Как да тълкуваме лабораторните резултати

Вашият лекар ви е назначил лабораторни изследвания. Дали ви стана ясно какво сочат те? Какви са показателите, които сочат повишена опасност от сърдечен удар, диабет или ниска активност на щитовидната жлеза. Изглеждате и се чувствате добре, но здрави ли сте в действителност? Рутинните медицински изследвания могат да са наистина показателни, но само ако знаете как да интерпретирате получените резултати.

 

1. Кръвно налягане

 

Със сигурност това е най-често срещаното измерване на някакъв телесен показател. Всъщност то сочи силата, която кръвта упражнява върху артериалните стени в резултат на сърдечната дейност.

 

Числовата стойност на кръвното налягане се състои от две числа. Систолното налягане (по-голямото число) е налягането, което кръвта оказва на артериите по време на сърдечния удар. По-ниското число е диастолното налягане, което отговаря на налягането в артериите по време на сърдечната пауза.

 

Оптимални стойности: 120/80 mmHg. Всички стойности на кръвното равни или под (умерено) 120/80 се приемат за норма.

 

Извън нормата: Постоянни (!) стойности на систолното налягане над 140 или диастолното налягане над 90 говорят за артериална хипертония.

 

Когато систолното налягане е трайно покачено в рамките на 120-139 или диастолното – 80-89, тогава имате прехипертония, което означава, че е твърде вероятно да развиете артериална хипертония.

 

2. Холестерол

 

Холестеролът е незаменим градивен елемент на клетъчната мембрана, който също така участва в синтезирането на полови хормони и витамин D. Но твърде високите нива на холестерол в кръвта могат да доведат за развитието на някои заболявания.

 

Тялото произвежда два вида холестерол:

 

• HDL, т.нар. „добър холестерол”, понижава риска за сърдечносъдови заболявания, тъй като предпазва артериите от натрупването на атеросклеротични плаки.

• Лошият или LDL холестерол има тъкмо обратния ефект. Той допринася за формирането на плаки в големите артерии, които забавят кръвния поток и увеличават риска от сърдечносъдово… … заболяване.

 

Освен холестерола съществуват и други фактори, които повлияват неблагоприятно сърдечносъдовото здраве. Такива са триглицеридите.

 

Оптимални стойности:

• Общият холестерол трябва да е под 5 mmol/l.

• HDL холестерол – под 1,29 mmol/l при мъжете и под 1,03 mmol/l при жените.

• LDL холестерол – под 3 mmol/l за двата пола, а при хора с повишен риск (с миокарден инфаркт, исхемична болест, диабет и периферна съдова болест) – под 2,5 mmol/l.

 

Извън нормата: Всички стойности над посочените по-горе повишават риска от сърдечносъдови заболявания.

 

3. C-реактивен протеин (CRP)

 

C-реактивният протеин е белтък, нормално произвеждащ се от черния дроб. Неговите нива се покачват при наличието на възпаление в организма.

 

hs-CRP (highly sensitive C-Reactive Protein) представлява тест, който измерва нивата на протеина в кръвта. Хората с високи нива на C-реактивен протеин са с около 2 пъти по-висок риск за сърдечен удар от останалите.

 

Оптимални стойности: Нива на hs-CRP по-ниски от 1 mg/l показват нисък риск; стойности от 1 до 3 mg/l означават умерен риск.

 

Извън нормата: Нива на hs-CRP над 3.0 показват висок риск.

 

4. Тироид стимулиращ хормон (TSH)

 

TSH се произвежда от хипофизната жлеза и регулира секрецията на щитовидни хормони в кръвта. Хормоните на щитовидната жлеза участват в контрола на голям брой телесни функции, включително процесите на храносмилане, обменните процеси, терморегулация и менструация при жените.

 

Намалената функция на щитовидната жлеза води до забавяне на обменните процеси в организма – състояние, наречено хипотироидизъм. Симптомите включват необяснимо покачване на тегло, понижен апетит, постоянно чувство на студ, нужда от повече сън, запек, загуба н коса, намалено сексуално влечение, депресия и умора.

 

Увеличената функция на щитовидната жлеза ускорява прекомерно обменните процеси в тялото – състояние, наречено хипертироидизъм. Симптомите включват необяснима загуба на тегло, повишен апетит, постоянно чувство… … чувство за топло, проблеми със съня, учестен пулс, диария, изпотявания и нервност.

