Tyxo.bg counter
 
Пневмонии

Резюме___________________________________________

Пневмониите  представляват  остро  възпаление  на белодробната  тъкан, при  което са  обхванати  алвеоли,  бронхиоли  и  бронхи.

Големината  на  засегнатия  участък е  различна.

Колкото  е  по-голяма, толкова повече е  нарушено  дишането  и  общото  състояние  на детето.

От  какво  се  причинява___________________________

Най-честите причинители на Пневмонията  са :

 • Вируси
 • Бактерии – Пневмокок,  Стафилокок, Хемофилус, Мораксела
 • Хламидии
 • Гъбички

Предразполагащи фактори  са  -  често  боледуващо дете,  посещение  на  детски ясли, наличие  на  трета  сливица,  дихателни  алергии

Какви  са  болестните  промени

При ръзвитието  на  пневмония  в  белия  дроб  се  наблюдава – оток  и  секрет  в  бронхиоли  и  алмеоли,  спазъм  и  оток в  бронхи.

Какви  са  симптомите_____________________________

Най-честият  симптом  е  кашллицата.

Пневмония в  детска възраст  без  кашлица  няма.

Тъйкато  болестта  засяга  целия  организъм  много  скоро след  кашлицата се  появява  температурата.

Детето  е  интоксикирано  и  отпуснато,  кожа  и  видими  лигавици  са  бледи.

Може  да  има  гадене  и  повръщане.

При  обширни  пневмонии  може  да имаме дихателна  недостатъчност.

Как  се поставя  диагнозата_________________________
Диагнозата  се  поставя  чрез:

 • Подробна  анамнеза – история  на  заболяването
 • Преглед  и  аускултация
 • Рентгенография  на  белия  дроб
 • Пълни  кръвни  изследвания – имаме  повишение  на  левкоцитите, ускорена  утайка  и  повишен с-реактивен  протеин

 

С  какво  може  да се  обърка

Пневмонията  трябва да я  отграничим с  :

 • Инфекции  на  дихателни  пътища
 • Бронхит
 • Астма
 • ларингит

Как  се  лекува____________________________________

Съвременното  лечение на пневмонията  и  комплексно.

То  включва – антибиотици,  отхрачващи  средства,  имуностимулация

Как  да  се  предпазим______________________________

Веднъж  преболедувало  детето  от  пневмония   ,  то става уязвимо от  боледува  често  от  инфекции.

54 коментара по “Пневмонии
 1. Svetlana Antova казва:

  Здравейте, д-р Марио! Имам две момчета – на 7 и на 2 години и 11 месеца. Големият ми син е първокласник и непрекъснато носи болести вкъщи. Наскоро беше на антибиотик – клеримед, защото му поставиха диагноза бронхопневмония в дясно. Спря да пие антибиотика, минаха три дена и отново се разкашля в понеделник. Два пъти го водя на преглед и лекарката казва, че дробовете са чисти – в трахеята е. Пие димекс.Давам и лимон с мед и ентеросан 57. Кашлицата постепенно се промени от суха на влажна, но ето че вече 6ти ден с димекс и продължава да кашля отхрачващо.При него има и някакъв постоянен проблем с носа – почти целогодишно му се запушва, особено нощем.Третата му сливица е извадена малко преди третия му рожден ден. За него – това е.
  Малкият ми син се разболя едновременно с големия, но при него нещата протекоха драматично – ларингитен спазъм, урбазон, кислород, настаняване в болница с диагноза, същата като при голямото ми дете – пневмония в дясно. Една седмица на инжекции и още три дни антибиотик вкъщи. Седмица здрав, От четвъртък започна да кашля отново сухо, качи температура. Вчера бяхме на преглед – отново се чуват хрипове в дясно и отнесе още един антибиотик – лекоклар. Лекарката му назначи и на него димекс. Сега пие лекоклар на 12 часа, димекс три пъти по 1/2 ч.л.ентеросан 57, лимон с мед. При него почти всяко разболяване протича с директно слизане в дробовете – рядко има хрема и запушен нос, най-често започва кихавица, леко подсмърчане и още същата нощ започва лаеща кашлица със или без спазъм. И на двамта сега правя инхалации със солен разтвор. Втори ден температурата е повишена, а кашлицата все още суха.
  Децата ми са непрекъснато навън, не са изнежени, не настиват, но пък от вируси и инфекции – спасение няма. Да добавя само, че досега винаги са изпивали по един до два антибиотика годишно – един есента и един пролетта, но никога не се е налагало два последователно, както сега при малкия ми син.
  Ще Ви бъда безкрайно признателна ако ми отговорите каква е подходящата схема за лечение и профилактика при единия и при другия!

 2. Mario Janakiev казва:

  Здравейте, след като и при двете деца инфекциите са започнали да се усложнавят -бързо се развиват пневмонии – то задължително е да направите профилактика и на двете деца с Бронховаксон.
  Като хомеопатия предлагам всеки ден да давате по една табл. Инфлуцид и 5 гранули Силицея 15 сн.

