ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА МИГРЕНАТА

Въпреки че според мнозина мигрената е синоним на главоболие, то главоболието е само един от симптомите на заболяването мигрена.

Съвременната медицина различава много и ралични видове главоболие. Някои от тях се дължат на стреса и начина на живот. Други се следствие на заболявания като високо кръвно налягане.

 

Една от най-разпространените болести в света е мигрената. Тя е по-честа от диабета, астмата и сърдечно –съдовите заболявания. Близо всеки десети човек страда от периодично мигренозно главоболие и живее в очакване на следващия пристъп. Болестта е позната от дълбока древност.

 

Световната здравна организация определя мигрената сред 20 – те най – важни причини за временна нетрудоспособност. Диагнозата влияе сериозно на качеството на живот.

 

Мигрената се „отключва” от различни фактори и се проявява по различен начин.

 

Най –често провокиращи фактори са няколко.

 

–Храни: шоколад, алкохол / коняк и червено вино/, сирене и други млечни продукти, кафе и чай, мазни меса, изкуствени подсладители, цитрусови плодове, ядки ,пушени риби.

 

–Физически фактори: липса на сън или преспиване, умора и изтощение, внезапно и силно напрежение, нарушения в хранителния режим.

 

–Хормонални : менструация, овулация, промяна в хормонални нива. Установена е връзката на мигрената с нивата на свободните естрогени. Това е и основната причина за изчезването на болестта при настъпването на климактерична възраст при жените.

 

–Психичен стрес , тревога и безпокойство, депресия.

 

–Фактори от външната среда: мигаща или ярка светлина, флуоресцентно осветление, промени във времето, силни миризми.

 

–Лекарства – злуопотребата с тях е рискова.

 

–Стресът е чест отключващ фактор.

 

Ефективното противодействие на мигренат изисква да се посещава лекар, който да назначи лечение.

 

В повечето случаи състоянието може да бъде ефективно лекувано. Профилактичното лечение на мигрената цели да редуцира честотата , тежестта и продължителността на мигренозните пристъпи , дори до пълното им изчезване. Хомеопатията може да омекоти и разреди пристъпите. В по-голямата част от случаите се стига до сериозен контрол и дори да излекуване на заболяването. Уникалността на този метод ва лечение е, че той е безвреден и ИНДИВИДУАЛИЗИРА пацента.

 

И така ще споменем част от тях:

 

–IRIS VERSICOLOR – мигрeни, които най –често се появяват през почивните дни, празници, в началото на отпуските. Съпровожда се с повръщане. Често главоболието се предшества от зрителни смущениея.

 

–NUX VOMICA – при сутрешно главоболие, дължащо се на преяждане и прекалена употреба на алкохол. Живеят в непрекъснат стрес

 

–KALIUM BICHROMICUM– при точковидно главоболие, най-често над дясното око.Съпровожда се от болки в стомаха и гадене и повръщане.

 

–CYCLAMEN – главоболието се предшества от зрителни смущения, световъртеж и гадене. Появява се сутрин, преди или по време на ментструация.

 

–SEPIA– при хора с депресивни прояви и локализирани болки в главата в ляво.

–GELSEMIUM– се препоръчва при тилна локализация на главоболието, с усещане на прилив на кръв. Често то се предшества или съпровожда със зрителни смущения, тремор, често уриниране , притеснение и страх.

 

–LACHESIS MUTUS – най-често използвания хомеопатичен медикамент от жени в менопауза. Повлиява много добре симптомите – топли вълни, сърцебиене, изпотяване, нередовна менструация и др. Главоболието е изявено сутрин.

 

–IGNATIA AMARA – при гловоболие, провокирани от силни емоции, мъка и разочарования. Болката е селна, точковидна и се мести.

 

–NATRIUM MURIATICUM – при хора, склонни на депресивни прояви, отключвани от раздяла ,скръб, разочарование. Основен медикамент за лечение на гловоболие от слънцето и на морския бряг.

 

–KALIUM PHOSPHORICUM – при главоболие от умствено претоварване, с тилна локализация.

 

–ANAKARDIUM ORIENTALE – препоръчва се на ученици и студенти с голямо умствено претоварване. Главоболието е придружено с раздразнителност и склонност за преяждане.