 

Нивата на TSH са обичайно високи при хора с хипотироидизъм, тъй като по този начин тялото се опитва да компенсира ниските нива на щитовидни хормони. Аналогична е ситуацията при хипертироидизъм: стойностите на TSH в кръвта са ниски, тъй като тялото се опитва да компенсира повишените нива на щитовидни хормони в кръвта.

 

Оптимални стойности: TSH от 0,4 до 4,0 mIU/l

 

Извън нормата:

• Над 4,0 mIU/l показват хипотироидизъм.

• Под 0,4 mIU/l показват хипертироидизъм.

 

5. Кръвна захар

 

Изследванията на кръвна захар ще покажат дали тялото преработва кръвната захар правилно, съответно дали е налице диабет или повишен риск от него. Именно диабетът е една от водещите причини за инвалидизация и смърт в развитите страни.

 

Най-общо казано, когато в тялото навлизат въглехидрати, те се преработват до кръвна захар. При здрави хора хормонът инсулин, който се секретира от задстомашната жлеза, понижава нивата на кръвна захар, която е основен източник на енергия.

 

При някои хора обаче е налице дисбаланс – задстомашната жлеза не произвежда достатъчно инсулин или тялото не е чувствително към него. В резултат на това се покачва концентрацията на глюкоза в кръвта, т.е. развива се състояние на диабет. Продължителните високи нива на кръвна захар могат да увредят кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците, очите и нервите.

 

Най-честото изследване на кръвната захар се провежда рано сутрин на гладно. При стойности на кръвната захар около и над горната граница, се прибягва до по-задълбочени изследвания, какъвто е например оралният глюкозотолерантен тест – отново се изследва кръвната захар сутрин на гладно, след което човек изпива определено количество глюкоза на прах разтворена във вода и втори път се изследва кръвната захар най-често на 60-тата и 120-тата минута след изпиване на разтвора.

 

Друг метод на изследване, който дава информация за кръвната захар на пациента от преди 2-3 месеца,… … , е изследването на гликерания хемоглобин (HbA1C).

 

Оптимални стойности: HbA1C трябва да бъде под 5,7%, кръвната захар на гладно под 6,1 mmol/l, а след втория час от нахранване под 7,8 mmol/l.

 

Извън нормата:

• Стойности на HbA1C от 5,7% до 6,4% показват предиабет, над 6,4% – диабет.

• Кръвна захар на гладно – над 6,1 mmol/l

 

6. Костна плътност

 

Костноминералната плътност е показател за здравината на костите: колкото по-плътни са те, толкова са по-устойчиви.

 

Костната плътност се измерва чрез изследване, наречено двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия. То е напълно безболезнено, продължава 10-20 минути и е безопасно, тъй като лъчевото натоварване е минимално. При анализ на резултатите се използва сравнение със здрав 30-годишен човек и по този начин се определя т.нар. T-score. При резултат 0 костите са еднакво здрави с тези на 30-годишен човек. По-високите числа показват по-висока костна плътност, а по-ниските – по-ниска.

 

Подобно на Т-score, Z-score показва каква е плътността на костите в сравнение със здрав човек на същата възраст.

 

Оптимални стойности: Референтните граници на T-score са в рамките на +1 до -1, докато Z-score е добре да бъде над -2.

 

Извън нормата:

• Т-score от -1 до -2,5 показва ниска костна плътност – състояние, известно като остеопения.

• Т-score по-нисък от -2,5 показва наличие на остеопороза.

 

7. Индекс на телесната маса (ИТМ)

 

Индекс на телесната маса е един от най-точните показатели за количествено и качествено определяне на телесното тегло. То ще ви покаже, дали и с колко сте над или под нормалните килограми за вашата височина.

 

Индексът на телесна маса се изчислява по формулата: теглото, разделено на квадрата на височината.

 

Оптимални стойности: ИТМ от 18,5–24,9.

 

Извън норма:

• Под нормалното тегло – под 18,5.

• Наднормено тегло – 25–29,9.

• Затлъстяване – над 30.

 

8. Обиколка на талията

 

Обиколката на талията е показател, който най-точно определя затлъстяването на вътрешните… … органи.

