ВАРИЦЕЛА – НАЙ- ЧЕСТО СРЕЩАНАТА ШАРКА У НАС

варицела_0

Варицелата или едрата шарка е широко разпространена у нас. В момента се наблюдава бум на нейното развитие.

Родителите се интересуват най- вече от възможностите за ЛЕЧЕНИЕ на ВАРИЦЕЛАТА.

Как се проявява ВАРИЦЕЛАТА при ВЪЗРАСТНИТЕ?

Интерес предизвиква и комбинацията ВАРИЦЕЛА и БРЕМЕННОСТ.

Много въпроси възникват при разболяване от ВАРИЦЕЛА на БЕБЕТО, както и как да се къпят децата и каква диета да спазват? От значение е каква е карантината при заболяване.

И така – тя се причинява от Varicella – Zoster Virus. При първа среща с този вирус се развива Варицела, а при преболедували се заболява от Херпес зостер.

Източник на инфекцията е болният човек. Вирусът се предава по въздушно – капков път, обикновено при тесен контакт с болния. Заболелия отделя вируса 48 часа преди обрива и 4 дни след появата му. На практика се считат за заразни до поява на срупчета по всички обривни единици.

Карантината при Варицела е 7 дни. При херпес зостер се заразяват хората най-вече чрез директен контакт.

Инкубационния период при Варицела е до 21 дни.

При близък контакт с болен, вероятността за зараза е до 90 % – висока  контагиозност /заразност/.

Клиника – много рядко има предшестващи симптоми като обща отпадналост, хрема, кашлица и температура. Обикновенно децата вдигат температура и след няколко часа започват да се появява типичните обриви.

Започват от главата и бързо се разпространяват по тялото и по крайниците. Почти не се среща по длани и ходила. Задължително се намира по окосмената част на главата. Не са пощадени лигавиците – може да се открие в лигавицата на устата, ларингса, конюнктивата, носа , вулва и др.

Обривните единици в началото са малки червени петна, които след няколко часа се превръщат в по- големи надигнати пъпки . Много бързо след това се появяват мехурчета върху тях. В началото съдържанието им е бистро , но след няколко дни помътнява. Обривните единици са самостоятелни , не се сливат. След 1-2 дни започва завяхване на мехурчета и образуването на тяхно място на корички.

Обривът при Варицелата се съпровожда с много силен СЪРБЕЖ. Той /обривът/ се появява на тласъци. При всеки обривен тласък обикновено се появява температура – 38 – 39 градуса. Макар и рядко може да се срещнат и усложнения :

–бактериални кожни инфекции.

–възпаление на черен дроб.

–неврологични усложнения.

–пневмонии и др.

 

При жени, които са прекарали варицела и имат имунитет, по време на бременността от майката преминават антитела в плода, за да го предпазят от варицела-зостер вируса. Деца, които не са получили такива защитни антитела от майката през плацентата (тъй като майката не е прекарала в миналото варицела и няма изграден имунитет) могат да се заразят тежко.

Развитието на варицела по време на бремеността крие рискове за майката и за плода.

Херпес зостер на майката не причинява увреждания на децата.

Какъв е рискът за майката при заболяване от варицела по време на бременността?

Възрастните прекарват варицелата по-тежко в сравнение с децата и с повече усложнения. Освен това при бременните с варицела съществува по-голям риск от развитие на усложнения в сравнение с небременните жени (напр. повишен риск от развитие на варицелна пневмония).

Какъв е рискът за детето?

Проявите на заболяването и тежестта му в плода и новороденото зависят от времето на настъпване на майчината инфекция: При възникване на варицела у майката през първите 20 седмици от бременността съществува риск от развитие на вроден варицелен синдром, който възлиза на 25%. Вроденият варицелен синдом (вродени аномалии, които се дължат на варицелна инфекция) включва – кожни (белези, участъци с повишена пигментация), неврологични (атрофия на мозъчната кора, микроцефалия, калцификати в мозъка, гърчове, умствено изоставане, парези на краката и ръцете и т.н.), очни (микроофталмия, атрофия на очния нерв, катаракта, нистагъм и т.н.), хипоплазия на крайниците и други.

