ВАРИЦЕЛА – НАЙ- ЧЕСТО СРЕЩАНАТА ШАРКА У НАС

варицела_0

Варицела 2018 – най-добрата терапия  е….

Варицелата или едрата шарка е широко разпространена у нас. В момента се наблюдава бум на нейното развитие.

Родителите се интересуват най- вече от възможностите за ЛЕЧЕНИЕ на ВАРИЦЕЛАТА.

Как се проявява ВАРИЦЕЛАТА при ВЪЗРАСТНИТЕ?

Интерес предизвиква и комбинацията ВАРИЦЕЛА и БРЕМЕННОСТ.

Много въпроси възникват при разболяване от ВАРИЦЕЛА на БЕБЕТО, както и как да се къпят децата и каква диета да спазват? От значение е каква е карантината при заболяване.

И така – тя се причинява от Varicella – Zoster Virus. При първа среща с този вирус се развива Варицела, а при преболедували се заболява от Херпес зостер.

Източник на инфекцията е болният човек. Вирусът се предава по въздушно – капков път, обикновено при тесен контакт с болния. Заболелия отделя вируса 48 часа преди обрива и 4 дни след появата му. На практика се считат за заразни до поява на срупчета по всички обривни единици.

Карантината при Варицела е 7 дни. При херпес зостер се заразяват хората най-вече чрез директен контакт.

Инкубационния период при Варицела е до 21 дни.

При близък контакт с болен, вероятността за зараза е до 90 % – висока  контагиозност /заразност/.

Клиника – много рядко има предшестващи симптоми като обща отпадналост, хрема, кашлица и температура. Обикновенно децата вдигат температура и след няколко часа започват да се появява типичните обриви.

Започват от главата и бързо се разпространяват по тялото и по крайниците. Почти не се среща по длани и ходила. Задължително се намира по окосмената част на главата. Не са пощадени лигавиците – може да се открие в лигавицата на устата, ларингса, конюнктивата, носа , вулва и др.

Обривните единици в началото са малки червени петна, които след няколко часа се превръщат в по- големи надигнати пъпки . Много бързо след това се появяват мехурчета върху тях. В началото съдържанието им е бистро , но след няколко дни помътнява. Обривните единици са самостоятелни , не се сливат. След 1-2 дни започва завяхване на мехурчета и образуването на тяхно място на корички.

Обривът при Варицелата се съпровожда с много силен СЪРБЕЖ. Той /обривът/ се появява на тласъци. При всеки обривен тласък обикновено се появява температура – 38 – 39 градуса. Макар и рядко може да се срещнат и усложнения :

–бактериални кожни инфекции.

–възпаление на черен дроб.

–неврологични усложнения.

–пневмонии и др.

 

При жени, които са прекарали варицела и имат имунитет, по време на бременността от майката преминават антитела в плода, за да го предпазят от варицела-зостер вируса. Деца, които не са получили такива защитни антитела от майката през плацентата (тъй като майката не е прекарала в миналото варицела и няма изграден имунитет) могат да се заразят тежко.

Развитието на варицела по време на бремеността крие рискове за майката и за плода.

Херпес зостер на майката не причинява увреждания на децата.

Какъв е рискът за майката при заболяване от варицела по време на бременността?

Възрастните прекарват варицелата по-тежко в сравнение с децата и с повече усложнения. Освен това при бременните с варицела съществува по-голям риск от развитие на усложнения в сравнение с небременните жени (напр. повишен риск от развитие на варицелна пневмония).

Какъв е рискът за детето?

Проявите на заболяването и тежестта му в плода и новороденото зависят от времето на настъпване на майчината инфекция: При възникване на варицела у майката през първите 20 седмици от бременността съществува риск от развитие на вроден варицелен синдром, който възлиза на 25%. Вроденият варицелен синдом (вродени аномалии, които се дължат на варицелна инфекция) включва – кожни (белези, участъци с повишена пигментация), неврологични (атрофия на мозъчната кора, микроцефалия, калцификати в мозъка, гърчове, умствено изоставане, парези на краката и ръцете и т.н.), очни (микроофталмия, атрофия на очния нерв, катаракта, нистагъм и т.н.), хипоплазия на крайниците и други.

Варицелна инфекция у майката, развила се от 5 до 20 дни преди раждането е свързана с риск от развитие на варицела у новороденото – тя обаче се развива рядко и е лека до умерена по тежест. Това е така, защото през плацентата преминават и синтезирани вече защитни антитела от майката. Майчините антитела намаляват, но не премахват риска от заболяване.

Варицелна инфекция у майката, развила се от 5 дни преди раждането до 2 дни след него, може да причини тежка дисеминирана варицелна инфекция у новороденото. В този случай детето се заразява от майката преди раждането, но се ражда преди да е получило защитни антитела от нея (необходимо е време за да се синтезират защитни антитела в майката). След раждането, детето, което е с незряла имунна система не може да реагира на инфекцията.

Родилка, която се разболее от варицела след повече от 2 дни след раждането, може да зарази детето си (по въздушно-капков път), затова се препоръчва да се изолира от него.

