Отити

Резюме____________________________________________________________________________

Отит  представлява  възпаление  на  средното  ухо.

Това е твърде честа  патология  в  ранната  детска възраст.

Свързва  се с  честите  инфекции  на  горните  дихателни  пътища,  които  са  характерни  за  децата.

От  какво  се  причинява______________________________________________________________

Като  непосредствена  причиня се  обвиняват  много  вируси  и  бактерии.

Най-честите  бактерии,  които възпаляват  средното  ухо  при  децата са – Стрептокок, Хемофилус, Мораксела  и  Стафилокок.

Като предразполагащи  фактори  се  сочат :

 • Наличие  на  трета  сливица
 • Алергии
 • Хронични  синузити

 

Какви  са  болестните  промени________________________________________________________

Отита  бива  серозен,  когато  е в  началото  на  възпалението.

След  това  секрета  в  ухото  става  мукозен  и  в  крайния  етап – гноен.

Какви  са  симптомите_______________________________________________________________

Възпалението  на  средното  ухо /отита/ – е  драматично  възпаление  и  протича с  висока температура,  силна  болка  в  ухото  и  течение  на  секрет  от него.

Пипането  на  ухото  от  детето рядко е  признак  на отит.

Как  се поставя  диагнозата___________________________________________________________

 

Диагнозата  се  поставя след  обстоен  преглед  от  личен  лекар  или  УНГ  специалист.

При  отоскопия  се  вижда много  добре  наличието  и  степента  на  възпалението.

С  какво  може  да се  обърка___________________________________________________________

Други  болест,  които  могат  да наподобят отит  са –

 • Инфекции  на дихателни  пътища
 • Заушка
 • Уголемени  и  възпалени  лимфни  възли
 • Възпаление  на  зъбче

 

Как  се  лекува______________________________________________________________________

В началото  на  възпалението  могат  да  се  прилагат  симптоматични  средства,  капки  за  уши  и  хомеопатия.

При  задълбочаване  на симптомите  антибиотика е  задължителен

Как  да  се  предпазим________________________________________________________________

Да  се  намали  честота  на  боледуване  от инфекции  на  горни  дихателни  пътища.

Да  се  контролира  третата  сливица.

При  повтарящи  се  отити – имуностимулация  и  хомеопатия.

Да  се  преосмисли посещението  на  детски  заведения.

 

36 коментара по “Отити
 1. Ралица казва:

  Здравейте отново, д-р Янакиев!
  Моля Ви отново за консултация за нашия син, който е на 4г3м, 20килограма, 116см. През последните 4 месеца, от нова година насам, е почти постоянно болен, направи 3 отита с висока температура и е с почти постоянна хрема. Един път е пил антибиотик Аугументин в края на февруари, и вече не мога да кажа колко пъти, поне 5, слагахме в носа ( и не всеки път в ушите) антибиотични капки, най-вече Цилоксан и едни правени по рецепта на педиатъра ни капки за носа с гентамицин,адреналин и алергозан.
  Общо взето за този период се завъртя един омагьосан кръг: две седмици лекуваме хрема и уши, една седмица сме здрави и после пак. Лекувам го освен с капките в носа (и когато е необходимо в ушите), редувайки през 2 часа по 5 гранули Мекуриус Солубилис 15CH Калкарея карбоника 15CH, витамин C, сироп Саностол,сироп Самбукус, противоалергично Ксизал 2х5капки,шуслерови соли 3,4 и 8 – 3х1таблетка, редовни промивки на носа с физиологичен разтвор и „осмукване“ на секретите с аспиратор, защото все още не успява особено ефективно да си издуха нослето, правим и инхалации с физиологичен разтвор 2-3 пъти дневно. Само че това вече е почти постоянно, видях се в чудо. Дори и на детска градина не ходи вече, всъщност за 2016г. сигурно му се събират по 4-5 дни месечно да е ходил. В края на март беше отново с отит, висока температура, тогава слагахме Цилоксан за 10 дни в ушите и носа, и всичко описано по-горе. Водихме го и на специалист УНГ, той каза, че третата му сливица е нормална като за възрастта му, не е силно увеличена и възпалена. За ушите каза, че засега не сме стигнали до хронично възпаление, но явно е предразположен. Също така каза, при следващо разболяване отново антибиотични капки, противоалергично и Виброцил, за отбъбване на лигавцата! Уж се оправи, мина точно една седмица и от миналия четвъртък пак се появи хрема, педиатъра препоръча посоченото горе като лечение и този път капки в носа Тобрадекс, 3х3 капки. Слагах ги до този вторник, общо 6 дни, слагах и Виброцил, изгледа да се беше оправил. Но от вчера той отново е със сополи. Запушва му се нослето, но не много, секретите са гъсти, белезникави, съвсем леко жълти, няма кашлица, леко му е зачервено гърлото, няма поне за сега температура. Много се страхувам да не се възпалят отново ушите. Направих му отново гореспоменатите правени капки за нос, но реших първо да попитам и за Вашето мнение. Засега започнах да давам Инфлуцид и Цинабсин 3х1таблетка, витамин С, промивки на нослето, инхалации, шуслерови соли 3,4 и 8. В едната седмица този месец, в която се беше закрепил здрав, започнах да му давам профилактично по предписание на педиатъра всеки ден сутрин Калкарея карбоника, след 1 час Апис Мелифика и вечер Поумон Хистамин, всичко 15CH по 5 гранули. Вие добавихте и Авиаре 2 пъти седмично по 5 гранули… Но той пак се разболя!

