Летен грип и хомеопатия

 

a16fe9b1a494ec555c642dfaae7c7242

Ентеровирусите се развиват в тънките черва. При възрастните обаче те могат да поразят сърцето, като причиняват миокардити, да доведат до асептични менингити, които са лечими, и силни болки в междуребрието от невралгии.

В повечето случаи вирусите на летния грип, се проявяват с висока температура, зачервено гърло, втрисания, обриви, гадене, болки в стомаха и разтройство.

Хомеопатичният подход при тези заболявания е много удачен, предвид невъзможността на традиционната медицина да отговори на вирусната атака с подходящи средства на този етап.

Прилаганите средства са групирани в няколко групи поради факта че при повечето пациенти има сходство в някои симптоми и различия в индивидуалния отговор.

Най-често прилаганите симптоматични медикаменти са свързани с преобладаващите оплаквания които са:

 

 1. Повръщане– обикновено е много кратно и не води до облекчение, а се стига до момент на изваждане на стомашни сокове и всичко което е поето с цел оводняване, затова добре е да се дадат следните медикаменти

–                  Ipeca 9CH – при повръщане което не води до облекчение и чист необложен език. Дава се в ритъма на повръщането или след всяко изхождане по 3 до 5 гранули под езика, а за малки деца разтворени във вода

–                  Arsenicum album 9CH – повърнатите материи са парещи  и има силна отпадналост и жажда за малки количества  вода

–                  Phosphorus 9CH – 2-3 пъти на ден по 5 гранули при всички случаи на зловонно повръщане и интоксикация с отпадналост и жажда за студена вода на малки глътки

–                  Sena  5CH – при повръщане с ацетонов дъх

 

 1. Разтройство– обикновено е кашево и не много обилно с кисела миризма или с примеси от хранителни остатъци

–                  Ipeca 9 CH – когато има болки в корема и пеннести, зеленикави изпражнения и обикновено се придружава от гадене и повръщане – дава се отново в ритъма на изхожданията.

–                  Baptista tinctoria 9CH – освен диария има и болки в мускулите и очите при опит за въртене

–                  Colocynthis 9CH – при болки в корема които се облекчават от превиване на две и притискане – обикновено се дават по 5 гранули в ритъма на коликите

 

 1. Температура – в повечето случаи не е много висока – около 37,5 ºC, но при задълбочаващо се обезводняване може да се повиши до 38 -39 ºC.

–                  Bryoniq alba 9CH – температура до 38-39 ºC но с постепенно начало , както при постепенното обезводняване на организма , придружени с мускулни и ставни болки, силна жажда и влошаване на сухата кашлица и главоболието от най- малко движение- дава се 3-4 пъти на ден

–                  Baptista tinctoria – вече беше спомената и е типичен медикамент за лечение на „чревен грип”

–                  Aconitum napelius 9CH – при температура с високи стойности – до 40 ºC, силна жажда и гореща кожа, но без изпотяване

 

 

4 Суха кашлица – обикновено се дължи на оток на лигавиците и интоксикацията на организма, затова много подходящи са два от вече споменатите медикаменти

Аconitum napellis 9CH

Bryonia alba 9CH

 

5. Болки в гърлото– пациентите се оплакват от болка при преглъщане и отваряне на устата, което се дължи на афтозни промени по дъгите и лигавицата на бузите или езика

Pytolaca 9CH– ярко зачервено гърло и увеличени шийни лимфни възли

Borax 9CH– наличие на малки мехурчета по дъгите, които бързо се пукат и стават афти и са много болезнени от допир, кисело и солено.

Mercurius solubilisis 9CH– наличие на малки плитки язвички с неправилна форма и дебел налеп по езика с лош дъх от устата.

Важен момент е да се овладее и обезводняването на организма, което се постига както с поемане на подходящи течности – сокове от ябълки, лимон, нар и чай от лайка, шипка и мента, достатъчно минерална вода до към 2 литра на ден и набавяне на загубите от соли – натрий и калий с препарати съдържащи натриев цитрат и калиеви соли.

 

 

 

29 коментара по “Летен грип и хомеопатия
 1. Георгиева казва:

  Здравейте, д-р Янакиев. Бебето ми е на 5 месеца. Беше с температура и след прегледа казаха, че е вирус. Изписаха Biozin и Linex Baby за разстройството, но все още сме с разстройство. Какво мога да направя? Благодаря предварително!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте г-жа Георгиева,
   Трябва да добавите и други прахчета – Хидрасек 10 – 2 пъти по 1 прахче.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Пепа казва:

  Здравейте
  Моля за помощ,задна хрема при възрастен.Секрети в гърлото почти постоянно.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Пепа,
   Ако са гнойни Ви перпоръчвам Калиум сулфурикум 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Петя Михайлова казва:

  Здравейте!
  Синът ми е на 7г. Започна със силна болка в корема, после две нощи и един ден температура 39,3-4. Температурата спадна и сега няма, но диарията неспира. Яде сухари, солети и макарони(чисти). Взимаме хидрасек и пробиотик, пием и кола, по препоръки на хора преминали през вируса. Тревожа се че не може да задържи храна в стомаха. Яде и до половин час се изхожда. Намираме се в Гърция и нямам налични хомеопатични лекарства освен меркуриус солюбилис. Ходихме и на лекар, той предписа лекарствата и диетата. Бих се радвала на някакви насоки как да се преборя с диарията. Благодаря предварително:)

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Петя,
   Диетата трябва да е по -строга. Естестмвено без Кока кола.
   Ще трябва да се приемат други препарати за диарията.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Подгответе децата за лято 2017
Facebook

http://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.