  • Светлана Антова казва:

   Здравейте д-р Янакиев! Работата е там, че след като преминаха през хриповете в дясно и двамата повториха инфекцията, но е в трахеята – големият ми син направи ларингитен спазъм, левкоцитите му бяха увеличени и започна да пие отново клеримед преди няколко дни, а малкият още не може да спре да пие лекоклар-а, като към това лекарката добави фликсотид спрей, който категорично отказвам да употребя, но много се притесних от коментара й, че кашлицата му се алергизира и ако продължава така щял да стане асматик!!! Цял месец вече с една седмица прекъсване са на антибиотик и двамата.Моля ви, посъветвайте ме да спра ли антибиотика? Да включа ли нещо по-щадящо противоалергично? Ще предприема профилактиката, която ми препоръчвате, но не съм сигурна, че става въпрос за пневмония, по-скоро за бронхит или… наистина не знам – в последните дни нито кашлят, нито нищо – от време на време чувам сухо прокашляне и от двамата. С толкова антибиотик мисля, че наистина ще се алергизират…

   • Mario Janakiev казва:

    Здравейте, Флексотида няма бърз ефект. Към него се прибягва, когато детето прави тежки бронхитни пристъпи – спазми, със затруднено дишане.
    Честата кашлица не е спазъм!!!
    Не може кашлицата да се алергизира.
    Може да давате на малкия нещо противоалргично, напр. Фенистил капки, но най-добре е лекар след преглед да го изпише.

 3. Георгиева казва:

  Здравейте Д-р Марио,следя с интерес вашите публикации.
  Синът ми е с пневмония-бактериална.Вече вече осем дни е в болница и вчера -вторник се оказа ,че не се е повлиял от антибиотиците,които му слагат ,назначиха му нови и чакаме резултат.Интересува ме може ли да започнем и лечение с хомеопатия?

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте, първо трябва да се овладее болестта с антибиотици и под контрол на изследванията. След това ще възстановим имунитета с хомеопатия. Не се притеснявайте!

 4. Ирена Махмуд казва:

  Здравейте,д-р Марио,
  Моето момиченце-на 2г.и6м. Преди около 20 дни се разболя -температура, кашлица личната ни изписа АБ Клацид,на 4-тия ден вдигна Температура и се влоши и постъпихме в болница с диагноза двустранна пневмония. Там бяхме на венозен АБ 5 дни. Изписаха ни и продължихме с Аугментин-7 дни и инхалации с вентолин и пулмикорт. Два дни след като изпи антибиотика вдигна 38,4 температура и започна да кашля отново. Прегледа я доктор и каза,че най-вероятно е някакъв нов вирус. Изписа изопринозин.
  Моля Ви за съвет за подсилване на имунната система и възстановяване на организма.
  Благодаря Ви предварително!

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ирена ,в действителност сте боледували по – тежко. Нуждаете се от бърза и ефективна имуностимулация . Предлагам да продължите Изопренозина, добавете Имуномикс – по 5 мл. на ден, и двата хомеотични медикамента – Силицея 30 сн – 5 гран. сутрин и Арсеникум албум 30 сн – 5 гран. вечер. Цялата терапия за 2 месеца.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

   • Ирена Махмуд казва:

    Здравейте, д-р Марио,
    Много Ви благодаря за своевременния и изчерпателен отговор!
    Бъдете жив и здрав все така да помагате!

 5. Веселина Сариева казва:

  Здравейте, д-р Марио!Имам двама сина които много често боледуват от септември месец та до момента.И двамата се родиха преждевременно чрез цезарово сечение .Големия и малкия когато бяха на 3 месеца лежаха със спазми в болницата.Големият много чест ни боледува той е на 6 години,а малкият започна да боледува след годинката ,когато спрях да го кърмя в момента той е на 2 години.Септември и двамата ми направиха спазъм и след два дена пневмония постъпихме в болница,като големия беше 15 дена на инжекции,а малкият 9 дена.След като ни изписаха от болницата малкият след два дена отново започна да прави спазми през седмица. 40 дена след изписването ни от болницата с малкият отново влязох ме със спазъм за 5 дена.В промеждутъка в който не сме били в болница малкият беше на антибиотици ту на Клацид,ту на Аугоментин .Изписаха ни отново здрави,но това не продължи за дълго време месец след това отново сме болни една седмица на Клацид 2 дена добре и сега личната казва,че сме със спазам,прегледа ни и друг лекар на който имам голямо доверие и ни каза,че има влажни хрипове и лек спазъм.В момента съм спряла всички лекарства и приемаме хомеопатия,но 3 ден повишаваме температурата.Какво ще ме посъветвате вие?!Това може ли да е някаква алергия ?Ккаво да започнем да приемаме за да повишим имунитета?Благодаря ви предварително!

