Как да тълкуваме лабораторните резултати

Вашият лекар ви е назначил лабораторни изследвания. Дали ви стана ясно какво сочат те? Какви са показателите, които сочат повишена опасност от сърдечен удар, диабет или ниска активност на щитовидната жлеза. Изглеждате и се чувствате добре, но здрави ли сте в действителност? Рутинните медицински изследвания могат да са наистина показателни, но само ако знаете как да интерпретирате получените резултати.

 

1. Кръвно налягане

 

Със сигурност това е най-често срещаното измерване на някакъв телесен показател. Всъщност то сочи силата, която кръвта упражнява върху артериалните стени в резултат на сърдечната дейност.

 

Числовата стойност на кръвното налягане се състои от две числа. Систолното налягане (по-голямото число) е налягането, което кръвта оказва на артериите по време на сърдечния удар. По-ниското число е диастолното налягане, което отговаря на налягането в артериите по време на сърдечната пауза.

 

Оптимални стойности: 120/80 mmHg. Всички стойности на кръвното равни или под (умерено) 120/80 се приемат за норма.

 

Извън нормата: Постоянни (!) стойности на систолното налягане над 140 или диастолното налягане над 90 говорят за артериална хипертония.

 

Когато систолното налягане е трайно покачено в рамките на 120-139 или диастолното – 80-89, тогава имате прехипертония, което означава, че е твърде вероятно да развиете артериална хипертония.

 

2. Холестерол

 

Холестеролът е незаменим градивен елемент на клетъчната мембрана, който също така участва в синтезирането на полови хормони и витамин D. Но твърде високите нива на холестерол в кръвта могат да доведат за развитието на някои заболявания.

 

Тялото произвежда два вида холестерол:

 

• HDL, т.нар. „добър холестерол”, понижава риска за сърдечносъдови заболявания, тъй като предпазва артериите от натрупването на атеросклеротични плаки.

• Лошият или LDL холестерол има тъкмо обратния ефект. Той допринася за формирането на плаки в големите артерии, които забавят кръвния поток и увеличават риска от сърдечносъдово… … заболяване.

 

Освен холестерола съществуват и други фактори, които повлияват неблагоприятно сърдечносъдовото здраве. Такива са триглицеридите.

 

Оптимални стойности:

• Общият холестерол трябва да е под 5 mmol/l.

• HDL холестерол – под 1,29 mmol/l при мъжете и под 1,03 mmol/l при жените.

• LDL холестерол – под 3 mmol/l за двата пола, а при хора с повишен риск (с миокарден инфаркт, исхемична болест, диабет и периферна съдова болест) – под 2,5 mmol/l.

 

Извън нормата: Всички стойности над посочените по-горе повишават риска от сърдечносъдови заболявания.

 

3. C-реактивен протеин (CRP)

 

C-реактивният протеин е белтък, нормално произвеждащ се от черния дроб. Неговите нива се покачват при наличието на възпаление в организма.

 

hs-CRP (highly sensitive C-Reactive Protein) представлява тест, който измерва нивата на протеина в кръвта. Хората с високи нива на C-реактивен протеин са с около 2 пъти по-висок риск за сърдечен удар от останалите.

 

Оптимални стойности: Нива на hs-CRP по-ниски от 1 mg/l показват нисък риск; стойности от 1 до 3 mg/l означават умерен риск.

 

Извън нормата: Нива на hs-CRP над 3.0 показват висок риск.

 

4. Тироид стимулиращ хормон (TSH)

 

TSH се произвежда от хипофизната жлеза и регулира секрецията на щитовидни хормони в кръвта. Хормоните на щитовидната жлеза участват в контрола на голям брой телесни функции, включително процесите на храносмилане, обменните процеси, терморегулация и менструация при жените.

 

Намалената функция на щитовидната жлеза води до забавяне на обменните процеси в организма – състояние, наречено хипотироидизъм. Симптомите включват необяснимо покачване на тегло, понижен апетит, постоянно чувство на студ, нужда от повече сън, запек, загуба н коса, намалено сексуално влечение, депресия и умора.

 

Увеличената функция на щитовидната жлеза ускорява прекомерно обменните процеси в тялото – състояние, наречено хипертироидизъм. Симптомите включват необяснима загуба на тегло, повишен апетит, постоянно чувство… … чувство за топло, проблеми със съня, учестен пулс, диария, изпотявания и нервност.