Варицелна инфекция у майката, развила се от 5 до 20 дни преди раждането е свързана с риск от развитие на варицела у новороденото – тя обаче се развива рядко и е лека до умерена по тежест. Това е така, защото през плацентата преминават и синтезирани вече защитни антитела от майката. Майчините антитела намаляват, но не премахват риска от заболяване.

Варицелна инфекция у майката, развила се от 5 дни преди раждането до 2 дни след него, може да причини тежка дисеминирана варицелна инфекция у новороденото. В този случай детето се заразява от майката преди раждането, но се ражда преди да е получило защитни антитела от нея (необходимо е време за да се синтезират защитни антитела в майката). След раждането, детето, което е с незряла имунна система не може да реагира на инфекцията.

Родилка, която се разболее от варицела след повече от 2 дни след раждането, може да зарази детето си (по въздушно-капков път), затова се препоръчва да се изолира от него.

Резултат с изображение за едра шарка

Какви лабораторни изследвания могат да се направят?

Извършват се кръвни (серологични) изследвания за търсене на защитни антитела, които се образуват след преболедуване от варицела и остават за цял живот. Жените, в детеродна възраст, които не са сигурни дали са прекарали в миналото варицела лесно могат да установят това с тези серологични тестове. Наличието на защитни антитела в серума на изследваната жена, говори за това, че ако тя е контактна на болен от варицела по време на бременността си, то за нея не съществува риск от заразяване и усложнения (не съществува опастност за плода). Такова изследване трябва да се направи веднага без отлагане при бременна жена, контактна на болен от варицела и ако при нея липсват защитни антитела срещу варицела-зостер вируса, то тя е чувствителна към инфекцията (за нея, респ. за плода и съществува риск от заразяване). Особено внимателни трябва да бъдат бременните жени, които имат или контактуват често с малки деца (най-често от варицела боледуват децата между 2-та и 6-тата година от живота). Съществува ли някаква профилактика?

 

Препоръчва се при серонегативни бременни (без защитни антитела срещу варицела-зостер вируса) контактни на варицелно болни, да се инжектира в срок до 96-144 часа варицела-зостер имунен глобулин (той съдържа висок титър антитела срещу варицела-зостер вируса) за смекчаване на тежестта на майчината и феталната болест.

Варицела-зостер имунен глобулин е показан и за новородени деца от майки, които са развили варицела в течение на 5 дни преди до 2 дни след раждането.

Лечение на Варицела:

При деца и леко протичащо заболяване достатъчно е да се изписват симптоматични медикаменти – против температура, против сърбеж – локално третиране на обривите с ментолов спирт или Микстура алба.

Много добър ефект има приложението на хомеопатичния медикамент Rus toxicodendron – който трябва да се прилага още и в началото. Показан е и за прием от контактни лица.

При по-тежки случаи има лекарство, което действа точно срещу вируса – нарича се Ацикловир.

Зачестяват случаите на Варицела при малки бебета – под 6 месечна възраст, които обикновено се заразяват от по-големите деца в семейството. За щастие в повечето случаи болестта протича по-леко.

И така кое е важното да знаем за Варицелата:

–при нея заразаемостта е висока – 90 %

–много родители искат техните деца да”ис изкарат като малки тази шарка в детската градина”. Не стимулирайте контактите

–при Варицела не се спазва никаква ДИЕТА

–не е желателно детето да се къпе по време на болестта

–ако се налага не е грешно да се изпише антибиотик.

Варицелата  не  е  невинно  заболяване  и  винаги  детето  трябва  да  се  преглежда  от  лекар!!!

