ЗАПЕК ПРИ ДЕЦАТА

Обикновено  децата  ходят  всеки ден  по голяма нужда,  а кърмачетата – по няколко  пъти  дневно.

Под  запек  разбираме  не  само  разреждане  на честотата на  изхожданията,  но  и  намаляване  на количеството  на  изпражненията  и  затрудненото  освобождаване  от  тях.

Запекът  при  децата  се  съпровожда  от  болки  в  корема и  повишено  образуване  на  газове.

Преди  да  се  предприеме  хомеопатично  лечение  на  запека  е  важно  да се  уточни :

 • Характерните  особености  на  запека  във  всеки  конкретен  случай – кога  и  при  какви  обстоятелства  се  е  появил,  какво е  развитието  му  във  времето,  какви  други  оплаквания  го  съпътстват,  от  какво  се  повлиява  и  задълбочава
 • Хранителните  навици на  детето
 • Евентуално  влиянието  на психо-емоционалното  състояние
 • Създадени  ли  са  навици у  детето  за  ходене  по  голяма нужда

 

Хомеопатично  лечение  на  запека  в  детска възраст :

 

Platina – използва  се,  когато  запекът  настъпи  по  време  на пътуване  или  след  смяна  на  обичайната  обстановка.

 

Nux vomica – запек  при  деца,които  са тръгнали  скоро  на  училище  или  са  сменили  детския  колектив и  се  намират  в състояние  на  постоянен  стрес.

Opium– за възстановяване  на  чревната  проходимост  след  операция. Показан е  при  деца,  които  нямат  никакъв позив  за  изхождане и  изпражненията  са  твърди. Много  често  тези  деца  са  сънливи.

 

Alumina – при  липса  на  позиви  и  трудно  изхождане  на  светли,  лепкави  изпражнения,  които  се  отделят трудно  от  памперса.

 

Graphites – използва  се  при  атоничен  запек. Изпражненията  на  детето са  обемни,  покрити  са  със  слуз и се  отделят  болезнено.

 

Bryonia alba – запек  с  големи  възчерни  ,  твърди  и  сухи изпражнения  при  деца  със суха  лигавица  и  повишена  жажда.

 

Hidrastis Canadensis – запек  без  позиви  за  изхождане  с  твърди ,  натрошени  изпражнения,  обвити  с гъста  слуз.

 

Silicea – децата  трудно  отделят  изпражненията. Децата  са  слаби, страхливи, лесно  уморяващи  се  и  чувствителни.

 

Licopodium – имаме  напразни  позиви  за  изхождане  и  подуване  на  корема  при  злояди  деца,  обичащи  сладкото . Основен  медикамент  за  лечение  на  запек  при  кърмачето.

 

Causticum – повлиява  много  добре  запек  с  чести  и  неефикасни   позиви  за  изхождане, а  детето  се  изхожда  по-лесно  ако  е  изправено.Имаме  болки  при  напъване.

 

Локално  повлияване на запека :

RELAXIT свещички – размеква  бързо  втвърдените  изпражнения.

Подходящ е  за  бременни  и  кърмачки.

Съдържа  соли  от  първи  ред  сред  осмотичните  лаксативи

Ефектът  е от 5  до 15 минути.

Подходящ е  за  кърмачета.

Друг  сполучлив  препарат  е  Мелилах. Представлява  микроклизмичка  .  Ефективен  е  и  не  е  агресивен  към  детския  организъм.

СЧЕТОВОДНИ  УСЛУГИ  ХАСКОВО

587 коментара по “ЗАПЕК ПРИ ДЕЦАТА
 1. Пламен казва:

  Здравейте, Д-р Марио Янакиев .Дъщеря ми е на месец и 4 дена .Изхожда се през 4 дена ,а днес е 5ти ден и не е акала още .Когато се изходи е огромно количеството почти излиза от памперса.Каква хомеопатия можем да и дадем за да стимулираме изхождане . Пие еспумизан за колики 7 пъти по 25капки в денонощието и 1 път на ден БиоГая.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Пламен,
   Има значение на какво мляко е детето Ви.
   Започнете да й давате Бриония 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Бо казва:

  Здравейте Д-р Марио Янакиев.Нашият син е на 3 и половина години и спада към злоядите деца което е и основния проблем като цяло, но по-притеснително е затрудненото изхождане вече в продължение на няколко месеца.Придружено е с силни напъни,рев и понякога нищо не излиза.Така през 15 мин понякога цял ден докато изходи нещо и то е тъмно и твърдо.Пробвахме с какви ли не сиропи,чайчета и какво ли още не, но ефект няма или ако има то е само в началото на приема.Отскоро започна и да го сърби дупенцето при което сяда и започва да се клати.Мажем го редовно с крем здраве както и с чаевец и му правим промивки със смрадлика.Проблема продължава.В много редки случаи минава леко изхождането.Мислехме да го водим на изследвания, но наша позната докторка ни наплаши, че ще стане по-зле ако започнем по стандартния начин да го лекуваме и по-добре хомеопатия.Какво можем да му дадем за да го облекчи?

