев.Имам син на 2год.и 10мес.От февруари месец до сега постоянно сме по доктори ,всеки път му изписват антибиотици ,оправя се и след 3,4 дена пак болен и пак антибиотик.Юни месец му поставиха диагноза вирусна пневмония ,влязохме в болница на инжекции,оправи се детето .След 1 седмица пак се разболя и пак антибиотик.Само да отбележа че температура изобщо не е вдигал и до сега никаква температура.Август месец пак се разболя тогава му поставиха диагноза астматичен бронхит.Изписаха му Суметролим,флудитек и ксизал.Пихме ги една седмица и не се оправи продължи да си кашля.После му изписаха сироп ен-ти -тус,ериус намали кашлицата но не я спря.Какви ли не сиропи изпи и антобиотоци вече нищо не му действа.Незнам вече какво да правя и къде да го водя.Никой нищо не казва.Преди 3 дена го заведох на алерголог.Изписа му прахчета ефира и бронхо-ваксом.Вече три дена ги пием и никакво подобрение.Детето продължава да кашля. Също има и хрема какви ли не капки му капах не минава.Много съм отчаяна и притеснена и незнам какво да правя.Дайте ми съвет. Благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Дарина ,
   Напълно ви разбирам. Ужасно е когато детето непрекъсната боледва а в същото време при всяко посещение при лекар не чувате точен отговор за сиагнозата и терапията.
   Но така е при децата.
   Пръвото нещо ,което трябва да направите е да го спрете от градина и да се вгледате в контактите.
   Вашето дете боледува пъстро – няма еднородна тенденция на болест – напр. само гнойни ангини.
   Продължете Бронховаксона.
   За профилактика – сутрин Силицея 15 сн – 5 гран.
   Вечер Сулфур йодатум 15 сн – 5 гран.
   Два пъти месечно – Туберкулинум 15 сн – на първо и 15 о число по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 42. Дарина казва:

  Много Ви благодаря за отговора!Само да попитам ефира да му давам ли и колко време трябва да му давам силицея,сулфур и туберкулинум.Благодаря!

 43. ваня казва:

  Здравейте д-р Янакиев.Дъщеря ми е на 10 месеца от 2 дни има влажна кашлица,не постоянна,но през определено време се закашля,кашлицата е дрезгава ,все едно се опитва да изкара храчка.Хрема има малко,но не пречи на дишането й.Чува се шум от гърдите,но това може да е вследствие на натрупаните секрети.Температура няма, за момента и давам сироп АнТиТус и пръскам Стеримар.Притеснявам се този шум в гърдите ,да не са хрипове и да слезе надолу и да стигнем до пневмония.Благодаря ви.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ваня ,
   Щом като едно дете на тази възраст има влажна кашлица , то трябва да се следи от лекар !
   Това ,което ще ви препоръчам не замества прегледа. Много бързо може да се влоши до пневмония.
   Продължете с Нти тус и добавете Антимонум тартарикум 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Но искам контрол от колега педиатър.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 44. Mariq Minkova казва:

  Здравейте! Аз съм на 20г. От три дни не мога да преглъщам през гърлото, почнах да вдигам температура. Вчера ходих в тубдиспансера, прислуша ме лекаря и ме изпрати за снимка на белите дробове. И отново се върнах при него и ми каза лявата страна е засегната и ми каза ако не бях отишла до 2 дни щяла съм да образувам пневмония, но за сега е било бронхит. Изписа ми АБ Аугментин на 2х1; Ердомед 2х1; Проспан 3х1 (сироп). Според Вас ще излекувам ли бронхита с тези лекарства? Притеснява ме да не развия пневмония.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Мария ,
   Разбира се, че ще се излекувате.
   Добавете към терапията Антимонум тартарикум 9сн – 3 пъти по 5 гран. И Бриония 15 сн – 2 пъти по 4 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 45. Айсел казва:

  Здравейте, имаме следния проблем дъщеря ми е на 2год.и 4 месеца имаме температура 39.8 – 39.9 коята държим вече 4 дена и ни казват че е от това че вадим зъби. По същия начин изкарахме целия август/от цялата седмица 3 -те дена бяхме с температура/ и така изкарахме целия месец август и тогава ни казаха от зъбки. Но отминалата седмица имаше много специфична и остра миризма на урината преди да почне да вдига отново температура. Поисках да направим изследвания за урина и кръв и на резултатите левкоцитите бяха 10-12 казаха че били завишени доста. Несъм лекар но може ли толкова дълго да поддържа тази висока температура и я втриса цялата трепери хем има висока температура хем и е студено. Моля да ме посъветвате. А да отбележа че днес ни предписа антибиотик Азатрил при положение че незнаем какво лекуваме защото казаха че е от зъби. Благодаря предварително!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Айсел,
   Много сте права – не може детето ви да има толкова дълго време температура и да е от „зъбките“.
   Трябва да се направят следните изследвания :
   -Пълна кръвна картина
   -Ц реактивен протеин
   -пълна урина
   -микробиологично изследване на урината.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 46. Dimitrova казва:

