…Опасни ли са басейните?

Повече от 10 вида са болестите, които човек може да прихване, къпейки се в тях

Най-вероятно е, когато човек се къпе в басейн с масово посещение, да прихване гъбички на краката. Те обикновено се въдят в мокрите пространства около басейна, които няма как да се избягнат. Световните проучвания сочат, че на един кв. метър около басейна живеят от 1000 до 10 000 спори, които могат да причинят досадните гъбички. Затова нашите консултанти съветват на такива места да се ходи с джапанки или с подходящи чехли.

На второ място са нахалните, предавани по полов път гъбички. Това са т.нар. трихомонас вагиналис. Вярно е, тук нещата не са толкова сериозни, защото този вид гъбички не се въдят в пространствата край басейните. Те живеят във водата, но за твърде кратко време. Така че митът за упоритите вагинални гъбички тук отпада. Разбира се, възможно е и такова заразяване, но изключително рядко. По-скоро трябва да се знае, че за развитието на този вид гъбички помагат синтетичните бански костюми, които създават подходяща среда за тяхното развитие.

Всъщност това са проблеми, които всеки човек може да избегне, стига да спазва определени правила за хигиената. А те са:

 да не обува чужди джапанки;
 да не се бърше с чужда кърпа;
 да не ходи бос по мокрото пространство край басейна;
 да не носи бански от синтетични материи.

Между другото!

По-скоро хората трябва да се страхуват от прекаленото хлориране на водата за къпане в басейните. Това може да причини тежки обриви по кожата на хора, които страдат от атопичен дерматит. Нерядко хлорираната вода, попадайки в очите, може да причини и конюнктивит – едно от най-често срещаните заболявания по очите. А попадайки в ушите, хлорираната вода може да доведе до отит.

Друг вид заболявания са т.нар. уртикария аквагеника, която се получава само от едно потапяне във водата. Тялото се покрива с обриви, които трудно се лекуват. По-често се среща студовата уртикария – тя възниква, когато човек се къпе при вода под 17 градуса.

БЛИЦ.бг

2 коментара по “…Опасни ли са басейните?
 1. Десислава казва:

  Здравейте Д-р Янакиев!Бихте ли ми препоръчали хомеопатия имам гъбички на ноктите на краката само на двата големи пръста,които след махане на лак за нокти вече имаха зеленикав цвят.Знам че хапчетата за гъбички натоварват черния дроб и не искам да пия,и затова предпочитам хомеопатия.Благодаря Ви предварително

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Десислава,
   С хомеопатия не може да се преборим с гъбичките по ноктите.
   Може да ползвате лакове специални. А за лекарствата сте прави – те увреждат черния дроб.
   С уважение д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Защо децата ни боледуват често и продължително?
Facebook

http://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.