Резултат с изображение за едра шарка

Какви лабораторни изследвания могат да се направят?

Извършват се кръвни (серологични) изследвания за търсене на защитни антитела, които се образуват след преболедуване от варицела и остават за цял живот. Жените, в детеродна възраст, които не са сигурни дали са прекарали в миналото варицела лесно могат да установят това с тези серологични тестове. Наличието на защитни антитела в серума на изследваната жена, говори за това, че ако тя е контактна на болен от варицела по време на бременността си, то за нея не съществува риск от заразяване и усложнения (не съществува опастност за плода). Такова изследване трябва да се направи веднага без отлагане при бременна жена, контактна на болен от варицела и ако при нея липсват защитни антитела срещу варицела-зостер вируса, то тя е чувствителна към инфекцията (за нея, респ. за плода и съществува риск от заразяване). Особено внимателни трябва да бъдат бременните жени, които имат или контактуват често с малки деца (най-често от варицела боледуват децата между 2-та и 6-тата година от живота). Съществува ли някаква профилактика?

 

Препоръчва се при серонегативни бременни (без защитни антитела срещу варицела-зостер вируса) контактни на варицелно болни, да се инжектира в срок до 96-144 часа варицела-зостер имунен глобулин (той съдържа висок титър антитела срещу варицела-зостер вируса) за смекчаване на тежестта на майчината и феталната болест.

Варицела-зостер имунен глобулин е показан и за новородени деца от майки, които са развили варицела в течение на 5 дни преди до 2 дни след раждането.

Лечение на Варицела:

При деца и леко протичащо заболяване достатъчно е да се изписват симптоматични медикаменти – против температура, против сърбеж – локално третиране на обривите с ментолов спирт или Микстура алба.

Много добър ефект има приложението на хомеопатичния медикамент Rus toxicodendron – който трябва да се прилага още и в началото. Показан е и за прием от контактни лица.

При по-тежки случаи има лекарство, което действа точно срещу вируса – нарича се Ацикловир.

Зачестяват случаите на Варицела при малки бебета – под 6 месечна възраст, които обикновено се заразяват от по-големите деца в семейството. За щастие в повечето случаи болестта протича по-леко.

И така кое е важното да знаем за Варицелата:

–при нея заразаемостта е висока – 90 %

–много родители искат техните деца да”ис изкарат като малки тази шарка в детската градина”. Не стимулирайте контактите

–при Варицела не се спазва никаква ДИЕТА

–не е желателно детето да се къпе по време на болестта

–ако се налага не е грешно да се изпише антибиотик.

Варицелата  не  е  невинно  заболяване  и  винаги  детето  трябва  да  се  преглежда  от  лекар!!!

 

Изключително  добра  комбинация  за  възстановяване  от  Варицела  е  Рус токсикодендрон 30 сн – по 5 гран.  на  ден  и  природният  имуностимулиращ  сироп  д-р Марио Имунокидс.

 

Прочетете повече в :

308 коментара по “ВАРИЦЕЛА – НАЙ- ЧЕСТО СРЕЩАНАТА ШАРКА У НАС
 1. Валерия Тодорова казва:

  Здравейте отново д-р Марио 🙂
  Благодари Ви за вашия отговор.Отново се обръщам към Вас с молба да ми кажете точна схема за повишаване на имунинетета след Варицелата.Днес ни е седмия ден от нея,а от три дни му давам Изопренозин 3 по 5мл. на ден.Предварително Ви Благодаря!
  С уважение Валерия Тодорова

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Валерия,
   най-добрата схема след Варицела е: продължете с Изопренозина – 2 пъти по 5 мл.
   добавете сироп д-р Марио Имунокидс – 2 ъпти по 5 мл. и Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. hyulia казва:

  Здравейте доктор Янакиев,дъщеря ми е на 1 год с варицела.Какво мога да давам след това за да повиша имунитета.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Хюлия,
   Започнете да давате сиропа д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 2 мл. и Рус токсикодендрон 15 сн – по 5 гран. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. клайд казва:

  Здравейте д-р Янакиев,на 24 год.съм и за първи път се заразих с варицела.Пъпките които са на главата ме болят,също и тези на лицето.Притеснява ме това,че личната ми изписа антибиотик Зинах-още преди да се установи, че имам шарка,но ми каза да не го спирам.Имам също и разширени лимфни възели.Моля за съвет.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Клайд,
   Продължете антибиотика, добавете и Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Виктория казва:

  Здравейте Д-р Марио Янакиев,
  Голямата ми дъщеря на 2г.10м изкара варицела преди две седмици но след това бяха излезнали още няколко пъпки които бързо завяхнаха, но се появи една силна кашлица, която я дави предимно вечер.
  Сега от вчера и млката ми дъщеря на 1г.2м се разболя като пъпките и са много, постоянно плаче не спи не яде, сучи по малко, и най многото пъпки са на слабините. Моля препоръчайте какво да давам и на двете.
  Днес си поръчах от вашия имуно сироп.
  Благодаря ви,
  Вики

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Вики,
   Освен сиропът д-р Марио Имунокидс давайте и Изопренозин – за малката – 2 пъти по 5 мл. и за двете.
   Рус токсикодендрон 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и неща против температура. Мажете пъпките с Вирасут. Давайте и неща за температура.
   Водете редовно децата на контролни прегледи за да не се изпусне усложнение.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Виктория казва:

  Забравих да кажа че е с висока температура, 39-40.