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Веселина , щом като в момента има температура и е съчетана с кашлица то трябва да се следи състоянието от детски лекар, защото има риск от пневмония.
   Що се отнася до прохилактиката – да смятам ,че имате алергична предиспозиция. За това , след като оздравеете започнете и за двете сеца – Имуномикс . 5 мл на ден за малкия и 7,5 мл за големия. Двамата да приемат и Пуомон хистамин 15 сн – 5 гран. на ден и Арсеникум албум 15 сн – 5 гран. на ден за 2 месеца.
   Когато се обострят състоянието – лекар!

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

 6. Веселина Сариева казва:

  Благодаря ви за бързият отговор д-р Янакиев.Наистина предпочитам хомеопатият пред всички други лекарства и съм доволна,защото в няколко случая ми помогнаха.Ние ходихме на частен преглед и ни назначиха Алергопревент и Рибомил и други естественно.Благодаря ви за отговора

 7. Lora Stoyanova казва:

  Здравейте,
  Имам син на 5г и 9 м. год. Доста боледуващо дете, но от март тази година не така и не може да се оправи напълно. От месец март до днешна дата всяка сутрин кашля, тази кашлица през определени периоди се засилва и от сухапремивам във влажна. От март до сега е боледувал три пъти от бронхит, а този месец след като пи антибиотик за бронхит, тридена след спиране на антибиотика отново 39 температура, кашлица и дизагноза пневмония. Не се постъпвали в болница, лекувахме вкъщи 12 панцеф. Детето принцино се пооправи, но тази сутришна кашлица остана, а от днес ми се струва, че кашля повече и даже по -лошо. Носът му постоянно е или със секрети или запушен. Има увеличена трета сливица и даже леко намаление на слуха. Отблизо два месеца не е ходил на градина, изпи литри антибиотици и все същото. Непрекъсното изолира и бактерии в носа и гърлото- редуват се стрептокок пн., мораксела, а последно беше стафилокок ауреус. Не знам от какво, но непрекъснато издадва звук от гърлото, като че ли нещо го дращи. Обикновено първо започвада издава този звук и така и постепенно се влошава. Моля да ме насочите за хомеопатична схема, по която да стбилизирам детето. Сега почнахме физотерапия и лекарката му изписа бронховаксом, но азмалко се притеснявам дали да го дам при положение, че не е съвсем здрав. Благодаря предварително!

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Лора , Бронховаксома е добър. След като оздравее го започнете. Добавете Хепар сулфур 30 сн – 5 гран. всяка сутрин и Силицея 30 сн – 5 гран. всяка вечер . Приемайте ги 2 месеца.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

   • Lora Stoyanova казва:

    Благодаря за бързия отговор! За да започна бронховаксома напълно ли трябва да е здрав, защото той от месеци е със сополи и кашлица, която е само сутрин, след като се събуди, т.е. в такова състояние може ли да се започне бронховаксом?

 8. Ваня казва:

  Здравейте,пиша ви за съвет относно малката ми дъщеря.Тя е на 1.9г.,изключително кърмено дете(все още вечер),здрава до преди няколко месеца.Август месец започна кашлица,която си докарахме от Англия.Без температура ,без нищо.Само силна влажна кашлица.На слушалка нищо не се чуваше,правихме снимка -пак нищо.Посетихме пулмолог,изписа ни антибиотик,но се обринахме(Клацид беше)и го спряхме.Кашлицата отшумя,след седмица,две пак започна,този път с темп.Направихме секрет – в нос и гърло стрептокок.Лекувахме 10дни сAugmentin.Всичко беше наред до вчера.Пак започна кашлицата,дави се от нея.Няма темп.засега.Какво мога да давам?Направих и чай с орехи, индрише и босилек,но още кашля.Моля ви за съвет.Извинявам се,ако съм допуснала грешки но пиша от телефона,а малката е в ръцете ми.

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ваня, когато лекуваме кашлица трябва да знаем точната диагноза.
   Ако дишането е чисто, и няма бронхит или пневмония, то лекарствата трябва да изчистят секретите от носа и торните дихателни пътища. Една кашлица на дете в тази възраст трябва да се следи от лекар през 2-3 дни.
   И така препоръчвам – Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и Хидрастис 9 сн – 3 пъти по 5 гран.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

 9. Веселина Савова казва:

  Здравейте, д-р Янакиев,допълнение към горният коментар без да искам съм го публикувала недовършено.Имам детенце на 2 години, инвитро е.До година и два месеца беше на пълно здравичка и после като се почна почти всеки месец или през месец бронхиолит, като май 2014 направи и пневмония.Лечението за нея беше, вентолин, антибиотик-Клацид, тъй като към зинат е алергична и пулмикорт, всеки път едно и също, ние сме провинциално градче, и затова преди три месеца я заведох при специалист в София, от 5 месеца пие и Сингулер а в последстви фликсотид-трети месец вече, но ефект не виждам за тези месеци имаме отново два-три пъти боледуване, като последният месец на 06. декември и на 25 декември като тогава се наложи и урбазон.Искам вашето мнение като специалист, дали трябва да спра Флексотида тъй като, аз не виждам ефект от него, дори и с натрупване и каква е схемата за спирането му и това което най-много ме разтревожи е че оказва влияние върху ръста на детето, като незнам дали си въобразявам, но мисля че е повлиял на детето ми, като досега на три месеца тя растеше с по по 1 см. на месец т.е за три месеца-три см, а за последните три месеца е пораснала само 1 см.Само още нещо да добавя, всяка сутрин киха и изкарва прозрачни сополки,вече незнам кои месец подред, но викат че нищо и няма, само два месеца се наложи да и слагам кузихром капки. Благодаря ви предварително.