 

Разбира се мигрената изисква задълбочен преглед и разпит от лекар специалист.

 

Той ще открие най-добрата комбинация на медикаменти за вас.

99 коментара по “ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА МИГРЕНАТА
 1. Диляна казва:

  Здравейте, Д-р Марио!

  Първо нека Ви благодаря за прекрасния сайт! С изчерпателна, добре поднесена и актуална информация. Изключително полезен.

  Второ бих искала да се посъветвам с Вас относно главоболието, от което страдам.

  Казвам се Диляна, в края на този месец навършва 30 години. Живея в София. Майка съм на 2 деца – момчета. Голямото е на 5 години и 9 месеца, малкото – на 6 месеца. В момента съм в майчинство.

  Оплакванията ми започнаха преди 6 години, след първата ми бременност. Тя премина леко, имах някои малки изменения в хранителния режим – непоносимост към кафе, месо и гъби. Това остана така през целия период на кърмене (почти 2 години). След като родих, освен споменатите непоносимости към конкретните храни, започнах от време на време на получавам гадене, подобно на хранително натравяне. Заболяваше ме стомах, имах усещане за студ, усещане за втрисане, главоболие и повръщане. След като повърнех, се оправях. Тъй като се случваше предимно привечер ляга рано и се наспивах. На следващия ден всичко беше нормално. Тези смущения се случваха на 2-3 месеца веднъж. Вземах активен въглен и така понякога пресичах дискомфорта – не повръщах, директно отивах да почивам.
  Като спрях с кърменето бавно върнах възможността да консумирам отново кафе, месо и гъби. Главоболието с повръщане зачестиха. Откакто се роди първият ми син, сънят ми рязко се наруши. Детето не спеше добре нощем и аз бях крайно изтощена. Поради това настроението ми силно спадна. Прегледах се при невролог. След кратко приемане на Седакур, ранно лягане и отделяне на вече 3 годишния ми син да спи в друга стая, състоянието ми се подобри бързо.
  Междувременно все още получавах главоболие с повръщане, което отдадох на консумацията на кафе. Често състоянието се получаваше именно след прием на следобедно кафе. Сведох кафето до едно, само сутрин. (не пуша и не пия).
  Когато синът ми стана на 4 години и половина, забременях за втори път. Бременността протече различно – нямах никакви хранителни проблеми, хапвах както обикновено. Все още получавах главоболие като вече повръщането оставаше на заден план. Главоболието се локализира в дясната половина на черепа, много интензивно, с усещане за болка и зад дясното око. Започнах да вземам аспирин, замених го скоро с половин аналгин, който бавно стигна дозата от хапче и половина. След раждането болките зачестиха и станаха на всеки месец. От есента (2017) по 2 пъти в месеца, а сега зимата по 3 пъти. Вторият ми син спи по-добре. Но предимно аз съм с него нощем, мъжът ми много рядко ме замества. Сънят ми се наруши още в 8ми месец, тъй като се появи хемороиди и имах болки нощем.
  Сега съм често неот починала и отдавам главоболието на това, защото при ненаспиване от 2 нощи, на третата винаги ме боли силно главата по описания начин. Винаги започва по един и същ маниер. С чувство за умора в късния следобед, лека болка отдясно. Лягам за почивка, но след 2 часа се будя и усещам силна болка. Понякога повръщам.
  Забелязала съм връзка с месечния ми цикъл. Още със започването му беше нередовен и болезнен. Сега след бременосттите е редовен, не ме боли, но е обилен. Винаги имам силен спад в настроението седмицата преди да ми дойде. След втората бременност имам и чести нощни изпотвания. Будя се буквално прогизнала в областта на гръдния кош. Косата ми доста опада.

  В наследствен аспект – майка ми страдаше от мигрена години наред, но с навлизането в климактериума отшумя. Има отстранена матка и гърда, след миоми. Баба ми по майчина линия имаше операция на щитовидната жлеза след 70 годишна възраст, почина от рак на белия дроб. По бащина линия няма подобни болестни картини.
  Ще добавя само още, че страдам от повърхностни разширени вени на краката.

  Двете деца са раждани с цезарово сечение.