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Бо,
   Явно, че детето Ви в началото се е уплашило от трудно изхождане.
   Започнете да му давате :
   – Сутрин Ликоподиум 5 сн – по 5 гран.
   – обед и вечер – Бриония 9 сн – по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. poli казва:

  Zdraveite, d-r Mario! Syjalqvam za latinicata, no imam problem s telefona si. Moeto dete e na 3 godini i ot dosta meseci, aka tvyrdi malki topchenca, sys nishki sluz. Zloqdo e i technosti syshto, ne priema mnogo. Molq da me posyvetvate neshto. Blagodarq!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Поли,
   За начало започнете със следната схема:
   –Ликоподиум 5 сн – по 5 гран. сутрин
   –Бриония 9 сн – обяд и вечер по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Галя казва:

  Здравейте д-р Янакиев.
  синът ми е на 2г и 10 мес.и от както се е родил имам проблеми със изхожданията.Още докато го кърмех(не продължи дълго-2мес.)се изхождаше трудно и му помагах с клизма,но имаше кратки периоди ,в които се оправяше и после пак се почва-и така до ден днешен(с изключение преди 1г,когато бяхме на море за няколко дена,където си ходеше по голяма нужда като нормален човек).Давала съм Фрутилакс,Дулколакс,топла вода с мед на гладно,прясно мляко с мед,но няма ефект(от Фрутилакса имаше малко ефект но за много кратко).От 2 месеца сме без памперс.Пиша ме си в гърнето и в тоалетната(няма проблем казва си),Но за акането дума да не става-само в гащите ,не иска да сяда на гърнето,нито на тоалетната чиния със детската седалка-казва не и като го сложа се дърпа,иска да става,започва да мрънка и да плаче и спира да се напъва и след малко вече се е наакал в гащите.Изхожда се на 4-5 дена ,като се започва с яко напъване(някой път и без да има ако първият ден) като изхожда малки барабонки(понякога са и като пастет или твърди) или само цапа гащите и така 2 дена по няколко пъти на ден.После започва да увеличава количеството на акита колкото орехче и след това вече знам че идва якото акане -големи твърди изпражнения смесени и с по-кашави -има от 2 до 3 изхождания за деня с такива.Като през цялото време са със страшен аромат.И така пак се започва след няколко дена.Рядко се е случвало да се изходи веднага на следващия или след 2 дена.
  В началото на 2017г.започна ясла ,но много боледуваше и почти не ходеше .Там все още беше на памперс и само един път лелките като са го сложили на гърне си е свършил и двете работи.Април месец бяхме в болницата ,защото го взимах от яслата с болки в корема (пак не беше ходил няколко дена по голяма нужда),беше на системи,антибиотик .На втория ден от престоя започна да ака барабонките си и до там .Изписаха ни и няколко дена ама яко акане -гъста каша с неприятна миризма.Давах му Биобаланс и Гастрокинд на Мама натура .Имаше 1-2 седмици горе долу нормално изхождане и пак се започна.Продължи да си ходи на ясла,където си започна с ревове и свърши така -пак болен беше,отказа да яде дори и в къщи ,отслабна и така го отписах юни.Цяло лято си беше със трудните изхождания.Той е много енергично дете,хапва си доста ,обича много вода да пие ,сокчета ,супи,отскоро започна да хапва и ябълки,круши,домати и краставици ,месото си го обича ,както и хляба.
  Вече сме на детска градина от седмица и имам страшни тревоги с него-плаче постоянно там,иначе си хапвал и спял,Но ака в гащите и от там ми направиха забележка,че не казвал за акато,от два дена се напикава в градината ,много е неспокоен,започна и през нощта да се напикава.Обяснявам му че само бебетата правят така ,че той е батко ,но няма ефект…И от градина все натякват че само той ревал, правел така ,а това не е така -има все още ревящи деца ,вярно е има и по- спокойни,но има и други които почнаха да се напикават.
  Моля Ви за помощ да ме насърчите как да процедирам с този негов проблем-акането.
  Извинявам се предварително за дългото писание ,но да бъда по -точна,какво точно се случва.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Галя,
   Както Вие описвате запекът е и от психологичен аспект.
   Предлагам Ви :
   –Бриония 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
   –капки на Бах Рескю – 2 пъти по 4 капки през устата.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Галя казва:

  Благодаря Ви за вниманието,Д-р Янакиев.Ще пробвам лекарствата(какъв период от време да ги давам?)и дано по-скоро да има ефект.Това ще повлияели върху посещенията му в детската градина-да не вземе да се изхожда много често на ден и да му се карат?.По отношение на гърнето как да процедирам?Какъв подход да приложа?Голяма мъка е…Благодаря Ви отново…

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Галя,
   лекарствата се дават продължително време. Няма опасност да се изхожда продължително.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Нелу казва:

  Здравейте доктор Янакиев,при много напъване на бебе на 4 месеца предизвиквали кръв в изпражненията.Благодаря

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Нели,
   Да, това е твърде често срещано състояние. Трябва да се облекчат изхожданията. препоръчвам Гастрокинд – 3 пъти по 1 табл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. Нелу казва:

  ???? 🙁 🙁 🙁

 8. Теодора казва:

  Здравейте д-р Марио! Дъщеря ми е на 11 месеца. До преди месец се разхождаше нормално. Диетата и е разнообразна с плодове и зеленчуци. Преди месец както споменах имаше сериозно подси4ане предполагам свързано с ваденето на зъбите. Кожата около ануса беше много наранена и я болеше като се разхождаше. Сега се напъва , пла4е , и 4есто е малко топ4е , със силна миризма. Разполага с хомеопати4ен базов комплект но 30 разреждане. Благодаря ви предварително

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Теодора,
   започнете да давате Сулфур 30 сн – по 5 гран. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. Цветомира казва:

  Здравейте,

  Синът ми е на 2г6м и има проблеми с изхождането още от бебе. Наскоро явно е бил доста запечен и изхождането е било болезнено. От тогава започна да се стиска при позиви. Минахме на хран. режим само с разхлабващи храни, но той продължава да се стиска, макар изпражнението колкото орех или юмрук да не е толкова гъсто, но количеството се дължи на това, че просто не е могъл да се устиска толкова. След 5-6 дни не ходене по голяма нужда сложих микроклизма и нея успя да устиска.
  Какъв е вашият съвет?

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Цветомира,
   Започнете да давате Бриония 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Подгответе децата за лято 2017
Facebook

http://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.