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Веселина, в действителност за да бъдем напълно от полза детето трябва да бъде прегледано и тогава да бъде предложена най-правилната схема.
   Това ,че детето е инвитро не предопределя бъдещото му развитие и боледуване. Зависи кога се е родило спрямо термина и колко килограма.
   Не смятам ,че Флексотида влияе върху темпа на растеж на детето.
   Ето какво препоръчвам :
   —ограничаване на контактите и никаква ясла
   —приемете профилактичната схема Силицея 30 сн – 5 гран. на ден сутрин и Поумон хистамин 15 сн – 5 гран. вечер.
   —лекарствата се дават успоредно с Флексотида и ако минат поне 3-4 месеца без болест и спазъм , тогава може да се мисли първо за намаляване на дозата и после за спиране.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

 10. Лора Станчева казва:

  Здравейте д-р Янакиев. Имам син на 15 години, който преболедува пневмония неустановена. Беше една седмица в болница на венозен антибиотик, вентолин, урбазон и класид и от 5 дни е в къщи на бисептол, който спираме от днес. Оплаква се от болки в колената, глезените и стъпалата след движение. Това може ли да има връзка с болестта или лечението? Какво ще препоръчате за възстановяване и укрепване на имунитета? Той тренира активно волейбол. Кога може да почне пак да играе? Благодаря предварително за отговора.

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Лора, болките по ставите и мускулите свързвам с вируса, , но са преходни и ще отшуми.
   Трябва бързо възстановяване след болестта – Препоръчвам за един месец – Сутрин Силицея 30 сн – 5 гран. и вечер Калкарея флуорика 15 сн – 5 гран. Ще може да спортува след месец.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

   зА ПОНЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ – КОНТАКТИ

   • десислава казва:

    здравейте, имам бебе на 1г. Ноември изкара вирусна пневмония, лекуван в болницата. Преди окло 3 седмици започна да прокашля и да му свирят гърдите, Личната изписа панцеф и биокс комплекс,10 дни без рузултат. Заведох го при лекуващият го педиатър от болницата, който каза, че си го спомня , че и тогава трудно му минали хриповете, но сега няма нужда от снимка да го облъчват пък и няма температура весел игрив. Започнахме вентолин, калциев глугонат и флудитекс 4 дни без промяна, после променихме само вентолин и еуреспал няколко дни и от два дни вече е ериус и нофилин. В сряда пак ще го водим и незнам вече, какво,каза , че сме на път за астма да развием. Неговият дядо, и първият му братовчед имат, моят дядо също имаше астма. Той е бял и рус със сини очи, кърмя го още и вече се храним на кухня. Пие също и адаптирано мляко. Кисело и прясно не е пил досега. Посъветвайте ни да пием ли нещо какво да го правим, още е малък за тест за алергия. От ст загора сме,Благодаря

    • Mario Janakiev казва:

     Здравейте Десислава,
     Искрено искам да ви помогна ,но детето е малко и неговата патология изисква по-специално внимание и преглед.
     Ако искате може да уточним преглед.

     • десислава казва:

      благодаря ви, ще изчакаме да мине и този преглед да видим какво ще стане и тогава ще преценим как да го лекуваме

 11. Стела Георгиева казва:

  Здравейте, д-р Янакиев.Имам дъщеря на 5 и половина ,която много често боледува.Ако се върна 3 години назад то нашите пневмонии са безкрайни.През август 2014 – отново пневмония,антибиотици,лекарства – домашно лечение месец и половина.Върнахме се на градина,след няколко дена отново болни-диагноза-отново пневмония,пак антибиотици.Така я спрях от градина до 20 януари 2015.Точно след седмица-пневмония,но с много висока t която не се повлияваше от нищо 39.00 – 39.5t.Всичко отмина но неможе до безкрай да отсъства от градина и да седи вкъщи-това не е решение,а знам че отиде ли на градина след няколко дена отново ще се повтори всичко.Тук да добавя освен всичко сме с алергия към домашен прах,акари,микрокърлежи,полени,мухъл,плесен,влага-постоянно сме на Ксезал капки и Ефира таблети(правим тест за алергии от 3 години,като 2014 резултатите и са най лоши от предните).Как да помогна на детето си и на имунната му система,за да може да води нормален начин на живот и да възстанови социалните си контакти с децата в градината и околните.Вече съм безпомощна.Предварително ви благодаря!

