ЗАПЕК ПРИ ДЕЦАТА

Обикновено  децата  ходят  всеки ден  по голяма нужда,  а кърмачетата – по няколко  пъти  дневно.

Под  запек  разбираме  не  само  разреждане  на честотата на  изхожданията,  но  и  намаляване  на количеството  на  изпражненията  и  затрудненото  освобождаване  от  тях.

Запекът  при  децата  се  съпровожда  от  болки  в  корема и  повишено  образуване  на  газове.

Преди  да  се  предприеме  хомеопатично  лечение  на  запека  е  важно  да се  уточни :

 • Характерните  особености  на  запека  във  всеки  конкретен  случай – кога  и  при  какви  обстоятелства  се  е  появил,  какво е  развитието  му  във  времето,  какви  други  оплаквания  го  съпътстват,  от  какво  се  повлиява  и  задълбочава
 • Хранителните  навици на  детето
 • Евентуално  влиянието  на психо-емоционалното  състояние
 • Създадени  ли  са  навици у  детето  за  ходене  по  голяма нужда

 

Хомеопатично  лечение  на  запека  в  детска възраст :

 

Platina – използва  се,  когато  запекът  настъпи  по  време  на пътуване  или  след  смяна  на  обичайната  обстановка.

 

Nux vomica – запек  при  деца,които  са тръгнали  скоро  на  училище  или  са  сменили  детския  колектив и  се  намират  в състояние  на  постоянен  стрес.

Opium– за възстановяване  на  чревната  проходимост  след  операция. Показан е  при  деца,  които  нямат  никакъв позив  за  изхождане и  изпражненията  са  твърди. Много  често  тези  деца  са  сънливи.

 

Alumina – при  липса  на  позиви  и  трудно  изхождане  на  светли,  лепкави  изпражнения,  които  се  отделят трудно  от  памперса.

 

Graphites – използва  се  при  атоничен  запек. Изпражненията  на  детето са  обемни,  покрити  са  със  слуз и се  отделят  болезнено.

 

Bryonia alba – запек  с  големи  възчерни  ,  твърди  и  сухи изпражнения  при  деца  със суха  лигавица  и  повишена  жажда.

 

Hidrastis Canadensis – запек  без  позиви  за  изхождане  с  твърди ,  натрошени  изпражнения,  обвити  с гъста  слуз.

 

Silicea – децата  трудно  отделят  изпражненията. Децата  са  слаби, страхливи, лесно  уморяващи  се  и  чувствителни.

 

Licopodium – имаме  напразни  позиви  за  изхождане  и  подуване  на  корема  при  злояди  деца,  обичащи  сладкото . Основен  медикамент  за  лечение  на  запек  при  кърмачето.

 

Causticum – повлиява  много  добре  запек  с  чести  и  неефикасни   позиви  за  изхождане, а  детето  се  изхожда  по-лесно  ако  е  изправено.Имаме  болки  при  напъване.

 

Локално  повлияване на запека :

RELAXIT свещички – размеква  бързо  втвърдените  изпражнения.

Подходящ е  за  бременни  и  кърмачки.

Съдържа  соли  от  първи  ред  сред  осмотичните  лаксативи

Ефектът  е от 5  до 15 минути.

Подходящ е  за  кърмачета.

Друг  сполучлив  препарат  е  Мелилах. Представлява  микроклизмичка  .  Ефективен  е  и  не  е  агресивен  към  детския  организъм.

СЧЕТОВОДНИ  УСЛУГИ  ХАСКОВО

598 коментара по “ЗАПЕК ПРИ ДЕЦАТА
 1. Деница казва:

  Здравейте, д-р Янакиев! Дъщеря ми е на 3 месеца и почти от самото си раждане е със запек. Всичко започна с това, че нямах кърма и започнах да я храня с адаптирано мляко HIPP. По съвет на педиатъра й, го смених с FrisoVom, но докато давах само от това мляко беше с диария, затова отново по препоръка на педиатъра започнах да редувам Frisovom и Frisolac през хранене, както и да давам линекс бебе, който я запече и лактифор, който също нямаше ефект. След два месеца и половина безуспешно регулиране на изхожданията (ходеше всеки ден, но с помощта на гимнастика или термометър-по препоръка на педиатъра й; и изхождане на сухи в началото изпражнения, последвани от такива с нормална мекота), смених млякото с Лактана био. Сега изпражненията отново са твърди в началото, но не сухи, което обаче не е е достатъчно, тъй като продължава да не може да се изходи сама. Педиатъра ме посъветва да купя мелилакс микроклизма. Ползвам я от 5 дни ежедневно, като едното изхождане е само с гимнастика, а другото с микроклизмата (ако не са две плаче и се гърчи). Моля за съвет-опитах всичко

  • Емили казва:

   Здравейте. Дъщеря ми е на 2г.8м. И имаме страхотни проблеми с изхождането. И е трудно и болезнено и в голямо количество. А пие предостатъчно течности от които най-често прясно мляко.и яде плодове и се движи много.

   • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

    Здравейте Емили,
    Започнете да давате Бриония 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
    С уважение д-р МАРИО Янакиев


    Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Петя тхао казва:

  Здравейте др. Янакиев бих желала да ви попитам какво мога да направя при запек на бебе на 7 месеца, което всеки ден ака с усилие откакто се захранихме. Давах пробиотик , ядем тиква и плодове и резулата е пак запек и плач при изхождане. Не съм имала подобен проблем със сина ми който е на 1г и 9 месеца който пък ака винаги рядко независимо че наблягаме на ориза и картофите. Моля дайте ми съвет как мога да помогна на децата си, ако може без да се налагат клизми и свещички. Чувала съм че правят червата по-лениви.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Петя,
   ще ви предложа хомеопатична схема:
   – Калкарея карбоника 30 сн – по 5 гран. на ден.
   – Бриония 9 сн – 2 пъти по 5 гран. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Петя тхао казва:

  Др. Янакиев искам също да ви попитам има ли някаква хомеопатия или препарат подходящ за деца над 1 година против вътрешни паразити? В книгата ви пишеше ако си спомням че за сега няма такъв наличен препарат. Знам че не е тук темата но и не открих такава. Притеснявам се че синът ми все още лапа всичко и не винаги мога да го предпазя. Ще е много от полза за ваички майки ако има материал по темата.
  Благодаря!!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Петя,
   Не се притеснявайте. Тези паразити не са толкова разпространени, колкото ни заплашват от рекламите. достатъчно е да се спазва добра битова хигиена.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Таня казва:

  Здравейте д-р Янакиев.
  Преди около месец и половина Ви писах за нашия проблем, свързан с потенето на дъщеря ми. По ваша препоръка започнах да давам калкарея карбоникс 30ch, но ефект няма, даже смятам, че започна още по обилно потене. Има моменти, в които при сукане цялата косичка и е мокра. Същото се случва и през деня, когато играе. Притеснявам се да не настине, тъй като нон стоп е потна. Има ли нещо по-ефективно, което мога да дам

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Таня,
   не мога да преценя без преглед.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Подгответе децата за лято 2017
Facebook

http://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.