  Ще се радвам на съвет от Ваша страна какви хомеопатични препарати мога да приемам срещу мигрената!

  Благодаря за вниманието!
  Успех!
  Поздрави,
  Диляна

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Диляна,
   вие описвате симпотмите на типична мигрена, която е активирана от хормоналните промени свързани с бременността.Имате нужда от почивка и от човек, който да Ви замества.
   направете тази схема за един месец, и ако сте доволна ще я осъвършенстваме:
   – Цикламен 15 сн – по 5 гран. сутрин
   – Натриум муриатикум 15 сн – по 5 гран. вечер.
   При пристъп – – Шуслерова сол № 7 – 10 таблетки в топла вода – 200 мл.
   – Ипека 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Яница Георгиева казва:

  Здравейте, д-р Марио!

  Дъщеря ми е на почти 10 години, детски невролог я лекува за мигрена със Сибелиум и Ноотропил за 3 месеца. Имаше кратко подобрение, но главоболието се върна, придружено с гадене и обща отпадналост. Има направено ЯМР и Скенер, които са „чисти“. Няма синузит. Може ли да препоръчате хомеопатично лекарство. Детето е чувствително, доста емоционално, но не бих могла да свържа главоболието й с конкретни събития, просто я връхлита. Локализиране е болката в челото. Благодаря Ви!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Яница,
   при главоболие в тази възраст за да е ефективно хомеопатичното лечение се изисква по-подробен преглед и разговор с пациента.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Диляна казва:

  Много Ви благодаря, д-р Марио! 🙂
  Ще приложа това лечение и ще Ви осведомя за резултатите след това.

  Успешен ден!
  Поздрави,
  Диляна

 4. Весела казва:

  Здравейте,д-р Марио.Моите симптоми започват със светещи пред погледа кръгчета,след това започва да се върти този кръг пред лявото око ,по скоро в периферията му ,изтръпват ми ръцете ,устата и се опитвам да кажа нещо ,Но не мога в главата ми идва думата ,а не мога да я изговаря.Усещам прималяване и замайване.След като тези симптоми отшумят започва много силно да ме боли глава.После няколко дни съм отпаднала.С тези страшни симптоми за мен си докарах и паническо разстройство.Вече 6 год. съм така ,като тези с кръговете ми се появяват веднъж годишно,но от януари насам много често.Правих ЯМР и то 2 ти за 2 год. имам само максимален синузит.Преди една седмица невролог ми каза ,че това са признаци на мигрена от някакъв си тип.Изписа ми за болката обезболяващо,гинко прим макс и родиола.Да кажа само ,че особенно когато е снежно,студено винаги ме удря в главата и не толкова болка ,А замайване и стягане в тила.Днес ми се случи като влязох отвън в по тъмно помещение веднага ми стана замаяно,след 2 часа започнаха леки светещи феномени пред погледа ,тъпа болка в главата и сега вече ми е отпаднало.Кръвното ми е добре.Моля да ми помогнете много се страхувам,че може някой инсулт до получа.Има ли за мен някакво хомеопатично,което да ми помогне?Извинявам се за дългия пост и само да вметна,че съм много притеснително и емоционална личност.Благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Весела,
   Явно, че сте много чувствителна, която страда от мигрена и реагира на промяна на светлината.
   Започнете с Игнатия 30 сн – 2 пъти по 5 гран. и Гелсемиум 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Авизе казва:

  Здравейте д-р Янакиев! Майка ми е на 54г и от близо 2 години има постоянен проблем с главата.В началото започна със световъртеж,шум в ушите и постоянна тежест в главата. След като приемаше редица медикаменти от различни лекари с надеждата всичко да премине симптомите отшумяха за около 3 месеца и се започна отново този път със постоянна тежест в очите и главата, отпадналост и замайване при което става бяло като „платно“ и подпухва. Бихте ли ни посъветвали с какво хомеопатично лечение да опитаме да се справим с проблема защото до този момент нищо не помага. Благодаря предварително!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Авизе,
   първо трябва да имате точна диагноза. До тогава Ви перпоръчвам:
   – Арника 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
   – Гелсемиум 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Авизе казва:

  Здравейте отново докторе и искрено благодаря за отговора! Диагнозата е шиина остеохондрозата.