 

Оптимални стойности: обиколка на талията под 94 см за мъжете и под 80 см за жените.

 

Извън нормата: Всичко над тези стойности.

 

Разбира се, показателите от всеки от изброените тестове, са сравнително прости за интепретация. Но в повечето случаи, за да се достигне до точно определяне на състоянието, следва да се вземат предвид и други важни фактори. Затова винаги е най-добре ако резултатите от тестовете стигнат до вашия личен лекар или специалиста, който е назначил изследването

41 коментара по “Как да тълкуваме лабораторните резултати
 1. Ани Раденкова казва:

  Здравейте д-р Янакиев,

  Синът ми е на 23 години. Спортува, няма оплаквания, освен, че напоследък вечер (преди лягане) ходи често да уринира. Но трябва да уточня, че пие много вода през деня, което сам си налага заради спорта и правилния режим на хранене.
  Прави си профилактични изследвания, които показват TSH 7,23 и триглицериди 2,25.
  Малко сме притеснени, защото няма симптоми за тези неща, а са завишени.
  Благодаря, ако можете да дадете мнение и съвет.
  С уважение,
  Ани Раденкова

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ани,
   Не се притеснявайте.
   Направете повторни изследвания в друга лаборатория – ТСХ и ФТ3 И ФТ4.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. здравейте др. янакиев интересува ме резултат CRP 203 хемоглобин 103 рязка загуба на тегло и не мога да вкуся месо имате ли мнение по въпроса Благодаря.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Екатерина,
   3 цифренното ЦРП показва ,че имате възпалителен или имунен процес.
   Ще трябват по-детайлни изследвания.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. г-жа Бижева казва:

  Моля ви за разчитане на резултати
  TSH 11.61 FT4 11.91
  до живот ли трябва да пия л тироксин 50?
  Благодаря,

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте г-жа Бижева,
   Само резултатите не са достатъчни на лекаря да прецени състоянието Ви.
   Най-вероятно е временно състояние.
   Не е нужно цял живот да приемате този хормон.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Нанси казва:

    Здравейте! Благодаря за времето!

    Моля, за разчитане на резултати на мъж, 36 годишен. Оплаква се от болки в мускулите и ставите, лесна уморяемост, чувство на задух и стягане в гърдите, непостоянна болка посредата на гърдите, болка/стягане/ изтръпване на една мускулна ивица на плешката на гърба в ляво (правена е снимка на белите дробове – няма проблем; кръвното е нормално, измервано е в продължение на седмица сутрин и вечер), лесно кървене на венците, косопад, диагностициран с гастрит:

    Биохимия

    Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

    Уреа 5.50 mmol/l 1.70 – 8.30
    Креатинин 97.00 мmol/l мъже 59-120, жени 45-115

    Хематология

    Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

    Пълна кръвна картина – 22 пок. Профил * *

    WBC (левкоцити) 4.82 10^9/L 3.5 – 10.5
    RBC ( еритроцити ) 5.34 10^12/l 4.0 – 5.9
    HB (хемоглобин) 147 g/L М 135 – 180, Ж 118-160
    HCT ( хематокрит) 0.440 l/l М 0.40 – 0.53 Ж 0.36-0.46
    MCV 83 fl 80 – 99
    MCH 27.5 pg 26.5 – 31.5
    MCHC 332 g/l 295 – 365
    RDW 15.2 % 11.5 -18
    PLT (тромбоцити) 177.0 10^9/L 130 – 380
    [u]MPV 5.4 mm^3 11-17[/u]
    PCT 0.0010 l/l < 0.01
    [u]PDW 18.8 % 20 – 68
    GRA% 43.1 % 50-75
    MON% 2.0 % 3-7
    LYM% 49.0 % 25-40
    GRA 2.08 10 ^9/L 2.5-7.5
    MON 0.10 10^9/L 0.15-0.7[/u]
    LYM 2.36 10^9/L 1.3-4.0
    EO 0.22 x10^9/L 0.0 – 0.5
    EO% 4.5 % 0.0 – 6.0
    BAS 0.07 x10^9/L 0.0 – 0.13
    BAS% 1.40 % 0.0 – 2.0

    Урини

    Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
    Седимент – ориент.изсл. 2-3левкоцита
    Урина – общо химично изследване Профил * *

    pH 6.00
    Отн.тегло 1,025 1.015 – 1.025
    Белтък отрицателен отр.
    Захар отр. мг/дл отр.
    Кръв отр. отр.
    Билирубин отрицателен отр.
    Уробилиноген Неувеличен неув.
    Кетони отр. отр.
    Левкоцити 0 левк./мкл отр.
    Нитрити отр. отр.