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Стела, най-вероятно детето ви е с силно намален имунитет. Ато вече е голямо и трябва да посещава детско заведение, защото догодина предучилищната е задължителна.
   Явно лесно е възприемчива към вирусите и веднага заболява. По интересното е ,че почти винаги инфекциите слизат надолу. Не разбрах повода за тестуването за алергии бронхиални спазми ли са или нещо друго ?
   Препоръчвам : стимулираща терапия с медикамент от традиционната медицина Бронховаксон-
   Като допълнение – Силицея 30 сн – 5 гран. сутрин и Арсеникум албум 30 сн – 5 гран. вечер
   Цялата профилактична схема се приема 3 месеца.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

   • Стела Георгиева казва:

    Благодаря за отговора д-р Янакиев.Теста направихме по препоръка на педиатъра заради целогодишната постоянна кашлица,която отшумяваше след прием на противоалергични лекарства.Последно правихме тестове през ноември 2014,като според алерголожката резултатите са по лоши от предните и е добре да започнем Имунотерапия – да изберем българската която е на инжекции или вносната под формата спрей.Според нея честите заболявания са продиктувани именно от алергията.Ние все още не можем да вземем решение дали да започнем имунотерията и под каква форма – инжекции или спрей.
    Благодарим Ви!
    гр.Бургас

    • Mario Janakiev казва:

     Здравейте Стела, както ми описвате проявите на вашето дете не смятам ,че е много алергично. Препоръчвам моята профилактична програма. След месец ще я надграждаме.
     Ако въпреки това се чудете каква имунотерапия да приложите аз съм за спрея.
     Тя е съвместима с хомеопатията.

 12. Костова казва:

  Здравейте, д-р Янакиев!
  Имам две дечица – на 1,5г и на 3,4г. Преди месец каката донесе вирус от детската, като беше болна само тя – кашлица и сополи, леко червено гърло, пи Хустажил, инхалации, черен бъз,Изопринозин и след като минаха 14 дни без никакво подобрение или влошение ми направи остър бронхит – пи 7 дена Клацид (гърлен секрет – чист, ПКК и СУЕ без отклонения). 3 дена беше здрава и пак се започнаха сополи и кашлица с червено гърло. Пие 3ти ден Меркуриус 9 – 3х5, Пирогения 2х5 и Хепар Сулфур 2х5, като аз на своя глава давам вечер и Пумон Хистамин 15 на всички по 5зрънца. Сополите се увеличават и кашля след сън и по време на обедния сън много… Давам й и опашката на д-р Михайлов след АБ.
  След 4 дена се разболяхме аз и малкия. Още 14 дена се лекувахме с чайове, Хустажил, витамин Ц, Изопринозин, сок от черна ряпа, кола с лукчета, Алиум Цепа в началото и същата работа, ни подобрение, ни влошение, само кашлица и сополи – при него са бели и гъсти. В момента той е на Бисептол и Левофлоксан – капки, вчера през нощта кашляше и док. включи инхалации с Пулмикорт – на 12ч. Тази нощ спа спокойно.
  Аз от вчера съм с двустранна пневмония, имам ужасна болка при кашляне и движение под лявата ръка и гърда и отзад на гърба при белия дроб (в дясно долу). Аз съм на Авелокс, Биозин, Амбрекс, Невробекс и Микомакс, но имам ужасна хрема (от 15 дена – запушен нос, ако успея да се издухам дишам за кратко, а секретите са много гъсти и зелени). Тези лекарства, ако не подействат до 3 дни щели да ме хоспитализират, но няма на кой да оставя децата!
  Докторе, кажете си мнението за това лечение, което ни е предписано, нещо допълнително? Трябва да се вдигна на крака, не мога да си гледам децата така :( Моля ви, кажете нещо хомеопатично или бабино или знам ли…

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте г-жа Костова, историята ви е много дълга. Ще ви дам само насочващи симптоми. Пневмонията се лекува само с антибиотик и под наблюдението на лекар. Хомеопатията може да подпомогне оздравяването. Препоръчвам да приемате Фосфорус 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и Бриония 15 сн – 2 пъти по 5 гран.


   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

 13. Aли казва:

  Здравейте д-р Янакиев . Имам дъщеря на 12г, която до тази годишна възраст не беше боледувала сериозно. Но от 05,01,2015г изкара пневмония. Вливаха и цевтриаксон 10 дни след това и домашно лечение с клацид така до 31,01,2015. Сега детето е добре но все още няма сили , вие и се свят от време на време , чувства се изморена, задъхва се,има храчки и аз се притеснявам да не се повтори.Въпросът ми е какви средства да и давам за по- бързо възстановяване и изчистване на организма? Лекаря не ми изписа нищо , но аз и давам Зелена енергия и Коластра на Аква сорс.

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Али,
   Към тези препарати добавете Пулсатила 15 сн – 5 гран. сутрин и Силицея 30 сн – 5 гран. вечер. И така цялата схема да бъде за 2 месеца.