  Усещането ми е, че стана голяма каша от лекарства, хомеопатия, антибиотични капки, и не съм сигурна че всичко това е ефективно!!! Той си е почти постоянно сополив!

  Преди да тръгне на градина миналия септември, беше супер здраво дете, за три години и половина е боледувал съвсем леко сигурно 2-3 пъти. Не беше приемал антибиотици под никаква форма. Тръгна на детска градина септември, ходи 2 месеца без да се разболее и после като се започна по схемата 1 седмица ходи – 3 седмици вкъщи. А от нова година съвсем се влошиха нещата!

  Извинявам се за дългото писмо, но се опитах да обесня достатъчно подробно какво се случва, за да добиете и Вие яснота!

  Моля Ви, д-р Янакиев, посъветвайте ме как да се справя с тази ситуация?!?!? Сега докато е с хрема, да кажем болен, защотото освен хремата той си е в много добро общо състояние, как да го лекувам!?!?! И после като отшуми, какво да давам за профилактика, как да му закрепя имуннитета, как да се справяме по-лесно с тия чести боледувания?!

  Искрено БЛАГОДАРЯ!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ралица,
   Първо искам да помислите за детската градина – отложете я до септември.
   защо боледува детето ви ли ? – най-вероятно има трета сливица и честите контакти я възпаляват.
   Когато има само хрема не приемайте лекарства , а само инхалации с физиологичен разтвор.
   Появиха се нови хомеопатични капки – Инфлуназал – ипробвайте ги.
   Най-добрата имунохрофилактика е :
   –всеки ден Хепар сулфур 15 сн – 5 гран. на ден.
   –всяка събота – Авиаре 15 сн – 5 гран. на ден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Ралица казва:

  Благодаря Ви, д-р Янакиев!
  Ние също решихме да отложим поне за месец още детската градина, а може би наистина и до септември. Сега смятаме да го заведем малко на планина, за да смени Софийския въздух!
  За третата сливица специално го водихме на лекар УНГ, той я гледа и каза, че е нормална като за възрастта му, каквото и да значи това! Ще пробваме с профилактиката, която препоръчвате! Само исках да попитам за инхалациите, аз в момента му правя по 3 на ден, сутрин-обед-вечер, така добре ли е или да са още по-чести?!
  Благодаря Ви!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ралица,
   Напълно са достатъчни 3 инхалации на ден и не повече от една седмица.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. ваня казва:

  ,Здравейте д-р Марио.Детето ми е на близо 9 години,сутринта до събуди със силна болка в лявото ухо.Да отбележа че седмица преди това бяхме на море и там започна хрема и после кашлицас температура.В момента има леко суха кашлица.Благодаря предварително!!!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ваня,
   Най-вероятно сте изкарали летинят вирус.
   В момента най-доброто за ухото е Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Състоянието трябва да се следи от лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Александра Георгиева казва:

  Здравейте, Д-р Янакиев. На 32 год. Съм, в момента кърмя и го закъса със ухото. От повече от седмица усещам все едно тапа ми е забита в ухото. След това само от дясно ми се запуши носа, болки в челото, скулата, зъбите. А като се навеждам – умирам. Д-Р УНГ каза че ми е много зачервено ухото и иска антибиотик да ми изпише. Но не искам да спирам да кърмя. Започнах да вземам хепар сулфур.м Оля да ми дадете съвет за ухото и болката в дясно- от челото до зъбите включително. Благодаря!