 

Нивата на TSH са обичайно високи при хора с хипотироидизъм, тъй като по този начин тялото се опитва да компенсира ниските нива на щитовидни хормони. Аналогична е ситуацията при хипертироидизъм: стойностите на TSH в кръвта са ниски, тъй като тялото се опитва да компенсира повишените нива на щитовидни хормони в кръвта.

 

Оптимални стойности: TSH от 0,4 до 4,0 mIU/l

 

Извън нормата:

• Над 4,0 mIU/l показват хипотироидизъм.

• Под 0,4 mIU/l показват хипертироидизъм.

 

5. Кръвна захар

 

Изследванията на кръвна захар ще покажат дали тялото преработва кръвната захар правилно, съответно дали е налице диабет или повишен риск от него. Именно диабетът е една от водещите причини за инвалидизация и смърт в развитите страни.

 

Най-общо казано, когато в тялото навлизат въглехидрати, те се преработват до кръвна захар. При здрави хора хормонът инсулин, който се секретира от задстомашната жлеза, понижава нивата на кръвна захар, която е основен източник на енергия.

 

При някои хора обаче е налице дисбаланс – задстомашната жлеза не произвежда достатъчно инсулин или тялото не е чувствително към него. В резултат на това се покачва концентрацията на глюкоза в кръвта, т.е. развива се състояние на диабет. Продължителните високи нива на кръвна захар могат да увредят кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците, очите и нервите.

 

Най-честото изследване на кръвната захар се провежда рано сутрин на гладно. При стойности на кръвната захар около и над горната граница, се прибягва до по-задълбочени изследвания, какъвто е например оралният глюкозотолерантен тест – отново се изследва кръвната захар сутрин на гладно, след което човек изпива определено количество глюкоза на прах разтворена във вода и втори път се изследва кръвната захар най-често на 60-тата и 120-тата минута след изпиване на разтвора.

 

Друг метод на изследване, който дава информация за кръвната захар на пациента от преди 2-3 месеца,… … , е изследването на гликерания хемоглобин (HbA1C).

 

Оптимални стойности: HbA1C трябва да бъде под 5,7%, кръвната захар на гладно под 6,1 mmol/l, а след втория час от нахранване под 7,8 mmol/l.

 

Извън нормата:

• Стойности на HbA1C от 5,7% до 6,4% показват предиабет, над 6,4% – диабет.

• Кръвна захар на гладно – над 6,1 mmol/l

 

Вземете  новия мощен  природен  продукт,  който  стимулира  имунните  реакции…

 

6. Костна плътност

 

Костноминералната плътност е показател за здравината на костите: колкото по-плътни са те, толкова са по-устойчиви.

 

Костната плътност се измерва чрез изследване, наречено двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия. То е напълно безболезнено, продължава 10-20 минути и е безопасно, тъй като лъчевото натоварване е минимално. При анализ на резултатите се използва сравнение със здрав 30-годишен човек и по този начин се определя т.нар. T-score. При резултат 0 костите са еднакво здрави с тези на 30-годишен човек. По-високите числа показват по-висока костна плътност, а по-ниските – по-ниска.

 

Подобно на Т-score, Z-score показва каква е плътността на костите в сравнение със здрав човек на същата възраст.

 

Оптимални стойности: Референтните граници на T-score са в рамките на +1 до -1, докато Z-score е добре да бъде над -2.

 

Извън нормата:

• Т-score от -1 до -2,5 показва ниска костна плътност – състояние, известно като остеопения.

• Т-score по-нисък от -2,5 показва наличие на остеопороза.

 

7. Индекс на телесната маса (ИТМ)

 

Индекс на телесната маса е един от най-точните показатели за количествено и качествено определяне на телесното тегло. То ще ви покаже, дали и с колко сте над или под нормалните килограми за вашата височина.

 

Индексът на телесна маса се изчислява по формулата: теглото, разделено на квадрата на височината.

 

Оптимални стойности: ИТМ от 18,5–24,9.

 

Извън норма:

• Под нормалното тегло – под 18,5.

• Наднормено тегло – 25–29,9.

• Затлъстяване – над 30.

 

8. Обиколка на талията

 

Обиколката на талията е показател, който най-точно определя затлъстяването на вътрешните… … органи.

 

Оптимални стойности: обиколка на талията под 94 см за мъжете и под 80 см за жените.

 

Извън нормата: Всичко над тези стойности.