 6. Галя Камбурова казва:

  Здравейте доктор Марио на 32 години съм.Вече съм 5 ден със Варицела ,отначало имах температура и силен сърбеж.Сега поотшумяха и болки в Гърлото и ушите .Лекувам се но днес ми се появи отток на крака а съм със разширени вени.Възможно ли е да е от Варицелата?

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Галя,
   Не виждам пряка връзка т варицелата, но Ви препоръчам да направите консултация с Вашия лекар и той да назначи изследвания – пълна кръвна картина, ц-реактивен протеин и серумен албумин.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. Manu80 казва:

  Здравейте д-р Янакиев!
  Дъщеря ми е на 10 години, от 11,06 е с варицела/тогава забелязахме първата пъпчица/. Имаме планирана почивка на море от 23,06. Предполагам карантината ще е минала дотогава. Въпросът ми е как морската вода и слънцето ще се отразят на завяхващите пъпки, и какви предпазни мерки да предприемем? Профилактично в момента й давам само Инфлуцид, пъпките мажа с ментолов спирт и Джинджир алба бебе спрей.
  Благодаря Ви, предварително за отговора!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Manu80,
   Смятам че няма да имате проблем на почивката. Продължете да давате Инфлуцид и добавете сироп д-р Марио Имунокидс – 2 пъти ро 5 мл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Manu80 казва:

    Много Ви благодаря за отговора!Вчера поръчах сиропа, ще го включа в препоръчаната от вас доза. Хубав ден!

 8. Мариета казва:

  Здравейте, голямата ми дъщеря е с варицела от 3дни. Още избиват Пъпки и от време на време има температура 38,2-38,5. Давам Нурофен и Изопринозин. Какво още мога да дам. Имам и бебе на два месеца. За него какво ще ме посъветвате?

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Мариела, За голямата дъщеря добавете и Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   След оздравяване към сиропа Изопринозин добавете и сироп д-р Марио Имунокидс.
   За бебето давайте по 1 Осцилококцинум и Рус токсикодендрон 15 сн – по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. Елизабет казва:

  Здравейте,майка ми от около седмица е с херпес зорсис,за съжаление днес го диагностицираха.въпросът ми е трябва ли да се притеснявам за децата ми които не са изкарали Варицела-момче на 9г и бебка на почти 4месеца,понеже баба им се грижи за тях плюс банята която е всяка вечер,понеже съм на работа,и последно мога ли да ги предпазя по някакъв начин,Благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Елизабет,
   Да, може да се заразят от вируса, но процентите на възможност са по-малки – до 50%.
   Въпреки всичко трябва да предприемете профилактика на децата.
   За двете – Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран. за 3 седмици. За бебето гранулите се разтварят в 10 мл. вода.
   За по-голямото дете давайте и сиропа д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 5 мл. , а за бебето Имунокинд – 2 пъти по 1 табл. разтворена във вода.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Христина казва:

  Здравейте,д-р Янакиев.Моят случай е следния.Очакваме гости края на тази седмица,но детето което ще идва е имало контакт с болно от варицела дете(контакта е бил дни преди въпросното дете да се разболее). Детето което очакваме ходи на ДГ , веднъж имаха карантина от 13.06 до днес вкл.Втория случай поради който е удължен карантиния период е от 02.07. Аз имам две деца едното на 4 год.др е на 7 месеца.Въпроса ми е.Може ли племеницата ми да дойде в къщи след като е имала контакт с болните деца без да е боледувала ,и може ли да се заразим и ние?Извинявам се много ,ако нещо не съм обяснила както трябва,но ми е важно.Благодаря предварително.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Христина,
   Може да дойде племеницата, тъй като е само контактна , а не е боледувала. Инкубационния период от контакт до първи симптоми е 21 дни.
   Препоръчвам ви за голямото дете да давате сироп д-р Марио Имунокидс а за малкото по 1 Осцилококцинум на ден за 7 дни.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Христина казва:

    Здравейте отново.Но само за едно уточнение,понеже или не се уточних ,или аз не разбирам нещо.Племеницата ми продължава да посещава дг която все още е под карантина (от продължения период) фактически тя е изкарала успешно само първите 21 дни от първата карантина.Новата е удължена от 02.07 – 20.07.Може ли и на нея да се дава нещо профилактично.Искрено се извинявам за безпокойството.Благодаря за предния отговор.

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Здравейте Христина,
     Да, мое на нея да се дава сироп д-р Марио Имунокидс.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Как да се справим с „ТРУДНИТЕ“ ученици
Facebook

http://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.