  Здравейте, д-р Янакиев, бих искала да попитам за Вашето мнение относно следното: Детето ми е на 2г, посещава детска ясла от няколко месеца и за съжаление нямаме вариант да не ходи. Спираме го когато е болен само. При него основно проблемите идват от носа- водих го на специалист УНГ, предписа Ериус, калциев глюконат и промивки за носа + Максидекс за носа пак. Общо взето- бистри секрети, заден ринит, който предизвиква кашлица. Тя е най-вече, когато е легнал. Няма температура. Тъй като три дни нямаше подобрение личният лекар предписа Клацид, защото и гърлото се беше зачервило. Още след първия прием кашлицата почти спря, изкашля се само няколко пъти на ден и то не вече суха, а със секрети. Преди това беше пак болен, пи антибиотик- Зинат и Вентолин и се оправи. Давали сме гърлен секрет- чист е. Според УНГ и алерголог доста деца имат алергия към съставки от дезинфектантите, които ползват в яслите и градините и това ги прави по-податливи към инфекции. Та…въпросът ми е след като всички са на мнение, че е алергия защо се повлиява от антибиотик? Какво мога да му давам за имунитета и евентуално да намаляваме тези секрети от нослето? Давала съм Биозин, соли 3 и 4. Предварително благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Димитрова,
   Много ви е хубав въпроса. Защо се повлиява от антибиотик ?
   Защото тази кашлица не е алергична а е в следствие на възпалена трета сливица , която в началото е вирусна и след това става бактериална.
   Но ние не може да даваме антибиотици до безкрай.
   Трябва имуностимулираща терапия.
   А версията за дезинфиктантите е несъстоятелна.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 47. Dimitrova казва:

  Благодаря Ви, докторе! Какво предлагате за имуностимулиране?

 48. Гергана казва:

  Здравейте, д-р Янакиев,
  Дъщеря ми е на 6 години и половина. Преди 6 дни постъпи в болница със симптоми на анафилаксия, на сшедващия ден след приема за малко не получи анафилактичен шок, който беше предотвратен с две инжекции адреналин подкожно
  Последва лечение с урбазон, калциев глюконат и три вида антихистамини, и към момента алергичните прояви са овладяни. Но настъпи следният проблем: вече детето вдига висока температура (до 39 градуса), придружена с втрисане и лека хрема. Кашлица за сега липсва, както и зачервено гърло. Тонусът й е добър, апетитът не е нарушен, няма стомашни проблеми. Направената кръвна картина не показва никакви отклонения в показателите, CPR също е в норма. Въпросите ми са:
  1. Възможно ли е урбазонът да повлияе на резултатите от кръвната картина?
  2. Възможно ли е да се касае за пневмония, въпреки отсъствието на кашлица?
  Благодаря предварително.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Гергана,
   Не знам точно от какво е получило детето анафилактичен шок.
   Възможно е урбазонът да промени резултатите.
   Температурата трябва да се изясни от какво естество е.
   За целта повторете пълните изследвания – ПКК, рентгенография на белия дроб, пълна урина.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 49. Десислава казва:

  Здравейте Докторе, дъщеря ми която е на 3 г. и половина , преди 4 седмици започна да и тече носа, появи се вирусен конюнктивит и леко кашляше и вдигна тем.38,5.Пи Изопренозин 10 дни и АБ Зефацефт-5 дни. От тогава до днес след сън започва да кашля. Взеха й носен и гърлен секрет, и носа е чист ,но в гърлото има Moraxella catarrhalis.
  Може ли с хомеопатия да се излекува тази бактерия, и ако да с какво?
  Предварително Ви благодаря! Лек ден!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Десислава,
   Няма нужда да се лекува тази бактерия.
   Трябва да се изчистят секретите.
   Започнете да давате Калиум сулфурикум 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   и Ангин хил 3 пъти по 1 табл.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 50. Десислава казва:

  Здравейте, дъщеря ми е на 3г. и половина. Преди месец изкара варицела, 2 седмици след нея я хвана вирус с хрема, кашлица и конюнктивит вдигна 38,5 пи Изопренозин-10 дни и Зефацефт-5 дни.След като спря антибиотика започна да кашля след всяко ставане от сън само тогава откашля се и спира и така вече 4 седмици.Направихме носен и гърлен секрет. Носът е чист, но в гърлото има Мораксела. Не ми се иска да пие АБ, ако може да се излекува с хомеопатия ме посъветвайте.Благодаря Ви!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Десислава,
   Трябва детето да се прегледа от лекар.
   Ако белият дроб е чист то е добре да приема – Цинабсин – 3 пъти по 1 табл. и Калиум сулфурикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 51. Зорница Комсалова казва:

  Здравейте, д-р Янакиев.
  Дьщеря ми е на 3 месеца и още от раждането си има Стафилоки Ауреус.Изписаха и Гентазон и Мупироназал, но ефект от тях няма.Секретите от нослето й нямат цвят, но от тях започва вече и да кашля.Има едно хъркане, което идва от нослето й.Всеки ден с помощта на помпичка изсмуквам секретите.Бих Ви помолила за съвет как да се справим с тази бактерия??