 

Вземете  новия мощен  природен  продукт,  който  стимулира  имунните  реакции…

 

Разбира се, показателите от всеки от изброените тестове, са сравнително прости за интепретация. Но в повечето случаи, за да се достигне до точно определяне на състоянието, следва да се вземат предвид и други важни фактори. Затова винаги е най-добре ако резултатите от тестовете стигнат до вашия личен лекар или специалиста, който е назначил изследването

62 коментара по “Как да тълкуваме лабораторните резултати
 1. cholakova_a казва:

  Здравейте ! От пет години съм с диагноза-поликистозни яйчници. Опитала съм почти всичко – билки,хранителни добавки,спорт,диети ,шуслерови соли и още и още Sad Знам наизуст всички АГ специалисти ,но цикъл все още нямам .
  С мъжът ми искаме да имаме бебе и това е причината да се обърна към вас.
  Сега посещавам един ендокринолог ,но имам затруднения в разчитането на стойностите от изследванията .
  От шест месеца не приемам никакви хормонални препарати,освен иногинол ,който ми е изписан от него.
  Моля ви за мнение .Поздрави !
  Хемоглобин 131
  Еритроцити 4.13 rbc
  Хематок hct 0.395
  Левкпцити wbc 6
  Mcv 95.7
  Mch 31.7
  Mchc 331
  Тромбоцити plt 259
  Глюкоза 4.7
  Холестерол 5.7
  Hdl холестерол 2.18
  Триглицериди 0.6
  Общ белтък 67
  Албумин 41.7
  Урея 2.8
  Креатин 83
  Пикочна кисилина 185
  Aсат 31
  Алат 16
  Натрий 133
  Калий 4.8
  Хлор 99
  Ldl 4.43
  De h epy andro steron 191.3
  Tsh 1.903
  Lh 2.65
  Fsh 5.85
  Естрадиол 50
  Тестостерон 0.51
  Имуно реактивен инсулин 2.3
  Нома индекс 0.48
  Алфа он прогестерон 2.8(фолик. 0.2-1.3)
  Луте – 1 – 4.5
  Менопауза 0.2-0
  Shbg 108

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте,
   За съжаление не съм най-големия специалист в областта на гинекологията.
   Като цяло изследванията са добри.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Веселина казва:

  Здварейте, имам високи стойности на инсулина / 86/в 120-та минута, другите показатели са добри както и на нулева минута. Това може ли да е проблем и да доведе до диабет тип 2? Може ли и да пречи за задържане на ембриони при инвитро процедура?
  Благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Веселина,
   Да, това може да Ви създаде проблеми. Консултирайте се с ендокринолог.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Мария Георгиева казва:

  Здравейте д-р Марио,

  Как ви се струват изследванията ми ? Имам повишени еозофилни лефкоцити и лимфоцити, както и добър холестерол. Но пък неотрофилните лефкоцити са нисни. В урината имам белтъци и кетони + масово епителни клетки

  Хормоналните изследвания на щитовидната жлеза?

