ДЕТЕТО МИ ИМА ТЕМПЕРАТУРА – О, УЖАС !

624-400-temperatura

 

Няма друг симптом, който толкова да тревожи майката. Правят се всякакви „героични” действия, които целят нейното нормализиране до заветните 37.

Температурата е един от многото симптоми, който говори, че детето има инфекция. В определени стойности тя има благоприятен ефект за справяне с микроорганизмите. Вдигане на висока температура – над 38,8 говори за добра реактивност /отговор/ на детския организъм. Разбира се при такива стойности трябва да се приемат температуронормализиращи медикаменти.

Нормалната телесна температура е 37 градуса. Стойности които са между 37 и 37,5 се наричат субфебрилни. / фебрилни означава температурни/. В повечето случаи те не са опасни. Малкият детски организъм има неукрепнал терморегулационен център и е възможно нормално да има такива стойности. Изключение прави ако са съчетани с други симптоми и са продължително време.

Най – добрите термометри са електронните и обикновените живачни. Не се оказаха удачни бибероните – термометри и ушните. При малкото бебе най – лесно се измерва телесната температура в дупето. Вкарва се живачното резервоарче в ануса и се държи 2 минути. От показаната стойност се приспада 0,5 гр. /ако измерената температура показва 37,8 , то действителната на детето е 37,3гр./ Когато порасне кърмачето , то тя може да се измерва под мишницата за 5 минути и не се приспада нищо.

АКО ТЕМПЕРАТУРАТА Е ЕДИНСТВЕН СИМПТОМ ОТ САМОТО НАЧАЛО НА БОЛЕСТТА И ДЕТЕТО Е В ДОБРО ОБЩО СЪСТОЯНИЕ – НЕ Е СТРАШНО. РАЗБИРА СЕ СЪСТОЯНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛЕДИ И ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВА ПОВЕЧЕ ОТ 3 ДНИ.

АКО ДЕТЕТО КАШЛЯ И/ИЛИ ИМА ХРЕМА И В ХОДА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО ВДИГНЕ ТЕМПЕРАТУРА, ТО ТРЯБВА ДА СМЕ ВНИМАТЕЛНИ. В СЛУЧАЯ ТЕМПЕРАТУРАТА МАРКИРА УСЛОЖНЕНИЕ И ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВА АДЕКВАТНО.

ДЪЛГОТРАЙНАТА СУБФЕБРИЛНА ТЕМПЕРАТУРА, СЪЧЕТАНА С ДРУГИ СИМПТОМИ КАТО НЕВИРЕЕНЕ, ПОВРЪЩАНЕ И ДР. ИЗИСКВА ПЪЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЕ И СЪОТВЕТНОТО ЛЕЧЕНИЕ.

КОГАТО ДЕТЕТО ЗАПОЧНЕ ДА ВДИГА ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА, ТО Я ЦЕНТРАЛИЗИРА – КРАЙНИЦИТЕ СА ЛЕДЕНИ А ТЯЛОТО „ГОРИ”. МНОГО ЧЕСТО ЗАПОЧВА ДА ТРЕПЕРИ И ДА СЕ ИЗПОТЯВА – ТОВА Е ТРЕСКАВ СИНДРОМ. ДА НЕ СЕ БЪРКА С ТЕМПЕРАТУРЕН ГЪРЧ. ПРИ НЕГО ИМАМЕ ВРЕМЕННА ЗАГУБА НА СЪЗНАНИЕ, ПОГЛЕДА СЕ ВТРЕНЧВА В ЕДНА ТОЧКА. МОЖЕ ДА ИМАМЕ ИЗПЪВАНЕ ИЛИ ПОТРЕПВАНИЯ НА КРАЙНИЦИТЕ И ИЗПУСКАНЕ ПО МАЛКА И ГОЛЯМА НУЖДА. Това състояние е много драматично и първата работа на родителя е да се мъчи „да му извади езика”. Правилното действие е да бъде поставено настрани и по някакъв начин да му свалим температурата. Ако е продължителен гърча, трябва да се извика спешна помощ и да му се направят съответните медикаменти.

 

Прочетете  още  за  температурата  и  нейната  характеристика   при  различни  болести  при  детето…

 

КАКЪВ ДА БЪДЕ НАШЯТ ПОДХОД ПРИ ТЕМПЕРАТУРА? При по – малка температура се правят компреси от вода и оцет в равни количества. Поставят се по коремчето, гръбчето, челото – възможно най – голяма площ да обхване. Грешно е да се слагат само по китките и ходилата. При по – висока температура детето се намазва с вода и медицински спирт 90 градуса смесени в равни количества. Тук също важи принципа да се обхване по – голяма площ.

Има няколко групи медикаменти, които можем да използваме. Първата е тази на ПАРАЦЕТАМОЛА. Към нея принадлежат препаратите : Парацетамол, Панадол, Дафалган, Ефералган, Калпол и др. Към другата група спада Нурофена. Трети препарат, който се използува е Хексалгина /съдържа аналгин/.