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Зорница,
   В случая при вашето бебе имате Стафилококово носителство. няма нужда да се справим с бактерия. Сумтенето с нослето не се дължи на него.
   Използвайте само солеви разтвор за впръскване.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 52. bade казва:

  Zdraweite doktore sinat mi e na 2 g i 5 m i za 3mesetsa napravi 3 bronhita koito lekuvame s ab sega pak ka6lia i ni ispisaha sumetrolim no sled 4 dni priem o6te ka6lia t1i kato sme ot provintsiata pri nas niama homeopati molia pomognete

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте bade,
   Щом като прави трети пореден бронхит детето е добре да започне да приема Антимонум тартарикум – 9 сн – 3 пъти по 5 гран. и Проспан – 3 пъти по 5 мл.
   Състоянието на детето трябва да се следи от лекар.
   По-нататък ще направим и профилактична програма.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 53. Bade казва:

  Много благодаря за бързият ви отговор от днес сме на сумамед но веднага ще приложа и вашето лечение

 54. Силвия казва:

  Здравейте, синът ми скоро ще стане на 2 години. Днес установих, че се е залял с водата си и е стоял мокър сигурно около час. Като разбрах, много се притесних – жилетка, блуза, боди – на гърдичките всичко беше мокро. Какви превантивни мерки мога да взема сега ? Дадох осцилококцинум и ампула витамин С.Много ме е страх че вече е станала белята. Облякох го топло и сега постоянно го наблюдавам. Благодаря !

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Силвия,
   Много често се случва подобна ситуация. Към медикаментите ,които вие се дали прибавете и Инфлуцид 2 пъти по 1 табл.
   Не винаги едно преохлаждане може да отключи болест , ако се вземат необходимите мерки.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Силвия казва:

    Благодаря Ви много докторе. Размина ни се и успяхме да си отпразнуваме рождения ден здрави.

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Много се радвам Силвия.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 55. Гергана Димова казва:

  Здравейте моя син е на 4 години и за два месеца изкара 3 плевмонии една след друга два пъти лежах ме в болница веднъж в къщи на инжекции и нищо не помага.Сега пак кашля че и се задушава вече не знам къде да ходя и какво да правя дайте ми съвет ако трябва и при вас ще дойда само и само да се оправи

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Гергана,
   Щом като детето ви е направило три пневмонии , то трябва по-задълбочен анализ.
   При всички случаи е добре да започнете Бронховаксон. А за хомеопатична схема са нужни по-подробен разказ.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 56. Костова казва:

  Здравейте отново, доктор Янакиев!
  Миналата година бях болна аз, сега по същото време голямото ми дете (4г 4м. Всичко започна с температура 38,4, на следващия ден имаше червени точни по горната част на небцето и гърлото и бели налепи по самото гърло. Съмняваха се или за скарлатина или за херпангина. Веднага изписаха Аугментин на 12ч от 600мг, два дни след АБ детето продължаваше да поддържа висока теммпература (до 39,4) и мн трудно я сваляхме, появи се ужасна кашлица и се оказа, че е с ларингит, почнахме Пулмикорт и Вентолин, Синекод,Са-глюконат 3х1/2 ампула и Ериус 4мл вечер. Температурата остана, кашлицата не спираше. На третия ден от АБ направихме снимка – оказа се пневмония ( до момента нищо не се чуваше на слушалка, всеки ден съм я водила). Доктора ни предписа веднага Клацид на 12ч, Флудитек, противоалергичните продължиха. Същия ден вечерта вече толкова кашляше, че едва дишаше – правихме по една ампула пулмикорт с вентолин през 4 часа и на другия ден нещата се успокоиха, уж минаваше всичко и 3 дена от започването на Клацида детето отново гореше с 39 градуса. Обиколихме 3 болници, места нямаше, на слушалка всичко нормално, пратиха ни у дома… Това е на 4тия ден от Клацида и 8мия ден от началото на всичко. Добавиха Панцеф, противоалергичните продължиха, Пулмикорт по 1 ампула на 8 часа с вентолин на 6 часа (инхалации), Ериус сутрин 2,5мл, вечер 4мл, Изопринозин, Флудитек. Тази схема се задържа 9 дена, детето вече е доста по-добре. Намаляме дозите на лекарствата и до 4-5 дена всичко ще спре. Въпроса ми е дали има начин да се засили имунитета на това дете, постоянно боледува, от най-малката настинка прави ларингит, който преминава и в бронхит. Винаги се започва от гърлото. Цяла година съм давала сироп от черен бъз с клеева тинктура, ефект не видях, от септември започнах да давам Коластра 500мг, сироп от бъз, пробиотик (Протексин баланс) и ШС за имунитет 3,6,7. Постоянно са при лекар, постоянно болни и двамата (малкия е на 2,5г) и честно казано вече не знам какво да давам. Цял месец се лекуваме, отива голямото на градина и на 3тия ден е довлякла вируси. Малкия пък постоянно ми прави спазми на белия дроб и почти постоянно пие вентолин, има непоносимост към Пулмикорта.
  Ако можете дайте някакви съвети, изобщо има ли смисъл да ги тъпча с още лекарства или са си кекави и трябва да се примиря…

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте г-жа Костова,
   Явно ,че голямото дете е податливо на инфекции и със силно намален имунитет.
   Препоръчвам :
   -Пулсатила 15 сн – 5 гран. сутрин
   –Бронховаксон по схема
   –Силицея 30 сн – 5 гра вечер.
   –Туберкулинум 15 сн – два пъти месечно по 5 гран. /на първо и 15 о число/.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 57. Костова казва:

  Здравейте, отново!
  Малкия ми син (2г.5м 10,800кг) също направи пневмония, без температура, 5 дена пи Панцеф, започна ларингитна кашлица и правих инхалации с Преднизолон, обаче още повече кашляше от тях. В момента терапията е Панцеф с Клацид, Флудитек и Ериус вечер, без инхалации. Детето от две нощи не е спало – не спира да кашля, сухо, дразнещо, от време на време режещо като при ларингит и постоянно се усеща, че има храчки. Кашлицата стига до повръщане, не яде нищо, като му давам лекарство пак се мъчи да повръща, ето сега пак не можа да спи. Има бели воднисти секрети от нослето, като му капна Виброцил или Сребърна вода пак тръгва да повръща и плаче, все едно го боли гърлото.
  Моля ви, кажете има ли нещо, което да облекчи тая кашлица, поне да се наспи.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте г-жа Костова,
   Продължете с вашата терапия. За да облекчим кашлицата добавете :
   – Ипека 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   – Кокус какти 9 сн – 3 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 58. Костова казва:

  Забравих да отбележа, че от както започна тая ужасна кашлица като по часовник спира в 2ч през нощта и се разкашля сутрин към 8 наново.

 59. Николета казва:

  Здравете д.р Янакиев отново имаме проблем дъщеря ми на 6год.от почти месец прикашля от време на време водих я на лекар казаха че няма нищо тревожно да давам Ериус и сироп за кашлица но не спря да кашля сменихме лекарят преди два дни направиха снимка и се оказа пневмония исписаха ни два АБ Сумамед форте сироп на 24ч.и Ксимебак на 12ч.и сироп за кашлица JONAR-ANGIN кашлицата е най вече сутрин през деня почети не кашля през ноща спи спокойно не кашля,септември месец пак бяхме с пневмония.Бихте ли ме посъветвали какво мога да и давам за да не боледува толкова често.Докато я пусна на градина и най много след седмица вече е болна и затова почти не ходим и на градина,но ще трябва да ходи и на училище и не знам какво да правя.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Николета,
   Щом детето ви два пъти е направило пневмония , то трябва по-сериозна имунопрофилактика.
   СмЯТАМ , ЧЕ ДВАТА ПРЕПАРАТА Бронховасно и Умкалор много добре ще си взаимодействат.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 60. Костова казва:

  Здравейте!
  По-горе бях писала за пневмонията и началото при голямото ми дете. В момента всичко започва от начало – лош дъх, леко червено гърло и червени точни по задната част на небцето като убодено от иглички, езика бял. До момента е пила един след друг три АБ – 3 дена Аугментин (точно заради гърлото), дойде пневмонията с високата температура и общо пи 17 дена Клацид с Панцеф. АБ са спрени на 21.02 Давам в момента Коластра, Марсианци имуноактив и през ден Туя и Монилия. Сега ще купя Стрептококцинум 15 всеки ден по 5 гранулки. Вие сте ми писали да й давам:
  -Пулсатила 15 сн – 5 гран. сутрин
  –Бронховаксон по схема
  –Силицея 30 сн – 5 гра вечер.
  –Туберкулинум 15 сн – два пъти месечно по 5 гран. /на първо и 15 о число/.

  Кажете ми от всичко, което сте ми препоръчали и аз давам, кое да остане, да не стане супа от лекарства без ефект накрая. Благодаря ви от сърце, дано намерим решение. Сигурна съм, че ако я заведа пак на лекар ще й изпишат пак пеницилин…

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте г-жа Костова,
   Аз държа на всички медикаменти , които съм ви препоръчал да се приемат профилактично 3 месеца.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 61. AYLIN казва:

  ZDR MOETO DETE PRAVI PRISTIP PIHME ATIBIOTIK CALCIEV GLUKONAT ATUSIN SIROP I DNES PAK BYAHME NA LEKAR IMA HRIPVE OT TRAHEYATA BILO SEGA NI IZPRASTAT NA USI NOS GIRLO MNOGO MI E PRITESNENO

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Айлин ,
   Направете консултация с УНГ специалист и тогава пишете.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 62. Костова казва:

  Здравейте, докторе!
  Бях писала, е и малкия ми син изкара пневмония – 7 дена държеше 37,3, изписаха Панцеф, пи го 6 дена, температурата продължи, започна кашлица и на снимка се видя пневмония, на слушалка от началото до вчера нищо не се чува. След като пи 8 дена Панцеф, изписаха Клацид с Аугментин, Флудитек и Вентолин. Той много често прави спазми-от началото на зимата е изпил близо едно шише вентолин сироп. От инхалациите с Вентолин и Пулмикорт започва да кашля в продължение на часове и затова не му ги изписват. Има алергия към Калциев глюконат – обрива се с малки ситни червени пъпки веднага щом го изпие. Пие по много вода – ако го оставя и 3 литра на ден ще изпие, много енергично дете е, но не яде особено и е 10 кила на 2г6м.
  Напишете, моля ви, каква е подходящата схема за повдигане на имунитета или ако ви е нужна още информация.
  Благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте г-жа Костова,
   Щом като детето Ви прави дихателни инфекции на белия дроб , то на-удачната схема е :
   –- Фосфорус 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   – Силицея 30 сн – 5 гран. на ден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 63. Силвия казва:

  Здравейте.днес ни исписаха от болница.лекувахме вирусна пневмония.какво ще ни препоръчате за укрепване на организма.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Силвия,
   Зависи на каква възраст сте, и от какво боледувате.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Силвия казва:

    На 3 и половина е.често боледува.от миналото лято след една пневмония боледува най често от гърло или се възпаляваше третата сливица и започва една кашлица.но след прием на цинабсин 2-3 месеца засега е спокойна третата.но направихме пневмония.мисля да му давам самбукол инфлуцид.вие какво ще препоръчате

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Здравейте Силвия
     ,добре е да давате Самбикус сироп, по един Инфлуцид и Силицея 30 сн – 5 гран. на ден.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 64. Весела казва:

  Здравейте д-р Янакиев,

  Имам детенце на 2г и 9 м, изписиха ни на 19.03.16 от болница след прекаран остър бронхиолит. Имаме назначено лечение вкъщи още две седмици – инхалации с пулмикорт, вентолин, антибиотик и тн. Въпроса ми е колко време ще е неебходимо да се възстанови имунитета на детето след тази тежка „инвазия“ на лекарства и вируси. Колко време ще е хубаво да не посещава детска градина? Имам намерение след края на лечението да и давам коластра, като имуностимулант, и поне една седмица да си е вкъщи. Но дали е достатъчно? Имаме големи затруднения с намирането на човек, който да я гледа докато си е вкъщи. Но от друга страна не знам дали няма опастност вируса да я повтори? Благодаря ви предварително за отговора.
  С уважение,

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Весела,
   Много Ви е правилен въпросът. Поне един месец детето се възстановява от Бронхиолита.
   Препоръчвам Ви наред с Коластрата да приема детето за имунитета :
   – Поумон хистамин 15 сн – 5 гран.
   Силицея 30 сн – 5 гран. вечер.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Весела казва:

    Здравейте докторе,

    Благодаря Ви за отговора. Мога ли да Ви помоля да ме посъветвате относно имуностимулантите.
    Знам, че трябва да се дават 20 дни и да се прави почивка 10 дни.
    Аз давам на моето дете коластра на капсули 21st century, и когато опитам да направя почивка детето веднага се разболява. И стана тка, че от няколко месеца дъщеря ми пие всеки ден коластра, която принципно и се отразява добре.
    Има ли опастнот обаче организма да привикне към даден стимулант и той да спре да действа? Трябва ли да се редуват имуностимулиращи продукти?
    Остнала съм с впечатление, че освен коластрата нищо друго не помага, и детето се разболява често.
    Имам предвид преди коластрата боледуваше всяка седмица, а сега боледува веднъж месечно, като в повечето случаи овладяваме бързо настинката, за 3-4 дни сополите и кашлицата минават. Момиченце на 2,9г и посещава ясла.
    Иска ми се да и правя почивки и да не пие всеки ден някакви неща, но когато един ден пропусне, веднага се разболява. Нямам възможност да я спирам от ясла и затова постоянно е в такава среда, в която може да се зарази. В повечето случаи винаги има някое дете, което кашля или нещо друго. Просто съм много объркана и ще съм ви много благодарна ако внесете мaлко светлина в тунела :).
    Поздрави,
    Весела

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Здравейте Весела,
     Много е добре ,че коластрата Ви помага.
     За да бъде най-ефективна я давайте всеки ден без събота и неделя. Така ще правите прекъсвания и ще е ефективна през цялото време. Спрете приемът й в края на май.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 65. Латинка методиева казва:

  Здр.доктор-Янакиев.На 35г съм наскоро прекарах двустранана плевмония която беше доказана на ренгенография.Назначени ми бяха гентамицин инжекции за 7 дни по две на ден и зинат през устата.и експекторанс сироп за кашлица.Курсът от лекарства приключи чувствам се добре ходих отново на лекар казахами че пневмония няма.Но имам едно притеснение нощем продължавам дасе потя апетита мие намален въпреки че пия апитонин 60.Кашлицата сие имам с храчкие .носе притеснявам защо след като нямам вече пневмония несе чувствам както преди докога щее така.помогнеми да възтановя апетита си и това потене .дори когато си поемна подълбоко вдишване започвам да кашлям .

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Латинка,
   Просто се възстановявате трудно след пневмонията.
   Препоръчвам Ви :
   –Сулфур йодатум 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Хина рубра 9 сн – 3 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 66. иванка казва:

  Здр.доктор-Янакиев, става въпрос за детенце на 3год.и 8мес. преди 8 мес ,бяхме с начална плевмония , антибиотици пихме в болница ,след това пихме бронховаксон и силицея и арсеникум – казани от вас .По закрепи се няколко месеца и сега пак започна тем,кащлица -пихме ПАНЦЕФ 7 дни -и се подобри след 4 дни пак вдигна тем – направихме снимка остър бронхит и възпаление на единия синус-синузит – лекарката казва ,че всичко е от там – каза да продалжим панцефа още 7 дни и капки и изопринозин – незнам всеки лекар различно ти казва -какво да и давам .МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Иванка ,
   Не знам какво е състоянието на детето в момента за да Ви препоръчам лечение.
   Що се отнася до профилактиката , то може да се повтори , ако е минало 6 месеца от приема на Бронховаксона.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 67. Катя Йорданова казва:

  Здравейте, Докторе! Малката ми дъщеря е на 3 години и 3 месеца, от 6 месеца ходи на детска градина. До преди месец не съм имала сериозни здравословни проблеми с нея, храни се доста добре, много активно дете. На 29.02.16 г. постъпихме в болница с неустановен стомашен вирус, обезводняване втора степен, температура 40 градуса, повръщане и разстройство. След пет дни на мускулни инжекции амикацин , система глюкоза и система с разтвор Мангъров детето се излекува. Личната лекарка ни изписа само Биозин кидс за подобряване на имунната защита. На 24.03.16 г. постъпихме отново в болница с диагноза двустранна пневмония, с кашлица, висока температура и много хрипове на слушалка и направена ренгенова снимка. До 01.04. беше на венозен антибиотик плюс урбазон, инхалации вентолин и пулмикорт. На 01.04 направихме нова снимка и кръвни изследвания с цел изписване – но на снимката има останала малка сянка в ляво. Кръвните изследвания са в норма с изключение на левкоцитите – 25 при норма 12. от 1 април отказах венозния антибиотик, тъй като много тежко го понася и й изписаха Седакс плюс Микацин като заместител на урбазона. Инхалации все още прави, въпреки че кашля много рядко без храчки, само дишането й е малко по – тежко и учестено. Коремът й е уголемен и твърд, днес я водих на ехограф и казва, че има леко увеличен черен дроб, най-вероятно от много химия. Ще правим нови кръвни изследвания за чернодроБни ензими утре. Моля, ако ви е възможно да ми дадете съвет за схема за стимулиране на имунната защита на детенцето, разбира се ще я спра поне до есента от градина, плюс море и планина е ясно. Какво ще ме посъветвате? Предварително благодаря от сърце!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Катя,
   Много е добре ,че ще спрете детето от градина.
   то се нуждае от това.
   Първо за изчистване на всички медикаменти е необходимо да се приема Туя 15 сн – по 5 гран. един път на ден – 7 дни.
   След това пишете.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Катя Йорданова казва:

    Здравейте отново, Докторе. Изпратиха ни в детска пулмология в София, казаха че в провинцията неправилно сме лекувани от пневмония, според тях е било бронхиолит. Сега е видимо здраво детето, коремчето също се поприбра, затова не съм пускала чернодробни ензими. Биохимията – CRP е в норма – 4.2. Давам както казахте, Туя вече седем дни. Ще съдействате ли как да продължа с имунитета й?

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Здравейте Катя,
     като имаме в предвид тежестта на боледуването на детето Ви препоръчвам :
     – Силицея 30 сн – 5 гран. на ден
     – Бронховаксон – прахчета от 3,5 мг. – приема се 10 поредни дни в месеца по 1 прахче и така – три месеца.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     • Катя Йорданова казва:

      Силицея сутрин или вечер е по-добре, Докторе? Благодаря Ви за всичко.

     • Катя Йорданова казва:

      Изеинете и колко време силицията три месеца постоянно ли?

     • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

      Здравейте Катя,
      Да Силицеята се приема 3 месеца.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 68. иванка казва:

  Здравейте, Докторе детето е по добре ,пием панцеф 7 дни още от време на време покашля пак- диария има (с тъмно кафяво ако)най вероятно от лекарствата ,с коакво мога да я подсиля БЛАГОДАРЯ

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Иванка,
   Сега е добре да приемате пробиотик.
   А след като оздравее – Силицея 30 сн по 5 гран. на ден за един месец.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 69. Б. Иванова казва:

  Здраввейте д-р Янакиев!
  Дъщеря ми, на 2 години в началото на март се разболя от бронхит, който премина в пневмония, а седмица след това в ларингит /поне това са диагнозите на лекарите в Монтана/. През това време приемаше три различни вида антибиотик /Панцев и аугментин и в болницата венозен/. 12 дни след последното боледуване не посещаваше ясла. В събота вдигна температура, имаше и влажна кашлица. На прегледа дежурния лекар каза, че е вирус и да давам сироп и панадол. Днес я заведох при друг лекар, направиха снимка и се оказа, че отново има пневмония. Моля кажете след като приключим курса с антибиотик какви имуностимулиращи лекарства да давам? През цялата зима е приемала Марсианци и един месец Биозин. Благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте г-жа Иванова,
   Първо искам да си подредите така гледането на детето ,че то поне 1 месец да не посещава детска ясла.
   За профилактика Ви препоръчвам – Бронховаксон на прахчета и Силицея 30 сн – по 5 гран. на ден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Б. Иванова казва:

    Благодаря Ви за отговора! Дъщеря ми вече няма да посещава ясла. Бронховаксон- по едно прахче на ден ли? Препаратите трябва да започнем след спиране на антибиотика, нали?

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Бранховаксона се приема по едно прахче на ден – 10 дни в месеца и така 3 поредни месеца.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 70. В.Бъчварова казва:

  Здравейте д-р Янакиев!

  Сънът ми е на 3.5г. От седмица е със постназална секреция. Кашля само сутрин, няма стичащ се секрет от носа през деня, а издухва само сутрин (през деня нищо). След направено микробиологично изследване (носен) излезе A18 Haemophlus – Haemophilus Influenzae.
  Реших да повторя изследването в друга лаборатория и там не се изолира нищо. Педиатъра ни ме севетва да взема Аугументин 600 и да направим един курс. П.С. Досега антибиотик не е пило детето.
  За мен не е проблем да го купя, но дали е наложително? Наясно съм с ползите и вредите от антибиотиците.