  Хематология
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  СУЕ 18 mm/h < 25
  ПКК 22 показателя
  Левкоцити 6.9 G/L 3,5 – 10,5
  Неутрофилни левкоцити-% L 38.18 % 44 – 76
  Неутрофилни левкоцити-бр. 2.64 G/L 2,0-7,8
  Еозинофилни левкоцити-% H 6.42 % 0,00-6.00%
  Еoзинофилни левкоцити-бр. 0.44 G/L 0.00-0,700
  Лимфоцити-% H 45.56 % 20 – 40
  Лимфоцити -бр. 3.15 G/L 0,6-4,1
  Моноцити-% 8.29 % 3-13 %
  Mоноцити-бр. 0.57 G/L 0,2-1,5
  Базофилни левкоцити-% 1.55 % 0,00-2,00
  Базофилни левкоцити-бр 0.11 G/L 0.00-0.2
  Еритроцити 4.56 T/L 3,70 – 5,40
  Хемоглобин 139 g/L 115 – 160
  Хематокрит 0.41 L/L 0,35 – 0,44
  Ср. обем на еритроцитите 90.6 fl 82 – 98
  Ср. Hgb. конц. в ер. 30.4 pg 26.5-32.0
  Ср. Hgb. съдърж. в еритр. 335.6 g/L 295-360
  Девиация на ер. разпред. 12.32 % 11.5-14.5
  Тромбоцити 242 G/L 130 – 440
  Ср. обем на тромбоцитите 8.2 fL 6,5 – 11,5
  Девиация на тромбоцитно разпределение 19.4 % 15.5-30.5
  Тромбокрит 0.1977 L/L 0.0020-0.45
  Биохимия
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  Глюкоза 4.44 mmol/l 3.3-6.0
  Креатинин,урея,пикочна киселина
  Креатинин 64.8 umol/l 50-133; деца(children): до 14г. 30.93 – 69.99
  Пикочна киселина 220.6 umol/l 140 – 320
  Урея 5 mmol/l 1.7-8.3
  Общ холестерол 4.44 mmol/l < 6.5, препоръчани стойности <4.5
  Общ и директен билирубин*
  Общ билирубин 10.5 umol/l < 21.0
  Директен билирубин 4.5 umol/l < 8.0
  Общ белтък и албумин*
  Общ белтък 73 g/l 63-84
  Албумин 44 g/l 35-55
  Триглицериди 0.33 mmol/l < 2,2; препоръчани стойности 1.2
  LDL-холестерол 2.01 mmol/l < 3.60; препоръчани стойности <3.0
  ALP 46 U/l 30 – 150
  АСАТ(ГОТ),АЛАТ(ГПТ),ГГТ*
  АСАТ(ГОТ) 22 U/l < 44
  АЛАТ(ГПТ) 25 U/l < 44
  ГГТ 7 U/l М. 5-50.0 Ж.(F.) 5-38.0
  Калий 4.4 mmol/l 3.5-5.6
  Натрий 139 mmol/l 135-152
  Калций 2.26 mmol/l 2.12-2.62
  Неорганичен фосфор 1.33 mmol/l 0.96-1.46, деца(children) 0,95-1,95
  Желязо 16.6 umol/l М 10.0-28.0 Ж .(F.)6.0-26.0
  Хормони
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  MAT <10.0 IU/ml < 35
  TAT <20.0 IU/ml < 40
  fT4 1.5 ng/dl 0,89 – 1,76
  TSH 1.342 uIU/ml 0,55 – 4,78

  Урина
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  Урина ОХИ 10 параметъра
  pH урина 8 4.5-8.0
  Белтък урина (+)positive (-) negative
  Глюкоза (-)negative (-)negative
  Кетони (+)positive (-)negative
  Билирубин (-)negative (-)negative
  Кръв (-)negative (-)negative
  Левкоцити (-)negative (-)negative
  Нитрити (-)negative (-)negative
  Уробилиноген N normal
  Oтн.тегло 1.010 1.000-1.040
  Урина – седимент
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  Урина седимент
  Бактерии 0 none
  Еритроцити 0 до 1 на поле
  Левкоцити 2-3 до 4 на поле
  Епителни клетки МАСОВО до 15 на поле
  Други 0
  Имунология
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  С-реактивен протеин 0.74 mg/l до 5 mg/l

  Благодаря предварително!

  Поздрави,
  Мария

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Мария,
   В общи линии изследванията Ви са добри. Изкарали сте вирусна инфекция и затова Ви са намалени неутрофилите.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Христина казва:

  Здравейте, бременна съм в 34 та седмица и искам да попитам притеснително ли е следното изследване на урина, в момента не мога да се свържа с гинеколога, който следи бременността и ако мислите: Резултат референтни стойности
  Oтн.тегло/Specific gravity 1.025 1.000 – 1.030
  pH 6.0 4.5-8.5
  Белтък урина/Protein Neg /-/ отр
  Глюкоза/Glucose Neg /-/ отр
  Кетони/Ketones Neg /-/ отр
  Билирубин/Billirubin Neg /-/ отр
  Уробилиноген/Urobillinogen Normal неувеличен
  Кръв/Blood Neg /-/ отр
  Нитрити/Nytrites Neg /-/ отр
  Левкоцити/Leucocytes 2+ /-/ отр
  Седимент доста левк.. 2-3 еритр.. малко бакт.. пл.еп.кл.
  Благодаря предварително!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Христина,
   Няма нещо обезпокоително.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Елена казва:

  Здравейте докторе.
  Имам хипертироидизъм. Открит преди 40 дена с нива FT3 7.58 FT4 24.89 Tsh 0.04
  Anti tg 1035 Anti Tro 52.76.
  Лекуваха се с Метизол 3 х 1 таблетка.
  След 35 дни си направих пак изследвания и
  хормоните са в норма но Tsh e 0.03
  Abti tg 1410 Anti Tro 67.02
  Как може хормоните да са се повлияли а другите не мръднали, дори са и по високи.
  Моля ви кажете мнение, че вече много се притеснявам. Не усещам подобрение, имам силен пулс, треперене усещам.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Елена,
   Възможно е да са се стабилизирали хормоните а вие да продължите оплакванията. Към Вашата терапия добавете и Игнатия 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Галя казва:

  Здравейте, доктор Янакиев,бихте ли коментирали тези мои резултати:
  Глюкоза ( Glucose ) 5.92 mmol/l 3.30 – 6.10
  Холестерол – общ ( Total Cholesterol ) 6.16 mmol/l Препоръчителна стойност до 5.0
  Холестерол – LDL-Cholesterol 3.74 mmol/l Препоръчителна стойност до 3.0
  Триглицериди (Triglyceride ) 2.52 mmol/l Препоръчителна стойност до 1.70
  Желязо (Fe) 16.57 µmol/l 6.60 – 26.00
  FT 4 ( свободен Т4 ) 16.34 pmol/l 12.00 – 22.00
  TSH ( Тиреотропен Хормон ) <0.005 mIU/l 0.300 – 4.200

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Галя,
   Имате начало на метаболитен синдром – раздвижване на холестерола и глюкозата.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. петя казва:

  д-р Янакиев, може ли метаболитния синдром да се повлияе от лечение с хомеопатия и какво ще ми препоръчате да пия.Благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Петя,
   Да, ако е в леки отклонения може да се повлияе.
   Препоръчвам двете лекарства – Ликоподиум 15 сн и Фосфорус 15 сн.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • петя казва:

    Когато се налага да се пият повече от два вида, защото аз пия и Игнатия 30 сн и Гелсемиум 30 сн 2 пъти по 5 гранули сега и тези двете, може ли да се приемат всички наведнъж или през определено време.

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Здравейте Петя,
     За да бъдем прецизни със схемата се нуждаем от преглед.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Соня Ганева казва:

  Здравейте, доктор Янакиев. Днес пуснах пълна кръвна картина на сина ми – 8 годишно дете и резултатите ме притесниха, заюото някои са доста извън или под нормата. Бихте ли ме посъветвали към какъв специалист да се обърна и тези резултати за какво говорят? Благодаря!
  Левкоцити/WBC 8.3 G/L 4,5 – 13,5
  Неутрофили/NEU% 37.9 % 35 – 65
  Лимфоцити/LYM% 49.6 % 23 – 53
  Моноцити/MON% 7 % 3 – 11
  Еозинофили/EOS% H 5.2 % 1 – 4
  Базофили/BAS% H 0.3 % 0 – 0,1
  Неутрофили/NEU# H 3.1 G/L 0 – 0,1
  Лимфоцити/LYM# L 4.1 G/L 23 – 53
  Моноцити/MON# H 0.6 G/L 0 – 0,1
  Еозинофили/EOS# H 0.4 G/L 0 – 0,1
  Базофили/BAS# 0 G/L 0 – 0,1
  Хемоглобин/HGB 123 g/L 119 – 147
  Хематокрит/HCT 0.36 L/L 0,32 – 0,41
  Еритроцити/RBC 4.2 T/L 3,9 – 5,1
  Среден обем на еритроцити/MCV 84.9 fl 77 – 89
  Средно хемоглобиново съдържание/MCH 28.9 pg 25 – 31
  Средна хемоглобинова концентрация/MCHC 341 g/L 320 – 360
  Тромбоцити/PLT 338 G/L 247 – 436
  СУЕ/ESR 10 mm/h 1 – 18

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Соня,
   Не са притеснителни резултатите. Просто скоро е прекарало детето някаква инфекция.
   Може по-подробно да се запознаете с изследванията на детето и резултатите -в книгата “ Кодът на детския имунитет“
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. г-жа Бижева казва:

  Здравейте д-р Янакиев,

  преди два месеца Алкална фосфатаза 80, а днес 72./доста под мин.стойности/Обезпокоително ли е това и какво трябва да се приема, за да се повишат стойностите?
  Благодаря Ви

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте г-жа Бижева,
   Не е притеснително, просто трябва да оптимизираме приема на Калций и фосфор. Предлагам ви да приемате Калкарея фосфорика 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и очаквайте сироп за големи – д-р Марио Имунобуст скоро.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Защо децата ни боледуват често и продължително?
Facebook

http://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.