    Сърдечно благодаря!

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Здравейте Нанси,
     Изследванията са добри.
     тези оплаквания по-скоро говорят за невротични причини.

     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Стеляна казва:

  Здравейте Др. Янакиев,
  бих искала да попитам дали показател на реактивен протеин CRP = 33,42mg/l
  трябва да ме притеснява. Изследването ми е направено след 4 дневно поддържане на температура, без други симптоми.
  Предварително Ви благодаря.

  Стеляна , 46г

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Стеляна,
   Важното е Вашето общо състояние.
   Повишеното ниво на Ц реактивния протеин е логично на фона на тази температура.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Елена Павлова казва:

  Здравейте,д-р Янакиев!Моля за разчитане на следните показатели от изследване на щитовидната жлеза.В момента пия кордерон.
  TSH 3.042
  H-резултат над нормата
  L-резултатът е под нормата
  Предварително благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Елена,
   Нормални са стойностите.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Ралица Иванова казва:

  Здравейте д-р Янакиев! Имам следните резултати TSH 0,797 FT4 1.05 . Гинеколог ме насочи към ендокринолог, защото TSH е в долната граница.Ендокринолога не откри нищо обезпокоително. Изследванията правих по повод на акне.Нямам отклонения в полови хормони. Имам оплаквания : неспокоен сън , лека отпадналост, лека депресия ( тревожност) , които аз отдавам на стрес.В момента пия капсули Ашваганда и Брахми.Ще съм бладодарна, ако ми споделите вашето мнение за резултатите от изследването ми.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ралица,
   Резултатите са добри.
   Предлагам Ви Игнатия 30 сн – 2 пъти по 5 гран. за 20 дни. към Вашата терапия.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. г-жа Бижева казва:

  Здравейте,
  колко дни трябва да преустановя приема на л тироксин 50, за да може при изследванията ми да се види как работи ЩЖ без тях?/да се изчисти организма/Благодаря,
  Поздарви,

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте г-жа Бижева,
   Поне 3 дни.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Нели казва:

  Здравейте! Тъй като имам тръпнене на устата, парене и тръпнене на ръцете и краката, понякога придружено с болки, направих изследване на гликиран хемоглобин. Стойността е 6,11%(NGSP) при референтни стойности 4.0 – 6.0; 6.0 – 6.5 повишен риск за диабет. Бихте ли дали мнение за резултата и какво да предприема. Благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Нели,
   За да се подобри метаболизма Ви започнете да приемате Шуслерова сол 7 по 5 таблети на ден.
   и ликоподиум 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. Jaleks казва:

  Здравейте може ли повече информация за тези резултати?

  Глюкоза/Glucose – 0 мин. 4.90 mmol/l 3,3 – 6,0
  Глюкоза/Glucose – 60 мин. 6.90 mmol/l
  Глюкоза/Glucose – 120 мин. 4.80 mmol/l 0-7,8
  ХОРМОНИ/HORMONES
  Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности Метод
  TSH 10.584 ulU/ml 0,3-4,5
  anti-TPO /MAT/ 247.389 AU/ml 0- 30.0
  fT4 * ng/dl 7,9-17,20
  TSH * ulU/ml 0,3-4,5
  anti-Tg/TAT 1575 <40
  Приемам L-тироксин 75
  Благодаря

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Jaleks,
   Тези резултати говорят за хипофункция на щитовидна жлеза.
   Трябва да се компенсира по – добре.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Вяра казва:

  Здравейте доктор Янакиев!Преди 1г. и 2 мес. родих и по време на бременността ми се установи, че имам Хашимото. През цялото време от бременността, хормона TSH беше в норма. Преди около месец си изследвах хормона и стойността му беше 1,44. Трябва ли да се притеснявам и трябва ли да взимам някакви медикаменти?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Подгответе децата за лято 2017
Facebook

http://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.