 

Прочетете повече в :

253 коментара по “ВАРИЦЕЛА – НАЙ- ЧЕСТО СРЕЩАНАТА ШАРКА У НАС
 1. Джулиана казва:

  Здравейте, аз съм бременна в 16 г.с. и имах контакт с дете, което на следващия ден се оказа, че е болно от варицела. Понеже не съм сигурна дали съм карала варицела ( майка ми казва, че не съм, но не е много сигурна), си пуснах изследвания за lgG и lgM. Резултатите са lg=778, lgM<0,1…Не знам как да ги тълкувам, а ще ходя при АГ след няколко дни и се притеснявам супер много.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Джулиана,
   Всяка лаборатория има различни норми, така,че е длъжна да ги публикува в резултатите.
   Не се притеснявайте. Препоръчвам Ви Рус токсикодендрон 30 сн – по 5 гран. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Елис казва:

  Здравейте, аз съм на 22 години и имам варицела не съм сигурна как точно се заразих, защото мисля че не съм имала контакт със заразени лица. Преди пет дни се появи първия симптом – висока температура, а преди два дни започнаха обривите
  първо по окосмената част на главата и вчера се появиха по цялото лице, врата, гърба и коремната област, днес имам и по ръцете. Имам мехурчета пълни с течност. Тъй като в събота сутринта ми предстои полет до България съм малко притеснена колко време съм заразна за околните и дали ще има проблем да пътувам, защото лекарят който ме прегледа заяви че може да не ме допуснат до самолета. Изписа ми Aciclovir 800mg таблетки за 7 дни 5 пъти на ден.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Елис,
   Заразната сте около 7 дни след появата на обрива. Другият критерий е появата на срупчета на всяка една пъпка.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Стела казва:

  Д-р Янакиев, моите почитания,
  В началото ще започна с кратка хронология на събитията:
  -синът ми е на 6 год. и 11 месеца, първокласник;
  -по обед на 18-ти октомври,си го прибрахме от училище заради оплаквания от продължително главоболие и видима отпадналост;
  -до вечерта вдигна на два пъти температура, като стигаше 38,4 градуса.Същата вечер беше с треска от температура. Редувах комбинация от шуслерови соли и сменях изпотени дрешки.
  -на 19-ти сутринта избиха първите пъпки зад ушичките и до окото. Поставиха ни диагноза варицела и взехме болнични до 29-ти. До 21-ви, вече обривът се появи по цялото тяло с характерните сърбежи.
  -като избиха пъпките, спря да вдига температура. Играеше си и нямаше никакви други оплаквания.
  -Но…Сега и проблема, който ме провокира да потърся помощ. Появи се болка в главата. Вечерта на 23-ти, към 20:00ч. Детето ми каза,че му се завива света и чувства,че му е лошо,започна да чувства болка в областта на челото. Дадох му микроводорасли АФА и на два пъти по 3 таблетки шуслерова сол-7. В момента е 3:15ч. през нощта и от 1:20ч до момента, се пробужда с мъчителни стенания. Казва,че го боли главата.
  Въпросът ми е ,дали това главоболие е причинено от болестта (шарката)? Много ме разтревожи!!!
  Благодаря предварително!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Стела,
   При тези оплаквания е задължително да се направи консултазия с инфекционист.
   След това ще си поговорим за профилактика.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Лилия казва:

  Здравейте доктор, Янакиев! Аз съм на 31 години, Юни месец изкарах варицела, преди два дни мой близък се разболя от Херпис зостер, възможно ли е да се заразя и аз от това и още имам съмнения, че съм бременна, опасно ли е това за плода? Благодаря ви предварително!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Лилия,
   надявам се толкова бързо да не се заразите и да развиете Хепес зостер.
   Смятам ,че всичко ще е ОК с бременността.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Кольо казва:

  Здравейте намирам се в камбоджа заразих се с варицела молия помогнете ми с някъкав савет на 44 години съм и я карам много тежко

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Кольо,
   Потърсете в някоя аптека хомеопатичен препарат Рус токсикодендрон 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
   В обикновена аптека – Изопренозин таблетки.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. надя кандева казва:

  Здравейте, д-р Янакиев. сина ми е с варицела от сряда.от вторник вечерта вдига температура не по- висока от 38 гградуса.тази вечер ми вдигна 39,5.кога се очаква да не вдига вече температура.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейет Надя,
   Трябва да се следи състоянието на детето.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Подгответе децата за лято 2017
Facebook

http://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.