 5. Нели Д. казва:

  Здравейте, д-р Янакиев! Дъщеричката ми е на 4 години посещава детска градина и през ноември и декември се разболя два пъти като се стигна до бронхит първия го лекувахме с Ериус, Вентолин и антибиотик Цефзил а втория без антибиотика. От снощи е с болка в лявото ухо – събуди се в 3 ч през ноща. Какво ще препоръчате като хомеопатия в началото за да избегнем отново антибиотик. Предварително благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Нели,
   Започнете с Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Състоянието трябва да се следи от лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Вера казва:

  Здравейте, Д-р Янакиев!
  Моят син е на 3 години и от месец септември започна да ходи на детска градина и естествено започна с боледуванията. За последните два месеца, два пъти направи отит, в следствие на доста продължителни хреми. И в двата случай пи антибиотици. Сега отново е с ужасно обилна хрема, стичаща се навън понякога като бистър секрет, друг път по-гъст, зеленикав.Кашлицата почти я изчисти. Промивам му носа със Стеримар, след това слагаме ксилометазолин и Тобрекс. За съжаление не виждам никакво подобрение вече 8 ден. Давам му и сребърна вода и инфлуцид. Много се притеснявам, да не започне отново възпаление на ушите, има ли някакъв хомеопатичен продукт, който би могъл да предотврати отит и да позасили имунитета му?
  Предварително Ви благодаря за отделеното време и внимание!
  Пожелавам Ви весело посрещане на празника и една прекрасна Нова Година, изпълнена със здраве и късмет!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Вера,
   да, Има препарат, който трябва да приемате при наличието на хрема. Той е Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Давайте на детето всяка седмица профилактично Авиаре 15 сн – по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Вера казва:

    Много Ви благодаря! Толкова е хубаво, че има хора като Вас! Пожелавам Ви успешна година!

 7. Teди казва:

  Здравейте, Д-р Янакиев!
  Синът ми (14г.) от около месец постоянно има храчки. Нещо от носа мисля, че се стича, защото не го боли гърло, няма температура, няма кашлица. Но то 2 дена се оплаква, че малко го боли ухото (по-скоро дразнене).Какво ще препоръчате?

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Теди,
   добре е да се прегледа на лекар – УНГ специалист.
   Препоръчвам Ви Калиум сулфурикум 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Сета казва:

  Здравейте ,д-р Янакиев дъщеря ми е на 3 години от 01.11 е болна започна със висока температура 39.8′ и силно зачервено гърло и хремажълто зелен секрет личната лекарка изписа Панцеф 2х3.5 мл ,флага мед 3×3мл ,ариус5мл
  Вечер и изопринозин 3×5мл.
  Така 1 седмица и се пооправи остана и само къртеща кашлица отново 1 седмица само се за кашляне без хрема премиера само изопринозин и ариус5мл, но на 3-тата седмица отново се появи хрема -бистра и кашлицата стана суха видях я че с придирпва от време на време лявото ухо понякога и дясното като обяснява че и заглъхва след преглед при личната ни прати на рентгенова снимка излезе остър бронхит изписа ни антибиотик Клацид 2×4мл ,но на 3-ят ден от приема вдигна температура 38.8 и не спря да пъшка и присвива приеха ни в спешното с диагноза бронхиолит. Терапията тук сега е уназин 3 пъти на ден ,но пак се оплака от ухо прегледа я УНГ и каца че има отит предложи да и направят парацентеза,аз поисках да изчакаме поне на има терапия с уназин,МОЛЯ ВИ дайте ми съвет какво да правя да се съгласявам ли за парацентеза как да продължим в болницата ще сме още 3 дни. Да кажа че мин.година по същото време беше с пневмония и паке а ме в болница.
  Благодаря Ви предварително!!!

 9. Татяна казва:

  Здравейте, д-р Янакиев! Дъщеря ми е на 7 години. В началото на декември направи отит и се наложи да пие Аугментин 7 дни. Седмица след като преключихме лечението отново усети леки болки (леки бяха и след като и диагностицираха отита) и пак лекаря прецени, че е червено ухото и изписа Макситрол за 6 дни до 22 декември. Днес пак е с леки болки и отново след посещение при лекаря започваме капки Цилоксан и се надяваме да не се достигне отново до антибиотик. Какво друго мога да включа сега, за да подпомогна оздравяването и да продължа да и го давам и след това, за да я предпазвам от тези чести отити? Благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Татяна,
   давайте на детето Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   След това ще се направи схема с д-р Марио Имунокидс.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Дени казва:

  Здравейте, доктор Янакиев,

  Синът ми е на 2,8 години и се беше разболял – вирус от детската градина – лека температура, подкашляне и хрема. Всичко отмина с Проспан и хомеоптаични препарати /предписани от Вас/, но останаха ушите червени и от време на време казва, че го болят. Днес посетихме личния лекар и той потвърди, че детето е здраво, като изключим ушите. Предписаха ми антибиотик, ако детето вдигне температура над 38,5 през почивните дни. Засега детето е весело и в добра кондиция, няма температура. Какво бихте ме посъветвали да започна да давам, за да се преборим с червените уши без антибиотик! Благодаря ви много и приятни почивни дни!

  С уважение,
  Деница

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Дени,
   За сега няма нужда да се лекува тази червенина на ушите.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Защо децата ни боледуват често и продължително?
Facebook

http://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.