 14. Elena Dimitrova казва:

  Здравейте д-р Янакиев,
  Синът ми е на 4 години и доста често боледува. Миналата есен е изпил 3 антибиотика. Много се изпотява, а не е пълен, даже е слабичък. Започна да кашля преди повече от месец. Първоначално педиатърката му предписа сироп Гринтус и спрей Имунотрофина, имаше и хрема за която слагахме Виброцил. След 1 седмица вдигна температура и изпи 1 Аугументин, след което кашлицата на спря и продължихме с Бисептол и сироп Алтеа, а за носа Коларгол. Тъй като кашлицата не спираше сменихме педиатъра и се оказа, че е с пневмония, започнахме с Панцеф, Салбутамол и Амбрекс и капки за нос Отривин. Пие Саностол по 5 мл на ден. Тъй като приклчючваме с антибиотика бихме искали да ни посъветвате с какво да продължим за укрепване и възстановяване. Благодаря предварително.

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Елена , вярно е ,че детето често боледува. Като начало спрете детето от детска градина до месец март. Продължете Санастола и добавете Силицея 15 сн – 5 гран. на ден и Туберкулинум 15 сн – два пъти месечно по 5 гран. – на 1 во и 15 о число. Явно имате и трета сливица, но за нея по-късно.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

 15. Стела казва:

  Здравейте,
  бих искала да попитам при наличие на бактерии в носа и гърлото, в случая с моето дете първо беше Стафилококи, след проведено лечение с локален антибиотик по антибиограма, стана Мораксела и след проведено отново лечение с локален антибиотик (капки за очи), бактерията Мораксела си остана налична, какво е правилното лечение? Педиатърът твърди, че без наличие на сериозни симптоми ( кашлица, температура, ангина и т.н), няма как детето да се лекува с орален антибиотик. Но мен ме притеснява наличието на тези патогенни бактерии, все пак детето е на 4 години и незнам до какво може да доведе тяхното нелекуване.
  Благодаря ви!
  Стела

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Стела, наличието на патологични бактерии не налагат лечение. Само при наличие на симптоми може да се предпише хомеопатично лечение.

 16. viki казва:

  Здравейтя д-р Янакиев!Моя син е на 3,5 години досега не е боледувал сериозно само един пъти е пил антибиотик.Тръгна на детска градина септември месец добре беше от време на време имаше суполи и даже без капки му е минавало защото е много лош не дава да му слагам и сиропи трудно пие.Преди 2 месеца почна с бистри суполи и лаещта кашлица почнах да му давам корозалия през 1 час и инфлуцит,но на сутринта почна да се влушава да кашля по дълбоко и да му хъркат гърдите даже като се прозееше не може да си вземе хубаво въздух,следобяд дигна тем.37.9.доктора каза че му няма нищо ще видим утре и на другия ден го прегледа каза че има хрипове и почнахме антибиотици венозно два дена и после 5 дена сумамед,изопринозин пи 8 дена и му мина ,но след 1,5 месец пак почна с бистри суполи и лаеща кашлица ведага отидох при личната тя каза че не е за антибиотик да пие корозалията и инфлуцита,ако вдигне тем. тогава и на обяд имаше 37.1 и от страх му дадох пак сумамед,вечерта пак почна да кашля лошо и да му свирят гърдите на другия ден отидох ме при друг доктор прегледа го и каза че гърдите са чисти всичко идва от носа и така мина.и сега искам да го пускам на градина вече два месеца не е ходил давам имунобор кидц.Притеснявам се да не е нещо хронично или астма да стане да ми кажете какво да му дам още да пие и ако стане пак така какво да правя?

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Вики , явно ,че тези болести не са астма а често възпаление на гърлото. Препоръчвам ти Ад ликвид фор кидс – сироп по 5 мл. на ден. Добави и Силицея 15 сн – 5 гран. наден.

 17. Мария Николова казва:

  Здравейте д-р Янакиев!И моята история е като предните- до 3 години сина ми не е боледувал,поне не се е налагало да давам антибиотик и ето че септември започна градина и от ноември до сега – 4 антибиотика.Състоянията са му все предбронхитни – сополи се почват и кашлица естествено,температура.Имаше съмнения за проблем с третата сливица,бяхме на УНГ-оказа се от 1-ва към 2-ра степен,нищо тревожно,засега.Антибиотиците бяха- Ксимебак,след две седмици болен – Клацид,на 3-тия прием се обрина-спряхме го,след две седмици- температура,сополи,кашлици – Цефиксим,изследване за бактерия-имаше,трябваше да се е повлияла от цефиксима,но не.Януари си беше в нас – не боледува,един ден на градина,пак същата история-Зинат,снимка на бял дроб след 7 дни,оказа се че има неизлекувана инфекция и до днес беше на Ксимебак-10 дни отново.
  Педиатърката ми препоръча Бронховаксом,прочетох че и вие го препоръчвате някъде.Но сега ще почваме да пием – Самбукус,после ми казаха да сменя със сироп от кръвен здравец,лимфомиозот – още 1 месец,пробиотици-10 дни биогая,10 дни -ентеросан.Последните неща са ми препоръчани от хомеопат,с който за съжеление сега не мога да се свържа.
  Въпроса ми е -не са ли много за едно дете на 3.5 години и дали бронховаксома може да се пие с всичките тези неща?
  Благодаря Ви!