 7. Елена Стоянова казва:

  Здравейте доктор Янакиев!
  Става дума за майка ми, която е на 88 години и от младини има пристъпи на мигрена. Никога не я е лекувала. Просто си лежи няколко дни и чака да ѝ отмине. Отказва да приема лекарства. Само аналгин.Като че ли я убедихме да пробва хомеопатия. Пристъпите започват с гадене и главоболие. Понякога са съпроводени с повръщане. Непоносимост към шумове и светлина. Състоянието се изостря при движение. Днес аптеките, предлагащи хомеопатия не работят. Разполаам с Ignatia amara i Nux vomika. Мога ли да ги използвам?

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Елена, Може да използвате Игнатия 3 пъти по 5 гран.
   Препоръчвам Ви да започне да приема Натриум муриатикум 30 сн – 3 пъти по 5 гран. и сироп д-р Марио Имунобуст – по 10 мл. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Елена Стоянова казва:

    Благодаря Ви, доктор Янакиев!
    Игнатията спаси положението. Утре ще купя Натриум муриатикум и сиропа. Колко време да ги приема?

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Здравейте Елена, Поне два месеца. Сиропът ще е наличен в събота.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Мими казва:

  Здравейте!Бременна съм в 16 г.с. и имам често главоболие.Какво и по колко,дали всеки ден или само при болка ще ми препоръчате да приемам като хомеопатия или шуслерови соли?

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Мими,

   Започнете да приемате Натриум муриатикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. Петя Христова казва:

  Здравейте, доктор Янакиев!
  Съпругът ми е с анкилозиращ спондилит. Какво ще препоръчате като хомеопатия?
  Благодаря, предварително!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Петя,
   Трябва да се започне веднага профилактична програма. Към неговата терапия добавете :
   сироп д-р Марио Имунобуст – по 10 мл. на ден
   – Калкарея флуорика 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   – Хиперикум 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Ивелина Чкимова казва:

  Здравейте д-р Янакиев!
  Аз съм жена на 27 години, без деца и от малка често получавах главоболие. Преди 3 – 4 години обаче то започна да се появява все по често и все по силно, ходих при много невролози, очни лекари, УНГ специалисти, ендокринолози и други, но причина така и не успяха да намерят. Главоболието е ужасно и не се повлиява от нищо, усещам го предимно в тила, челото, очите и слепоочията. При физически усилия като качване на стълби, клякане или навеждане започва една силна пулсираща болка в тила и слепоочията дори и преди това да съм се чувствала добре. Опитвала съм да успокоя пристъпа с 2 аспирина Х 325 мг(рувексин)след 2 часа изпивам 2 аналгина х 500 мг или 40 капки течен и болката не се повлиява изобщо. Почти ежедневно е и се появява предимно след обяд към 14 – 17 часа.
  Хомеопат ми назначи лечение от игнатиа 9CH х 3 гранули, шуслерова сол 5 х 3 таб. сутрин , натриум муриатикум 30 CH х 10 граанули в сряда и шуслерова 7 х 10 таб при пристъп, но за два месеца все още не усещам облекчение. имам следните прудружаваши заболявания – хипотиреодизум на щитовидна, микро аденом на хипофиза за който се смята че не секретира хормони, гастрит, хроничнен ринит, хипогликемия, инсолинова резистрентност и от миналата година депресия с тревожност. Нормално кръвно налягане. От 30 дни около 20 съм със силно главоболие като чувството за тежест е постоянно.

  Много Ви моля, ако можете да ми препоръчате нещо, благодаря Ви!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ивелина,
   Явно имате доста оплаквания, но водещото при Вас е нервното напрежение и стреса. От там се получава спазъм на кръвоносните съдове и главоболието.
   Предлагам Ви следната схема:
   – Гелсемиум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   сироп д-р Марио Имунобуст – по 10 мл. на ден.
   С уважение д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Ивелина Якимова казва:

    Здравейте д-р Янакиев, благодаря Ви много за препоръката. Ще започна възможно най-скоро.

    Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Как да се справим с „ТРУДНИТЕ“ ученици
Facebook

http://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.