И ТАКА, КОГАТО ДЕТЕТО ВДИГА ТЕМПЕРАТУРА И ТЯ Е НАД 37,8 ЗАПОЧВАМЕ ДА РЕДУВАМЕ ПРЕЗ ТРИ ЧАСА ПАНАДОЛ /калпол, ефералган, дафалган и др./ С НУРОФЕН В СЪОТВЕТНИТЕ ДОЗИ. АКО ВЪПРЕКИ ПРИЕМА ДЕТЕТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОКАЧВА ТЕМПЕРАТУРАТА И СТАНЕ НАД 39 ГРАДУСА, ТОГАВА ВКЛЮЧВАМЕ ХЕКСАЛГИН НА КАПКИ В СЪОТВЕТНАТА ДОЗА. ЕДИНСТВЕНОТО УСЛОВИЕ Е ДА Е МИНАЛ ПОНЕ ЕДИН ЧАС ОТ ДАВАНЕТО НА НЯКОЙ ОТ ПРЕДИШНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ.

ТРЯБВА ДА РАЗВЕНЧАЕМ МИТА, ЧЕ АНТИБИОТИЦИТЕ СВАЛЯТ ТЕМПЕРАТУРАТА. ТЯХНОТО ДЕЙСТВИЕ Е ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕТСКИЯ ОРГАНИЗЪМ ОТ БАКТЕРИАЛНИ УСЛОЖНЕНИЯ.

АНТИБИОТИЦИТЕ НА СА ТЕМПЕРАТУРОПОНИЖАВАЩИ МЕДИКАМЕНТИ.

Къде може да ни помогне хомеопатията? Ако детето е правило температурен гърч, то винаги при последващи покачвания на температура трябва да използваме препарата Беладона 15сн – три пъти дневно по 5 гранули. Тя се дава и при много висока температура, когато детето е зачервено и изпотено. При много висока температура – над 39 градуса, която се е появила след излагане на студ ,много удачен препарат е Аконит 9сн. Ако детето има умерена температура и лекарят ни е казал, че диагнозата е херпангина, то много удачен медикамент е Рус токсикодендрон 9сн. Дава се три пъти по 5 гран.

 

СМЯТАМ, ЧЕ СЕ УБЕДИХТЕ, ЧЕ НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШНО ДЕТЕТО ВИ ДА ВДИГНЕ ТЕМПЕРАТУРА.

 

ПРОСТО ТРЯБВА ХЛАДНОКРЪВНО ДА ДЕЙСТВАТЕ.

 

УСПЕХ!

Д-р Марио ИмуноКидс – мощен природен  продукт  за  имунитета  на  детето…

Д-р Марио ИмуноБуст – за  имунитета,  за  възстановяване  след  агресивни  терапии  и  спорт,  за  по-добра  кондиция …

126 коментара по “ДЕТЕТО МИ ИМА ТЕМПЕРАТУРА – О, УЖАС !
 1. Евианна казва:

  Здравейте. Какво бихте препоръчали за зачервено гърло при бебе на 4 месеца. Има лека хрема, съответно лека кашлица. Педиатър ът каза, че гърдите са чисти, но гърлото е леко зачервено. Има температура между 37,1-37,4. Предписаха осцилококцинум, Вит Ц, физиологичен разтвор…но забравих да питам за капки и нещо за гърлото, подходящо за тази възраст.благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Евианна,
   за гърло няма лекарство за бебе. Продължете терапията на Вашия лекар. Ползвайте капки за нос Грип стоп.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Мариела казва:

  Здравейте детето ми е правило два фебрилни гърча при висока температура. Преди 15 дни беше с ларингит и съответновдигаше температура.лекувахме го в болница но 12 след това отново започна да ми вдига температура 37.5 и при преглед при педиатър ни изписаха отново антибиотик и ефералган свещички превантивно три дни за да не покачва температура. Моля кажете ми и вашето мнение не е ли опасно да тъпча детето три дни с свещички ефералган

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Мариела,
   Точно за това съм описал в книгата „Кодът на детския имунитет“ как се профилактира фебрилен гърч.
   Средство на избор е беладона 15 сн.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Евианна казва:

  Здравейте. Бебето ми вече е на 6 месеца, сега отново с лека хрема, зачервено гърло, но температурата е 37,5-37-8, давам Панадол.снощи беше много неспокоен, не спа. Дежурен лекар каза, ако не спадне до довечера да давам антибиотици, но не ми се иска… казаха, че гърдите са чисти. Колко време мога да давам Панадол и над колко градуса е притеснителна температурата за бебе на тази възраст. Да изчакам ли ден- два още и тогава , ако няма подобрение, да го заведа пак.? Малко съм притеснена.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Евианна,
   когато едно бебе има температура, то се редуват през 3 часа Панадол и вече може да давате и Нурофен /редуват се препаратите, не се дават едновременно/.
   Добре е да се дава и Беладона 15 сн – по 5 гран, разтворени в малко вода.
   Състоянието на бебето трябва да се следи от лекар.
   Повече за болестите на децата прочетете в книгата „Кодът ан детския имунитет“.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Delfina казва:

  Здравей Мариела,
  Живея в Германия и моето дете на 1,5год.направи гърч при тем 40,2.Много често се разболяваше,но като направихме кръвни иследвания желязото било под норма.Започнахме прием на желязо под формата на капки три месеца.Сега сме добре и дано продължим така.

  • Мариела казва:

   Здравей делфина нашите изследвания не показваха никаква заниженост тук в българия ни обесняват че това е чувствителност на нервната система и така реагира организма на високият праг на температура.Само се моля никога повече да не изживея този ужас аз и всички родители на който се е случвало това. ПОЗДРАВИ и желание за здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Защо децата ни боледуват често и продължително?
Facebook

http://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.