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Мария , Разбира се , че са много тези препарати. Понякога родителите и лекарите в стремежа си да профилактират детето претрупват го с медикаменти. Арезултатът е спорен.
   Препоръчвам – Ад ликвид фор кидс – 5 мл. на ден , Силицея 30 сн – 5 гран. на ден и Лимфомиозот – 3 пъти по 10 капки – цялата схема за 2 месеца.

 18. Милена Николова казва:

  Здравейте д-р Янакиев, Детенцето ми е на 5 годинки и днес ни казаха бронхит, потвърдена диагнозата с ренгенография.Може ли с хомеопатия само да се лекува и какви лекарства са нужни?Доста съм притеснена и бих се радвала на бърз отговор от ваша страна.Симптомите са кашлица от доста време, зачервено гърло, а вчера и болки в едното ушенце.

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Милена , не е проблем да се лекува с хомеопатия , но трябва да се следи от лекар.
   Препоръчвам – Хепар сулфур 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и Арсеникум албум 15 сн – 2 пъти по 5 гран. Приемайте и сиропите за кашлица , които са ви предписани.

 19. Дарина Чанева казва:

  Здравейте! Много съм притеснена за детето си и бих искала да се посъветвам и с Вас. Той е на 4 год и 8 мес. От преди 2 години е на Ефира, всяка вечер по 1 табл. Това лечение беше назначено от лекар-пулмолог, който му постави диагноза Астма. Боледуващо дете е определено,особено откакто посещава детска градина. В последните няколко месеца всичко,което пипнеше като вирус минаваше леко и безпроблемно. Спазъм не е имал отдавна. Но сега положението стана серизно. Преди около 2 седмици започна с влажна кашлица,без температура. В следващите дни се появи и хрема- отзвуча след няколко дни с Цинабсин и Виброцил,както и промиване на нослето с Куикс. Назначавани бяха различни сиропи – Муколизин в началото, после Апимед Бронхо и Вентолин. Приемаше и Кларитин вечер, както и Инлуцид,Цинабсин и Изорекс. След седмица лечение, ефекта беше почти минимален,а детето не спираше да кашля. Пи 5 дни Ксимебак 100 мг. на 12 часа. Ефекет -никакъв. Направихме графия на бял дроб – абсолютно чиста,но в кръвните изследвания – повишени левкоцити(13) и неутрофили. Пулмологът назначи Фликсотид 2х2 впръсквания, Екозал – при нужда и обостряне, Деслоратадин вечер, Проспан. Детето не спира да кашля. Какво ще ме посъветвата? Кога най-сетне ще настъпи така желания ефект ?!?

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Дарина , Не се притеснявайте. Най-вероятно детето ви няма астма а поредица от чести инфекции.
   За да има астма то трябва да е направил поне 3 спазъма – под спазъм разбирам не честа кашлица а трудно и тежки дишане. Най-вероятно колегата е чул бронхит на слушалка.
   И така – най-добрата комбинация за предотвратяване на астма е – Арсеникум албум – 15 сн – 2 пъти по 5 гран. , Поумон хистамин 30 сн – 5 гран. на ден и Блата ориенталис 15 сн – 5 гран. на седмица . Тази схема се приема 2 месеца.

 20. Дарина Чанева казва:

  Извинявам се за това,че публикувах въпроса си тук – в темата за пневмониите,а той е за тази,в която говорите за астмата. Надявам се това да не е проблем. Просто търся начин да помогна на детето си, да спре това мъчение. Сигурно ще е важно за вас, да знаете,че той е висок 120 см. и тежи 20 кг. Моля ви за съвет и предложение за алтернативни начини да се оправи детенцето ми!

 21. Дарина Чанева казва:

  Благодаря за отговорът ви,д-р Янакиев! До сега детето има 3 спазъма със сигурност,пръснати във времето (поне така ги е наричал пулмологът). От вчера обаче му е назначил и два инхалатора,което ме притесни много – Фликсотид и Екозал. Те не се ли назначават при астма? Въпреки,че спа спокойно през нощта, сега още със събуждането започна отново да кашля зверски…..и не спира…. Ще взема тези лекарства,които препоръчвате. Те вървят заедно с останалите,нали така? Първоначално след ставане от сън, кашлицата е влажна,а в течение на деня се променя и става по-скоро суха. А това последното,което препоръчвате да се взима веднъж седмично – как точно се дава – в един и същ ден от седмицата ли?

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Дарина , започнете да давате всичко което е препоръчал вашия лекар и хомеопатията. В последствие ще се намали традиционната медицина. Това , което е веднъж седмично се дава в един и същ ден на седмицата.