  Моля за Вашата помощ!!! Благодаря Ви.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте г-жа Бъчварова,
   Смятам ,че не е наложително да приемате антибиотик за тези оплаквания.
   Наличието на бактерий не означава болест.
   Препоръчвам Ви :
   – спрей за носа – Грип стоп – 3 пъти по 1 впр.
   – Хидрастис 9 сн – 2пъти по 5 гран. през устата
   – Калиум сулфурикум 15 сн – 2 пъти по 5 гран. през устата
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 71. Галя Иванова казва:

  Здравейте д-р Янакиев! Синът ми е на 6г изключително енергично, буйно и весело дете; 130см, 36кг, поти се постоянно и обича да похапва. Периода май-юни всяка година е много критичен за него. Преди 10 дни се разболя, започна с възпаление на синузита, след това очите и висока температура, миналата неделя започнахме клиндамицин + хепар сулфур 15, пирогениум 9, меркуриус сулубилис9 и биозин по 5мл. След 5 дни АБ се появи и зверска кашлица, заради която включихме и ердомед, при поредния преглед се оказа, че хрипове няма, но от двете страни в основата на дробовете не се чува дишане. Спряхме клиндамицина и започнахме панцеф , който пие вече трети ден + ердомеда и биозина. От хомеопатичните продукти давам само антимониум тартарикум 9, всичко друго спрях, защото се обърках какво да давам. Кашлицата продължава да е жестока – на моменти отхрачва, друг път не успява, толкова се дави, че понякога дори повръща; дишането е много шумно и затруднено иначе е в добра кондиция. Третата сливица, също е много възпалена, а секретите от носа изобщо не са спирали. Нощите ни са някакъв кошмар, понякога дори не успява да си вземе въздух. Когато всичко приключи мисля, че ще е най добре да махнем вече третата сливица, която създава проблеми от години, но сега по-важното е да стабилизираме положението. Моля дайте съвет как да продължим, защото и аз и лекаря ни сме в шах. Помогнете!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Галя,
   първо за сегашното състояние на детето.
   Препоръчвам за редуциране на секретите от зад – Калиум сулфурикум 9 сн – 3 пъти по 5 гран , а за кашлицата Ипека 9 сн – 3 пъти по 5 гран. Спрете другата хомеопатия.
   Продължете предписаната Ви терапия от Вашият лекар.
   А сега най-важното.
   Препоръчвам Ви профилактична схема, която е адаптирана към Вашето дете :
   –Аграфис 5 сн – 5 гран. сутрин
   –Сулфур 30 сн – 5 гран. вечер.
   Приема се след оздравяването и за 2 месеца.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Галя Иванова казва:

    Отново хиляди благодарности, докторе! Когато е най-трудно, Вашата помощ е неоценима!

    • Галя Иванова казва:

     Здравейте отново д-р Янакиев, при нас нещата вървят една идея към подобрение и съм сигурна, че скоро ще се справим с болестта. Искам да Ви помоля за два съвета: лимфните възли от лявата страна на вратлето пак много се уголемиха, какво ще препоръчате за свиването им, като че ли предния път изчезнаха след употребата на туберкулинум, но не съм сигурна, защото Вие бяхте предписали и други неща? Вторият ми въпрос е по повод на антибиотиците, детето ми пие такива много рядко, но сега са два и до момента са 12 дни на прие, а явно ще продължим и още няколко дни. Какво ще препоръчате за прочистване на организма след употребата им? Притеснена съм, защото разболяване с подобен интензитет и употреба на лекарства имахме преди година и половина и резултата след това беше качване на 7 килограма за три седмици. Моля дайте съвет!!!

     • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

      Здравейте ГАЛЯ,
      За прочистване на организма препоръчвам – Туя 15 сн – 5 гран. сутрин и Сулфур йодатум 15 сн – 5 гран. вечер.
      Тази комбинация е за 10 дни. Ще повлияе и на лимфните възли.
      С уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 72. Денка Иванова казва:

  Здравейте д-р Янкиев,дъщеря ми е на 2г и досега е направила 5 вирусни певмонии.В момента пак е с кашлица-влажна и жълто-зелен секрет от носа, дишането също и е учестено.Вчера я закарах приличната и каза че се чува нищо,но вечерта беше вече с тежко дишане.Средата на април и беше последната пневмония и от тогава до сега не е спирала да пие сиропи за кашлица и капки за носа.Давам й и зелена енергия и коластра на АКВА СОРС.Преди това е пила какво ли не за имунната система-биозин,бронховаксон,хомеопатичен курс,марсианци и какви ли още не,но най-лекия вирус тя го лепва.Много бързо прави пневмонии,днес е с хрема,утре кашлица и на вечерта прави пристъпна кашлица.Преди две седмици беше с ларингит.Възможно ли е кашлицата да е от там?Другото което исках да ви попитам от какво се получават тия често срещани пневмонии-от неправилно лечение или от слаба имунна система, и има ли някакви проследявящи изследвания които могот да се направят за честите и боледувания.Благодаря ви!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Денка,
   Да ,Вашето дете има слаба имунна система . Не е обичайно всяка хинфекция да слиза до белия дроб.
   От септември ще трябва да се направи сериозна имунопрофилактика с Бронховаксон, Силицея и Туберкулинум.
   До тогава – давайте на детето Силизея 15 сн – 5 гран. всяка сутрин.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Денка Иванова казва:

    Благодаря ви много

    • Денка Иванова казва:

     А от септемви силицеята и туберкулинума по колко пъти и по колко гранули трябва да давам.Благодаря още веднъж.

     • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

      Здравейте Денка,
      Силицея 30 сн – по 5 гран. един път на ден.
      Тулеркулинум 15 сн – два пъти месечно по 5 гран.
      С уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 73. Денка Иванова казва:

  Благодаря ви.

 74. Галя Иванова казва:

  Здравейте д-р Янакиев, пиша Ви отново за сина ми на 6г изключително енергично, буйно и весело дете; 130см, 36кг, поти се постоянно и обича да похапва. В крайна сметка при нас нещата се влошиха и влязохме в болница с диагноза двустранна бронхопневмония и остър максиларен синузит. Последва лечение и пневмонията се овладя изключително бързо, но в нослето остана почти без промяна. На рентгеновата снимка установиха силно удебелляване и деформация на конхите, на база всички изследвания и реакцията му към различните медикаменти лекарите в Пълмед смятат, че най-вероятно всичко е на алергична основа, въпреки че кожните тестове за основните алергени излязоха отрицателни. Нашият УНГ след като разгледа всички изследвания е на същото мнение, отхвърли необходимостта от махане на третата сливица, АСТ-то му е отрицателно, никога не е имал ангина, отит и хърка нощем само когато е болен. Въпроса е в това, че носът е постоянно запушен и прекалено често се възпалява. Сега в момента сме на антиалергична терапия, след като бяхме за 12 дни на 2 АБ през устата и 6 дни на венозен в болницата. Това, което приема в момента е Ериус 2х5 мл (за 7 дни), Амбро 2х1 т.(за 5 дни), Назонекс в носа 2х1 впръскване (за един месец), Монтелукаст Акорд 5мг по 1т вечер (за 1 месец), ШС № 3, 4 и 8 за 2 седмици. Вие ми бяхте препоръчали след като приключим с антибиотиците:
  За прочистване на организма препоръчвам – Туя 15 сн – 5 гран. сутрин и Сулфур йодатум 15 сн – 5 гран. вечер.
  Тази комбинация е за 10 дни. Ще повлияе и на лимфните възли.
  Препоръчвам Ви профилактична схема, която е адаптирана към Вашето дете :
  –Аграфис 5 сн – 5 гран. сутрин
  –Сулфур 30 сн – 5 гран. вечер.
  Приема се след оздравяването и за 2 месеца.
  Моля Ви кажете какво да правя сега, много съм объркана. Снощи му дадох за първи път Монтелукаст и ми прави впечатление, че на три, четири места по тялото има малки точици и днес като рисува се оплаква, че му се схващат пръсчетата на ръката. Знам, че стана много дълго, но носът му е отново запушен, моля Ви помогнете!!!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Галя,
   Явно ,че при детето Ви се провлачват болестите и нямаме точна диагноза.
   За това е по-добре да се прегледа детето.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 75. GEORGI казва:

  Здравейте доктор Янакиев, с интерес прочетох, вашата книга.
  Детето ми е на 7 год. с диагноза бронхопневмония в дясно, след направена снимка на белите дробове. Личния лекар изписа антибиотик ЗИНАТ. След направен носен секрет има и златитист стрепток в носа. Преди три месеца, пи антибиотик панцеф за бронхит. Подходящ ли е ЗИНАТА за лечението, както на бронхопневмонията, така и за златистия стрепток в лицето.
  Или трябва друг антибиотик.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Георги,
   Това ,че детето Ви е направило пневмония е знак ,че имунната му система е снижена. Не е задължително изолираният бактерий да е същия причинител и на пневмонията. Антибиотикът е добър за лечението на дихателната система.
   След оздравяване имате три задачи :
   –закаляване на море
   –закаляване на планина
   –имуностимулираща схема.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 76. Georgi казва:

  Д-р Янакиев, Благодаря Ви за отговора.
  Бихте ли ми предписали, имуностимулираща терапия.
  Едниствения имуностимулатор,който му действа, най добре това ИЗОНОПРИНАЗИН.
  Тази година, го пи три месеца,-декември, януари, февруари по схема – 10 дни в месеца, с оглед килограмите на детето 20 кг по две хапчета сутрин и вечер.
  Докато го приемаше – нямаше никакво боледуване.
  Мога, ли отново да се повтори същия курс, като имуностимулираща терапия, която да започне след приключването на лечението със антибиотика и след напълното оздравяване.
  От другите имуностимулиращи препарати също добре му действа, рибомунила, като го приема по схема.
  С кой от двата имуностимуланта е по добре да се започне сега.
  Моля, Ви също да напишете начин за стимулиране на имунитета, детето е на 7 год. и тежи 20 кг.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Георги,
   Изопренозинът е добър стимулатор и Ви препоръчвам същата схема ,която сте приемали да започнете от септември – 3 месеца.
   Що се отнася до хомеопатия , то съчетайте Изопренозина с :
   –Силицея 15 сн – 5 гран. сутрин
   –Калкарея фосфорика 15 сн – 5 гран. вечер.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 77. лора казва:

  По кое време на деня се дава имуностимулиращия сироп (когато е за профилактика веднъж дневно)-сутрин или вечер

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Лора,
   Винаги за предпочитане е сутрин.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 78. лора казва:

  Благодаря ви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

С какво е полезна книгата „От Нула“
Facebook

http://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.