 22. Милена Димитрова казва:

  Здравейте д-р Янакиев!Момиченцето ми е на 2г и 2м.Родена е 5 дена преди термин/естествено р/.Кърмена е до 1г и 6м.Септември се разболя от скарлатина=антибиотик, и от тогава поврат във здравословното и състояние.Края на октомври започна ясла, и от там върволица от болести,които завършваха с антибиотици-Клацид, Панцеф, Зинат-2 пъти,Аугментин и др….Сценария е един и същ -хрема-кашлица-зачервено гърло-температура-АБ.
  Всеки път започвам с алтернативни начини на лечение ,Шуслер соли,инхалации.Какви ли не бабешки методи не съм опитвала …,но уви състоянието и не се овладява и все се стига до АНТИБИОТИК!!! Оздравява,започва ясла,кара 3-5 дена и пак е “готова”!
  Февруари в продължение на 2 седмици беше с хрема,хъркащо носле и постоянна кашлица-на слушалки нищо.Направиха снимка .Резултата ,написан на изследването-”бронхопневмония, интерстициалис декстра-усилен участък вдясно хилусен и перихилерно и паракардиално съдовобронхиален рисунък.Липсва пневмонично огнище.” Има и възпалена трета сливица.Пи Зинат-10 дена,Еуроспал,Ериус,тонзилотрен ,за хремата и беше назначено:олинт ,гентазон.
  На 9.03 започна ясла, и в сряда отново е болна.Днес бяхме при педиатърката ,назначи ни Вентолин сироп,продължаваме ериус-а и еуроспал-а от февруари.Сутринта имаше 37,5 темп.Преди да легне 37,7.Кашлицата е влажна,основно когато е легнала.Чувам като пъшкане,когато е будна.Сутринта казваше , че и се гади.Сега ,докато спи ,чувам как хърка.Почти не се храни днес,/принципно няма проблем с апетита/.Л.Л каза ,че е с зачервено гърлото, и ако се влоши състоянието и,ще пие АБ.В стремежа си този път да избегна това,съм нясно ,че прекалявам с препаратите:Виброцил,коризалия,цитросепт,спрей морска вода за носа.Ериус,Еуроспал,хустагил,гръден чай,масло с мед и ванилия за кашлицата.Тонзилотрен,комреси за гърлото-ракия черен пипер,Тантум Верде,инхалации,Вит.С,Имунокинд,Шуслер соли 3,8,4.
  Момиченцето расте сравнително по-едра,много темпераментна,има силен дух и е упорита.Когато е болна е по-чувствителна от всякога,и ако не постигне нещо,лесно избухва..
  Извинявам се дългия пост!
  ОТЧАЯНА СЪМ И СЕ ЧУВСТВАМ БЕЗСИЛНА!! МОЛЯ, ЗА СЪВЕТ!!!!

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Милена , просот сте направили вие фатална грешка ,след като детето на тази малка възраст е прекарало Скарлатина и сте годали на ясла.
   Пръвото лечение е – спиране на ясла до 1 година.
   Второ – детето ви често боледува от запушен нос и секрети , но и лекарите са ви прихванали бронхитен спазъм.
   Започнете да давате сутрин Силицея 15 сн – 5 гран. и вечер Сулфур 30 сн – 5 гран.

 23. viki казва:

  Здравейте д-р Янакиев,става въпрос за сина ми който е на 3години и седем месеца.искам да ми дадете съвет ако може.От септември детето ходи на градина не е боледувал сериозно но от декември се разболя почна хрема лаешта кашлица и на 3 ден вдигна температура преди това слагах коваргол капки но нищо казаха че има хрипове и почнаха венозно антибиотик 2 дена после сумамед 5 дена,изопринозин 8 дена и се оправи след 1 месец пак почна с бистри суполи и кашлица аз се изплаших личната каза че не е за антибиотик, но аз му дадох пак сумамед и понеже почва да сумти осебено с носа и като се прозееше не може сигорно полуцхава като спазам ли незнам му давах фенистил капки да пие и забелязох че като дам капките фенистила веднага спира хремата а от там и кашлицата.след 1 месец пак почна с тази хрема и аз веднага дадох фенистила и за 2-3 дена минава без нищто друго почнах да си мисля че даже са били излишни тези антибиотици.сега този месец пак почна с хрема и да кашля дадох фенистил и 3 дена изопринозин и се оправи.според вас трябва ли да отида да му вземат секрет от носа за бактерии или е алергия немога да разбера какво да правя искам ако може с хомеопатия само но вазможно ли е?

  • Mario Janakiev казва:

   Здравейте Вики, първо искам да ви кажа , че не трябва да си правите експерименти и винаги да водите детето на лекар , а не да назначавате терапия. Това , че кашлицата се повлиява от Фенистил , не означава ,че детето ви е алергично , а просто се подсушават секретите от третата сливица.
   Да детео ви има трета сливица и при всяко възпаление започва тази кашлица от стичащи се секрети.
   Препоръчвам – временно спиране от градина, сутрин – Силицея -5 гран и вечер Аграфис 5 сн – 5 гран.

 24. viki казва:

  Само да допълня че когато почне хремата много бързо му слиза на долу и започва да диша по особенно и носа му ври доктора казва че всичко идва от носа.

 25. viki казва:

  Благодаря ви,д-р Янакиев.Само да ми кажете колко време да ги давам?

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>